EKOLOJİK PAZAR
Doğal ortamda üretilen sebzeler üreticiden tüketiciye sunuluyor. Salihli’nin Çamurhamamı Mahallesi’nde her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda, tarlalardan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünler, bölge ve yöre insanına sunuluyor.
Salihli-MANİSA
12 Ekim 2018 // Süleyman Arasan-Mustafa Toga // 1561
Salihli’de sağlıklı yaşama ve beslenme isteği kent insanını organik ürünlere yöneltti. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandrma, Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın (Gema) öncülüğünde Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı Köyü’nde başlatılan Organik Tarıma geçiş süreci kapsamında her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda, üreticiler halkın bu talebine cevap vermek için aracılarını ortadan kaldırarak tarladan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünleri açtıkları tezgâhlarla hem geçimlerini sağlamaya çalışıyor hem de halka organik sebze alma fırsatı tanıyor. Çamurhamamı Köyü’nde doğal ortamda üretilen ürünler Pazar tezgâhlarında kilogram olarak Biber 5.00 Lira, Patlıcan 3.00 Lira, Börülce 7.00 Lira, Taze Fasulye 7.50 Lira, Salatalık 4.00 Lira, Patates 2.00 Liradan alıcı buluyor.
“TARLALARDAN TOPLANAN ÜRÜNLERİ EKOLOJİK PAZARDA, BÖLGE VE YÖRE İNSANINA SUNUYORUZ”
Yaptıkları işin ağır ve zor olduğunu belirten çiftçiler, hem tarlada ürün topladıklarını hem de satışını yaptıklarını belirtiyor. Böylece aracılara muhtaç olmadan kendilerinin de zarar etmeden para kazanmalarına fırsat tanındığını hem de taze olduklarını belirterek,” Salihli’de sağlıklı yaşama ve beslenme isteği kent insanını organik ürünlere yöneltti. Gema Vakfı’nın öncülüğünde Çamurhamamı Köyü’nde başlatılan Organik Tarıma geçiş süreci kapsamında tarladan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünleri her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda yöre insanına sunuyoruz. Biz ürünlerimizi direkt tarladan halka sunduğumuz için pazar ve marketlerden daha ucuza satıyoruz. Talep çok oluyor. Kendi ürünümüz olmayan ürünleri de yine üreticiden genelde komşularımızdan alıyoruz” dediler.
Çamur Hamamı Köyü’nde, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Ceyhun İçel, ailesi ile birlikte doğal ortamda ürettiği gıda ürünlerinden marka oluşturduklarını belirten Çiftlik sahibi Ceyhun İçel,”150 dönüm alanı kapsayan Gakka Çiftliğinde Organik Tarım Projesi kapsamında Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu tarafından yerel tohumdan üretilen fideleri tarlaya ektik. İlk yılında doğal ortamda organik olarak yetiştirilen biber, patlıcan, domates ve diğer sebze çeşitlerinde güzel verim aldık. Tarladan doğal ortamda yetiştirilip toplanan ürünleri her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda yöre insanına sunuyoruz. Aracılar olmadan sattığımız ürünlerden kazanç elde ediyoruz. Sebze ve meyve dışında kendim ürettiğim köy yumurtası, peynir ve ballarımı da satıyorum” dedi.
“ÇAMURLAMAMI ORGANİK TARIM PROJESİYLE ÖRNEK OLACAK”
Çamur Hamamı Köyü Muhtarı Necati Eren,” Organik Tarım Projesi Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın Öncülüğü’nde başlatıldı. Bu proje ile Çamurhamamı Köyü Manisa ve İlçelerinde örnek olacaktır Bu süreçte açılacak olan kurslara köy sakinleri olarak katıldık. Güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında doğa, sağlık ve tarihi dokusuyla iç içe olan Çamurhamamı Köyü’nü incelemelerde bulunmak üzere gelen konuklara en iyi şekilde anlatmaya çalışıyoruz. İki yıldır düzenlenen Yerel tohum takas etkinlikleri de köyün tanıtımına etkili oldu. Organik Tarım Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların öncülüğünü yapan Gema Vakfı Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ederim”dedi.