KÖY PAZARINDA DOĞAL ÜRÜNLER SERGİLENDİ
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı Köyü’nde ikamet eden çiftçiler, Yerli Tohum Takas ve Fide Şenliği’nin ikinci gününde ürettikleri ürünlerini satması için köy pazarı kuruldu.
Salihli-MANİSA
18 Nisan 2029 Haber // Süleyman Arasan-Mustafa Toga // 1669
Etkinliğe katılan bölge ve yöre sakinleri, köy pazarında satılan ürünlerin doğal ortamda üretilip,üretilmediği yönündeki endişessini gidermek için önce üretim yapılan arazileri gezdiklerini ve yerinde gördükten sonra alış veriş yaptıklarını söylediler.
Çamur Hamamı Köyü’nde, ailesi ile birlikte doğal ortamda ürettiği gıda ürünlerinden marka oluşturan Üretici Ceyhun İçel,”150 dönüm alanı kapsayan Gakka Çiftliğinde Organik Tarım Projesi kapsamında yerel tohumdan üretilen fideleri tarlaya ektik. ilk yılında doğal ortamda organik olarak yetiştirilen biber, patlıcan, domates ve diğer sebze çeşitlerinde güzel verim aldık. Tarladan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünleri her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda yöre insanına sunuyoruz. Aracılar olmadan sattığımız ürünlerden kazanç elde ediyoruz. Sebze ve meyve dışında kendim ürettiğim köy yumurtası, peynir ve ballarımı da satıyorum. Bu yıl 3.sü gerçekleştirilen etkinliklerin ikinci gününde İzmir-Manisa gibi çevre İl ve ilçelerden gelen katılımcılar doğal ortamda üretim yapılan arazileri gezip öğle alış veriş yaptılar ” dedi.
“ÇAMURHAMAMI KÖY PAZARINDA HER ŞEY DOĞAL”
İzmir ve Manisa’nın yanı sıra diğer illerden de gelen misafirler yöremize has zeytinyağı, peynir, tereyağı, siyah yeşil sofralık zeytin, kurutulmuş incir, paketlenmiş kuru üzüm, bal, ceviz, çörek otu yağı, elma sirkesi, kiraz sirkesi, kekik suyu gibi ürünler satın aldılar diyen stand sahibi emekli öğretmen Dursun Özdemir, Çamurhamamı köy pazarında her şey hem doğal hem de çok hesaplı dedi.
Gema Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu; ”3.sünü düzenlediğiniz şenliğimize çevre il ve ilçelerden binlerce yerli tohum ve onlarca tohum dernekleri katıldı. Amacımız yerel tohumu korumak ve geliştirmek. Bu gün ise şenliğin devamı olan çevre esnafının yetiştirdiği organik ürünler için stand kuruldu” dedi.
“VAKIF OLARAK TARİHİ YERLERİMİZİ DE TANITIYORUZ”
Kilimcigöldelioğlu, organik ürün standlarını ziyarete gelen misafirler çevredeki tarihi ve kültürel yerleri de gezip görmek istiyorlar. Vakıf olarak bizde Salihli dışından gelen misafirlerimizin bu özel isteklerini kırmıyoruz, Sart harabelerinin yanı sıra Çamurhamamı kaplıca tesislerini ve aşağıda ki vadide çağlayan şelaleyi tanıtıyoruz dedi.
“SON YILLARDA ORGANİK TARIM DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ”
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,”Son yıllarda önemi daha fazla anlaşılan doğal kaynakların durumu, enerji sorunu, nüfus artışı, göç, kentleşme sorunları, tarım alanlarındaki sorunlar, sağlıklı, yeterli gıda üretimi sorunu, çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması gibi sorunları üzerine Organik Tarım daha önemli hale gelmiştir. Organik tarım, tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir. Organik tarım; ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini, orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması, bu ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, pazarlanması, kontrolü, sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden, her aşaması kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir. Tüm bu ifadeler ışığında Organik Tarım; kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir”dedi.
1494-DOĞAL ORTAMDA ÜRETİLEN SEBZELER ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE SUNULUYOR
1503-DOĞAL ORTAMDA ÜRETİLEN YUMURTADA TALEP ÇOK FAZLA
1507-DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN KURBANLIK KOYUNLARA BÜYÜK İLGİ
1561-EKOLOJİK PAZAR
1639-ÖĞRENCİLER YİRMİBİN YEREL TOHUMU TOPRAKLA BULUŞTURDU
1669-KÖY PAZARINDA DOĞAL ÜRÜNLER SERGİLENDİ
1691-GEMA VAKFI YEREL TOHUM VE FİDE ÜRETİMİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
1730-KURBANLIKLARA YOĞUN İLGİ 2019