ATATÜRK’Ü ANMAK VE ANLAMAK
Atatürk’ü 81. ölüm yıldönümünde saygıyla, sevgiyle, özlemle ve rahmetle anıyoruz.
Bekir Cebeci (Eğitimci, Araştırmacı, Yazar) (1830)
Trabzon, 10 Kasım 2019
Atatürk, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımızdır.
Türk milletinin ortak değeridir.
Ortak değerimiz Atatürk’e sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır.
ATATÜRK ve DİYANET
Atatürk, halkımız kutsal dinimizi daha iyi ve kolay öğrensin diye Diyanet İşleri Başkanlığını kurdu. Diyanet, bir cumhuriyet kurumudur ve Atatürk’ün eseridir.
Atatürk, 7 Şubat 1923’te Balıkesir Zağnos Paşa Camii’nde hutbe okur. Bu hutbede şöyle der:
“Ey millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Allah’ın selameti, sevgisi ve iyiliği üzerinize olsun.
İnsanlara manevi mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir, mükemmel dindir. Çünkü dinimiz, akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir.”
Diyanet Takvimi’nin 10 Kasım 2019 tarihli arka sayfasında “Mustafa Kemal, Atatürk ve 10 Kasım” başlıklı yazıda şunlar yazılı:
“ 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Milli Mücadelemizi, halkı teşkilatlandırarak ve çetin mücadeleler yürüterek zafere ulaştıran, ardından kurduğu Cumhuriyetimizin ilk Cumhurbaşkanı olan Gazi Mustafa Kemal, 1881 yılında toprağımız olan Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası ise Ali Rıza Bey’dir. Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde saat: 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybetti. Cenazesi için büyük bir tören yapıldı ve cenaze namazını Şerafettin Yaltkaya kıldırdı. Naaşı yerli ve yabancı birçok devlet adımının katılımıyla Ankara’ya nakledildi ve Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine kondu. 10 Kasım 1953 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesinde yapımı tamamlanan ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e büyük bir törenle tevdi edildi.
Atatürk, gençlik yıllarında askeri okullarda okumuş ve memleket meseleleriyle ilgilenmiş Trablusgarp savaşında yerel halkı örgütlemiş ve Çanakkale zaferinin kazanılmasında önemli katkıları olmuş bir devlet adamıdır. Bugün bizlere düşen onun emaneti olan cumhuriyetimizi en gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmaktır.”
Evet, hedefimiz Atamızın da dediği gibi Cumhuriyetimizi çağdaş uygarlık seviyesinin de üstüne çıkarmaktır.
10 KASIM İLE İLGİLİ DEMEÇLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demeci ile başlayalım:
“Kurtuluş Savaşı’nı zafere ulaştıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletimizden aldığı güçle büyük başarılara imza atmış, tarihte saygın bir yer edinmiştir. Tüm dünyanın takdirine mahzar olmuş bir lider olan Gazi’yi anlamalı, milli irade aşığı bir şahsiyet, bir insan olarak gençlerimize ve çocuklarımıza anlatmalı; yaşanan zorlukları ve verilen eşsiz mücadeleyi unutmadan, istikbal yolunda yakılan meşaleyi yeni nesillere emanet etmeliyiz.”
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu:
“Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmanın mücadelesini verdiğimiz bugünlerde ilhamımız, karakteri özgürlük ve bağımsızlık olan Ulu Önder Atatürk’ün ‘Milletin kayıtsız şartsız egemenliği’ anlayışına dayalı devrimci fikirleridir. Biliyor ve inanıyoruz ki demokrasiyle taçlandırılmış Cumhuriyetimiz sayesinde, iktisadi bağımsızlığa ve sosyal devlet anlayışına dayalı üretime, bağımsız yargıya, fikri, vicdanı ve irfanı hür nesiller yetiştiren eğitim sistemine kavuşacağız. Bu bizim, Büyük Atatürk başta olmak üzere tüm vatanseverlere karşı sorumluluğumuzdur.”
Atatürk’ü anlamaya ve anlatmaya devam edeceğiz.
BEKİR CEBECİ
YAZARIN TÜM YAZILARI
- DERS ZİLİ ÇALDI/1763
- KALİTELİ İNSAN YETİŞTİRMEK/1788
- TÜRKİYE CUMHURİYETİ 96 YAŞINDA/1804
- SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI MESELESİ/1819
- ATATÜRK’Ü ANMAK VE ANLAMAK/1830
- ELAZIĞ DEPREMİ/1920
- SON MEKTUP/ASİYEM SEVDA ÇİÇEĞİM/2302