BİLEYCİLİK UNUTULMAYA YÜZ TUTTU
Yarım asırdır Salihli’de bileycilik yapan İsmet Biçer, Kızılay iş hanındaki 10 metrekarelik dükkanında unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan bileyciliğin yaşatılması için bu mesleği öğrenmeye hevesli çırak bekliyor.
Salihli-MANİSA
13 Kasım 2019 // TogaMedya // 1835
Otuz yıldır köylerde seyyar olarak bıçak bileyciliği yaptığını söyleyen Salihli’nin Yeşil Kavak Mahallesi doğumlu 67 yaşındaki İsmet Biçer son yirmi yıldır Kızılay iş hanında ata yadigârı bileyci mesleğini devam ettirmeye çalışıyor.
Bu mesleği öğrenmeye çırak bulmakta zorlanıyoruz diyen Biçer, bundan 20 yıl kadar önce bu caddede 8 tane bileyci idik şimdi bir tek ben kaldım. Kendi damadıma teklif ettim işin başına geçmesi için o bile kabul etmedi. Aslında bir evi rahatça geçindirebilecek geliri var ama teknolojiye yenik düştüğü için bir gelecek görmüyorlar diye belirtti.
Atadan dededen kalan bu mesleği eski usullerle yapmaya çalışıyorum diyen Biçer, “Kurban Bayramı geldiğinde ekonomik açıdan en güzel günlerim, çok güzel kazanç elde ediyorum. Bayram arifesinde iş hanının önündeki tezgahım dolup taşıyor, diğer zamanlar da ancak evimi geçindiriyorum ama olsun elim tuttuğu, sağlım elverdiği süre de bu mesleğe devam edeceğim” dedi.
ESKİ MESLEKLER TEKER TEKER YOK OLUYOR
Teknolojinin ilerlemesi, sanayinin gelişmesi gibi pek çok etken sosyal hayatı etkilerken bazı mesleklerin doğmasına buna tezat olarak bileycilik gibi bazı mesleklerin de yok olmasına sebep oluyor diye konuşan Kızılay iş hanında çayhane işleten Levent Hotum, Ben bildim bileli bıçakçı İsmet Usta bileycilik yapmakta. Bıçağı körlenen, bağ makası, tahrası, baltası, orağı veya testeresini biletmek isteyenler buraya gelir. İsmet usta güler yüzüyle tatlı diliyle herkesin isteğini yerine getiri. Bende bıçaklarımı, bağ makası gibi kesici aletlerimi emektar ustama bilettiriyorum dedi.