ALAŞEHİR ÇAYI BU GÜN İÇİN ATIK SU KANALI HALİNE GELDİ
Gediz'in yan kolu olan Alaşehir Çayı’nda kirlilik her geçen gün artarak devam ediyor. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu Bölgenin tarımsal sulamada can damarı olan Gediz Nehri ve yan kolu olan Alaşehir Çayı’nın bugün için atık su kanalı haline geldiğini belirterek, Sarıgöl ve Alaşehir’in evsel atıkları, Alaşehir Tarımsal İşletmeler ve Fabrikaların sanayi atıkları, JES bor, arsenik, civa, kurşun ve kimyasal atıkları Gediz Nehri ile Alaşehir çayını aşırı derecede kirlettiğini söyledi.
Salihli-MANİSA
3 Haziran 2019 // TogaMedya // Süleyman Arasan/Mustafa Toga // 1697
19.ve 20.Dönem Manisa Milletvekili, Araştırmacı-Yazar Tevfik Diker ise yaptığı açıklamada, ”Alaşehir Çayı simsiyah renge bürünmüş. Âdeta zehir çayı olmuş. Ağır kokuya bir dakika bile dayanamadık” dedi.
Gediz'in yan kolu olan Alaşehir çayı’nda kirlilik her geçen gün artarak devam ediyor. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu Bölgenin tarımsal sulamada can damarı olan gediz Nehri ve yan kolu olan Alaşehir Çayı’nın bugün için atık su kanalı haline geldiğini belirterek,”Alaşehir ve Sarıgöl’ün evsel atıkları,Alaşehir’de faaliyetlerde bulunan ve artma tesisi olmayan tarımsal işletmeler ve fabrikaların kimyasal atıkları Alaşehir Çayına dökülmektedir.Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nin dışında kalan işletme ve fabrikalarında kimyasal atıkları Alaşehir Çayına dökülmektedir.Sarıgöl’ün arıtma tesissi yok proje çalışmaları devam ediyor.Alaşehir’de Arıtma Tesissi var fakat eski ve yetersiz.Yeni Arıtma Tesisi yapım aşamasında iki yıl içersinde bitirileceği belirtiliyor. Alaşehir Çayı ile Gediz Nehri’nin geçtiği güzergah üzerinde yer alan, yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Belde ve Köylerin evsel atıklarıda dökülmektedir.Alaşehir Çayı hep kirli akıyor. Gediz Nehrinde kirlilik artarak devam ediyor.Gediz Havzası’nın yer üstu ve yeraltı sulari 4.sınıf kirli.Özetlemek gerekirse,evsel atıklar, Alaşehir’de faaliyetlerde bulunan ve artma tesisi olmayan tarımsal işletmeler ve fabrikalar, Salihli’de Organize sanayi Bölgesi’nin dışında yer alan ve
ve fabrikaların sanayi atıkları, jes, bor, arsenik, civa, kurşun ve kimyasal atıklar Gediz nehri ile Alaşehir çayıni kirletmektedir”dedi.
“ARTIK KANAYAN YARAYA NEŞTER VURULMALIDIR”
Gediz Nehri’ndeki kirliliğin önlenmesi yönünde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri 2.Bölge Müdürlüğü İl ve İlçelerde Arıtma Tesisleri kurarak, Gediz Nehrini temizlemeye çalışıyorlar. Gema Vakfı olarak kurulduğumuz tarihten bugüne kadar gelen 25 yıllık süreçte temiz bir çevre için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.Tarım ve orman Bakanlığı’na,Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne Gediz Nehrinde yaşanan kirliliğin önlenmesi için teklif ve taleplerde bulunduk.DSİ Genel Müdürlüğü kirliliğin çözümü noktasında yeterli çalışmalar yapmıyor.25 yıldan beride bu kadar yatırım yapılmasına rağmen Gediz Nehrinde artarak devam edilen kirlilik bir türlü çözülemiyor. Çözülmeside mümkün değildir.Gema Vakfı’nın önerisi olan Gediz Nehrine paralel atık su kanalı projesive bu projenin devamı olan Menemen’e Büyük Arıtma Tesisinin kurulması yönündedir.Gema Vakfı olarak nehirlerimize evsel ve sanayi atıklarının dökülmesini istemiyoruz.Artık kanayan yaraya neşter vurulmalıdır.Tarım ve Orman Bakanlığı,DSİ Genel Müdürlüğü ve Su Yönetimi genel Müdürlüğünün bu konuda çalışmalarda bulunmasını istiyoruz.İlgili bakanlık Gema Vakfının önerisi olan Gediz Nehrine paralel atık su kanalı projesinin fizibilite çalışmasınınyapılmasını istiyoruz.DSİ Genel Müdürlüğü bunun için çalışmalıdır.Proje teklifimize İlgili Bakanlık ve Bölge Milletvekilleri destek veriyor ama DSİ Genel Müdürlüğü çözüm için uğraşmıyor. Kirlilik bir 25 yıl daha sürecek.Bölgemizde yer altı ve yer üstü suları 4.sınıf kirlidir.JES’ler dahil olmak üzere her türlü kimyasal atıklar bulunmaktadır”dedi.