ATIK SU KANALI DEĞİL, ZAVALLI GEDİZ
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (Gema)Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’nde her geçen gün artarak devam eden kirliğe dikkat çekti.
Salihli-MANİSA
14 Kasım 2019 // (Özel Haber) Süleyman Arasan- Gülgün Yalvaç // 1836
Bugün için Gediz havzasının en önemli sorunu ekolojik kirlilik olduğunu belirten Kilimcigöldelioğlu, “Gediz Nehri, geçmekte olduğu yerleşim birimlerinde bulunan organize sanayi bölgelerinin ve sanayi tesislerinin endüstriyel zehirli atıkları ve akarsu boyunda bulunan yerleşim birimlerinin kanalizasyon atıklarının arıtılmadan nehre deşarj edilmesi, bilinçsiz tarım ilaçları ve kimyevi gübre kullanımı, jes, bor, arsenik, civa, krom, kurşun ve kimyasal atıklar ile âdeta yok edilmektedir”dedi.
Son yıllarda Gediz Nehri’nde her geçen gün artarak devam eden kirliğe dikkat çeken Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Bölge sakinleri ve Gema Vakfı olarak Gediz Nehrinde her geçen gün artarak devam eden kirliliğe çözüm getirilmesini istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı çözüme taraftar. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü çözüme taraftar değil. Belediyelerin ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin Arıtma tesisi kurmaları yönünde yapılan çalışmalar yetersiz. Bu çalışmalarla sorunu çözemezler”dedi.
“Gediz havzasının bugün için en önemli sorunu ekolojik kirliliktir”
Kilimcigöldelioğlu,” Kütahya ili Murat Dağı eteklerinden doğup Uşak, Manisa ve İzmir illerinden geçerek İzmir'in Menemen ve Foça ilçeleri arasında denize dökülen 401 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehri, Ege Bölgesi için hayati önem taşımaktadır. Tarımsal ürün potansiyeli, verimli, geniş, sulanabilir ovaları ve doğal zenginlikleri bakımından Türkiye’nin önde gelen havzalarından birisi olan Gediz havzasının bugün için en önemli sorunu ekolojik kirliliktir. Gediz Nehri, geçmekte olduğu yerleşim birimlerinde bulunan organize sanayi bölgelerinin ve sanayi tesislerinin endüstriyel zehirli atıkları ve akarsu boyunda bulunan yerleşim birimlerinin kanalizasyon atıklarının arıtılmadan nehre deşarj edilmesi, bilinçsiz tarım ilaçları ve kimyevi gübre kullanımı ile âdeta yok edilmektedir”dedi.
“Alaşehir Çayı, İşletmelerin kimyasal atıkları nedeniyle aşırı derecede kirli akıyor”
Gediz Nehrinin en çok kirlendiği bölgeden birinin Alaşehir Çayı olduğunu her fırsatta dile getiren Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu," Sarıgöl’de arıtma Tesisi yok. Alaşehir’de arıtma tesisi var. Ancak çok eski bir tesis olması nedeniyle yeterli çalışmıyor. Yeni projenin hayata geçirileceği belirtiliyor. Alaşehir çayı, güzergâhında bulunan iki ilçe ve bu ilçelere bağlı belde ve köylerin evsel atıkları ile işletmelerin kimyasal atıkları, Salihli’de Organize sanayi Bölgesi’nin dışında yer alan ve arıtma tesisi olmayan İşletme ve fabrikaların sanayi atıkları, Jeotermal Enerji Santralleri ve bu santraller için açılan sondaj kuyuları, bor, arsenik, civa, krom, kurşun, ağır metal atıkları ve kimyasal atıklar nedeniyle aşırı derecede kirli akıyor”dedi.
“ Nif Çayı da kirli akıyor”
Gediz Nehrinin Alaşehir Çayı’ndan sonra en çok kirlendiği bölgenin Nif Çayı olduğunu belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu,”Gediz Nehrine sadece Alaşehir Çayı değil Nif Çayı da kirli akıyor. Gediz Nehrinde yaşanan kirliliğin, bölgede 30’a yakın arıtma tesisi kurularak çözüleceğine inanmıyoruz. Dünya ‘da böyle bir sistem yok. İzmir, Manisa, Kütahya ve Uşak İllerinin ve bu illere bağlı ilçeler ile Belde ve köylerin evsel atıkları, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeler ve fabrikaların tüm atıkları Gediz nehrine akıtıldığını görmekteyiz bu çok yanlış. Bize göre Organize Sanayi Bölgeleri ve Belediyeler arıtma tesisi yapsa da soruna çözüm bulması mümkün değil. Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Menemen Emirâlem Regülâtöründe 4 Vali’nin katılımı ile gerçekleştirdiği basın toplantısında 2012 yılında Gediz Nehri’nin temiz akacağını ve balık tutulacağını söylemişti. Yıl 2019 ve hala bir çözüm yok. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde Germa Vakfı olarak Gediz Nehrine paralel atık su kanalı yapılması ve bu projenin devamı olan Büyük Arıtma Tesisi’nin Menemen Maltepe’de kurulmasını önerdik. Bakanlık Gediz Nehrinde her geçen gün artarak devam eden kirliliğin sona erdirilmesi için projeye olumlu bakıyor ama Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü taraftar değil. Bölgede yüzlerce Fabrika ve İşletmenin Arıtma Tesisi yok. Yasa gereği Mahalleye dönüştürülen 800 ‘e yakın köy ile 100’e yakın Belde’nin Arıtma Tesisi yok. Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü bu sorunu nasıl çözecek. Tarım ve orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Gediz havzasında yaptırılan ve yaklaşık 2 yıl süren araştırmasında Gediz Havzası’nın yer üstü ve yeraltı sularının 4.sınıf kirli olduğu ortaya çıktı”dedi.
“ Doğaya bırakılan moloz ve çöpler, adeta hastalığa davetiye çıkartıyor”
Salihli ve yöresinde doğaya bırakılan moloz ve çöplerin adeta hastalığa davetiye çıkarttığını belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri ile Alaşehir Çayının kenarına moloz ve çöpler dökülmekte. Gema Vakfı olarak karşılaştığımız her zaman müdahale ederek dökülmesine engel oluyoruz. Biz müdahale ettiğimiz zaman “Herkes döküyor bizde döküyoruz. Uyarıcı levha yok” diyorlar. DSİ Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyeleri maalesef işin takipçisi değiller. Gediz Nehrine bağlı yan dereler ve çayların geçtiği güzergâhlarda yer alan köyler çok kötü görünüyor. Köy ve Mahalle muhtarlarımızda işin takipçisi değil. Zabıta Müdürlükleri de konuya duyarsız. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma çevre ve Kalkınma vakfı olarak Gediz Nehrinde yaşanan kirlilik ile mücadele ettiğimiz gibi nehirlerin etrafına moloz ve diğer atıkların dökülmesine de karşıyız. Gediz Havzasının tertemiz olmasını istiyoruz”dedi.
“Gediz nehrini kirleten kurum ve kuruluşlara cezai işlem uygulamalıdır”
ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde nehirlere ve göllere evsel ve sanayi atıkları dökülmesi yasaktır. Bu ülkeler de çok büyük cezai işlem uygulandığını belirten Gema Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde 1962 ile 1970 yılları arasında nehirler ve göller üzerinde çalışmalar yapıldı. Proje kapsamında nehirler ve göllerin temizliği yapıldı. Bugün gelinen noktada nehirlere ve göllere evsel ve sanayi atıkları dökülmesi yasaktır. Bu ülkeler de çok büyük cezai işlem uygulanmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Valilikler, Evsel ve sanayi atıklarını akıtarak Gediz nehrini kirleten kurum ve kuruluşlara cezai işlem uygulamalıdır. Uygulanacak cezai işlemlerde çok büyük olmalıdır. Kurban Bayramı öncesi Hürışık Gazetesi ile diğer yerel, ulusal gazeteler ve televizyon kanallarında Alaşehir Çayı ve Gediz Nehrinde yaşanan kirliliği dile getirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü arayıp denetlenmesini istedi. Kurban Bayramı süresince denetimler yapıldı. Gediz havzasında yüzlerce fabrika ve işletme var sadece İki kuruma 185 Bin lira cezai işlem uygulandı. Turgutlu Organize sanayi Bölgesi ve Muradiye’de yer alan fabrika ve işletmelere, Turgutlu, Alaşehir, Sarıgöl ve Selendi Belediyelerine hiçbir uyarı ve cezai işlem yapılmadı. Alaşehir Çayı ve Gediz Nehri’nde halen kirlilik artarak devam ediyor ve çevreye pis koku yayıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Manisa Valiliği, Manisa Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün bu soruna bir çözüm getirmesini istiyoruz”dedi.
“Bölgede kanser vakasının her geçen gün artmaktadır” Bölgede kanser vakasının her geçen gün arttığını belirten Gema Vakfı (Gema)Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu,”Bölgemiz İzmir ve Manisa’da kanser vakaları ve Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kemoterapi tedavi tedavisi gören hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Şuan her evde, her ailede 2-3 kanser vakası olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi bu kirlilik, beslenme bozukluğu” dedi
“ Bizler Gediz nehrini artık çocuklarımız ve gençlerimiz koruyacak”
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın kurulduğu günden bugüne kadar gelen süreç içersinde ilgili birimler ile gerekli çalışmalarda bulunarak mücadelesini sürdürdüğünü belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ” Gediz Nehri’nin korunması yönünde başlattığımız çalışmalarımızı Sürdürmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar önemli projeler hayata geçirildi. Gema Vakfı Kadınlar Birliği kurulduğu günden bugüne kadar gelen süreçte çok iyi çalışmalar yaptı. Bizler Gediz Nehrini ve çevresini yeterince koruyamadık. Artık çocuklarımız ve gençlerimiz koruyacak. Bu nedenle Çocuk ve gençlik Kulübünü aktif hale getireceğiz”dedi. Kilimcigöldelioğlu ayrıca çevreye duyarlı olan Manisa Büyükşehir Belediyesi , Salihli Belediyesi ve Salihli Organize sanayi Bölgesi Müdürlüğü’ne Arıtma Tesislerini tam kapasite çalıştırdıkları için teşekkür etti.