SALİHLİ VE YÖRESİNDE PAMUK HASADI DEVAM EDİYOR
Salihli’de beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun hasadı devam ediyor. Bu yıl ülke genelinde geçen yıla göre 3 katı fazla üretime gidilen pamuk ekim alanının Salihli ovasında 23 bin dekara ulaştığı belirtildi.
Salihli-MANİSA
18 Ekim 2022 // TogaMedya // 1787-2375a
Beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun hasadının devam ettiği Salihli ovasında pamuk ekim alanının 23 bin dekara ulaştığı belirtildi. Pamuk üreticileri bu yıl pamukta iklim değişikliği, yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz desteklerin en önemli sorunlar olarak ön plana çıktığını söylediler.
PAMUKTA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN DOLAYI REKOLTE DÜŞTÜ
Salihli’de pamuk hasadı yapan üretici Ata Şen ile Murat Göncüoğlu ile bir araya gelen ve hasat çalışmalarını yakından takip eden Akbıyıkoğlu Pamuk İşletmesi sahibi Gürsel Akbıyıkoğlu Tekstil, Yağ sanayi ve Hayvancılık sektörüne önemli oranda ham madde sağlayan pamuk ta 2022 yılı hasad sezonunun devam ettiğini belirterek, Pamukta iklim değişikliği, yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz destekler en önemli sorunlar olarak ön plana çıktığını söyledi.
BEKLENTİLER 30 LİRA İKEN ÜRETİCİ 16 LİRAYA ANCAK SATABİLİYOR
Gürsel Akbıyıkoğlu, ”Salihli ve yöresinde 2022-2023 sezonunda yaklaşık 23 bin dekar arazi üzerinde pamuk ekimi yapıldı. Pamuk ekim alanlarının fazla olmasına rağmen önceki yıllarda yaşanmış olumsuzların etkileri ve üretim fiyatlandırılması sonucu üretici korkutulmuştur. Son beş yıldan beri kazandıran fiyatlara rağmen 2022-2023 üretim sezonu hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır. Beklentiler 30 lira civarında iken şimdi üretici 16 lira liranın çok altında ürününü satmak zorunda kalmıştır.
GİRDİ MALİYETLERİ MAZOT, GÜBRE, İLAÇ, KİRA ARTIŞLARI ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKTI
Girdi maliyetleri mazot, gübre, ilaç fiyatlarındaki artışlar ve kira artışları üreticiyi zor durumda bırakmaktadır. Yüksek maliyetlere ve kira ücretlerine rağmen ülkemiz ekonomisinin en önemli sektörleri arasında yerini alan pamuk, tekstil firmalarının ürettiği ürünlerin ham maddesi olduğuna göre en fazla desteklenmesi gereken üründür. Makineli hasatta %10 toplama firesi, % 40 lir pamuk, % 50 pamuk çiğidi olan bu bitki aynı zamanda yağ ve ip hammaddesidir. Pamuğun teşvik edilmesi aynı zamanda yağ açığının da bir nebze olsun giderilmesi demektir ”dedi.
PAMUK İÇİN GEREKLİ DESTEKLEMELER YAPILMALIDIR
Üreticisine ve ekonomiye sağladığı katma değer sebebiyle "Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun desteklenmesi gerektiğini belirten Akbıyıkoğlu,” Pamukta iklim değişikliği, yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz destekler en önemli sorun olarak görülmektedir. Tekstil sektöründe üretilen ürünlerin ham maddesi pamuk olduğuna göre gerekli desteklemeler yapılmalıdır.
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN HAM MADDESİ
Tekstil sektörünün ihtiyacı pamuğu karşılamak için ülkemizde üretilen pamuğun tamamı kadar ithal edilmek zorunda kalabiliriz. Buda devletimizin dış ülke desteklemesi anlamına gelir. İklim değişikliği yaşadığımız bu süreçte susuzluk, kuraklık risklerimizi göz önünde bulundurarak, mısır ve diğer yazlık ekilebilen mahsuller içinde daha az su ihtiyacı olduğunu bilmemiz gerekir. Kuraklık durumu göz önüne alındığında hasattan sonra fiyatların daha iyi olacağını, beklentileri karşılayabileceğini düşünerek 2022-2023 hasat döneminin tüm üreticilerimize hayırlı olmasını dilerim ”dedi.