SALİHLİ MANİSA’NIN ADETA PARLAYAN BİR YILDIZI
Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, özellikle din turizmi, kültür turizmi ve şifa turizmiyle adından söz ettiren Salihli’nin gelişmişlik ve coğrafi konum açısından çok değerli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Salihli Manisa’nın adeta parlayan bir yıldızıdır.”dedi.
Salihli-MANİSA
22 Eylül 2018 // Haber // Süleyman Arasan/Mustafa Toga // 1542
Kaynak: Mehmet Şahin
Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, özellikle din turizmi, kültür turizmi ve şifaa turizmiyle adından söz ettiren Salihli’nin gelişmişlik ve coğrafi konum açısından çok değerli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu hafta gazetemizin konuğu olan Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Asırlarca medeniyetlerin uğrak noktası olmuş ve çok önemli olaylara ev sahipliği yapmıştır. Salihli kültür ve sanatın vücut bulduğu ve birçok ilklerin bulunduğu şirin mi şirin bir şehir olduğunu belirterek, “Salihli’de turizm deyince akla ilk neler gelir “diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
SALİHLİ ASIRLARCA MEDENİYETLERİN UĞRAK NOKTASI OLMUŞ VE ÇOK ÖNEMLİ OLAYLARA EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR
“Salihli’de turizm deyince akla ilk neler gelir ve bize neleri hatırlatmalıdır?” diyerek önemli açıklamada bulunan Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,” Salihli Manisa’nın adeta parlayan bir yıldızıdır. Çünkü gelişmişlik ve coğrafi konum açısından çok değerli bir yere sahiptir. Asırlarca medeniyetlerin uğrak noktası olmuş ve çok önemli olaylara ev sahipliği yapmıştır. Salihli kültür ve sanatın vücut bulduğu ve birçok ilklerin bulunduğu şirin mi şirin bir şehirdir. Salihli deyince ilkönce aklımıza ilk altın paranın basılması ve Lidyalılar gelmektedir. Elbette bununla da sınırlı değil; Salihli deyince akla daha neler geliyor: İncil’de geçen 7 kiliseden bir tanesi olan Sardes kilisesi, Paganlık dininin en önemli mabetlerinden biri olan Sardes Artemis tapınağı, Sardes sinagogu, dionysos tiyatrosu gibi daha birçok faktörleri sıralayabiliriz. Özellikle din turizmi, kültür turizmi ve şifa turizmiyle adından söz ettirmektedir. Bakın dünyada Yahudiliğin bilinen 3. Sinagogu (Sardes Sinagogu), Paganlığa ait Artemis tapınağı, incil’de geçen 7 kiliseden biri olan Sardes Kilisesi gibi önemli yerler Salihli ismiyle artık birlikte kullanılmaya başlanmış ve bu özellikler ilçe turizmine katkı yapmaya devam etmektedir”dedi.
TARİHTE “TOPRAĞI BOL OLSUN” SÖZÜ DE BU ANIT MEZARLAR İÇİN
Sadece dini ibadet yerleriyle değil Anadolu’nun en büyük ve görkemli anıt mezarları (Tümülüsleri) olan ve buna Anadolu Piramitleri diyebileceğimiz Lidya Krallarının mezarları (Bintepeler) Salihli Turizmi için önemli bir yer tutmakta olduğunu ifade eden Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,” Salihli sınırları içerisinde yer alan ve Tarihte ‘toprağı bol olsun’ sözü de bu anıt mezarlar için söylenip dilimize girmiştir. Bakın bu kültüre bir etki ve katkıdır. Salihli deyine kültür turizminden bahsetmiştik. Salihli’nin kültür turizmi içerisinde en önemli rollerden birisi Dionysos tiyatrosuna ve şenliklerine aittir. Hepimiz iyi biliyoruz ki Dionysos eski çağlarda tiyatro tanrısı olarak kabul edilir ve tiyatronun babasıdır. Bugün Sardes sınırları içerisinde yer alan Dionysos tiyatrosu dünya ve ülkemiz tiyatrocuları tarafından çok önemsenmektedir. Düşük çapta da olsa burası ziyaret edilmektedir. Fakat tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılamayan tiyatronun arkeolojik kazıları toprak kayması sebebiyle durdurulmuştur. Yine de Salihli turizm derneği olarak tiyatro ve stadyum bölgesini çok önemsiyor, elimizden geldiğince de ziyaretçilerimize tanıtmaya, göstermeye çalışıyoruz. Tabi ki bu, eski çağların bize kazandırmış olduğu önemli bir faktör. Günümüze baktığımızda bunun çok önemli bir yansıması oldu. Dionysos adına 2500 yıl önce yapılan (Bacholonia) Dionysos tiyatro şenlikleri 2500 yıl sonra tekrardan canlanarak Sardeste yapılmaya başlandı. Bu şenliklerin kurucusu olan Doç. Dr. Sayın Rasim Aşın’a teşekkür ediyorum. Çünkü ülke içi ve ülke dışından gelen tiyatro grupları Salihli Turizmine kültürel etkileşim açısından çok büyük destek oluşturdular. Artık geldikleri şehirlerde Sardes-Salihli ismi dillerde bir nevi de olsa anılmaya ve zihinlerde yer etmeye başladı”dedi.
SALİHLİ TARİH SAHNESİNE BÜYÜK TAARRUZUN SON EMİRLERİNİN, HAREKÂTIN SON PLANLARININ YAPILDIĞI YER
Salihli’nin kültür turizmini etkilen diğer önemli rollerde bölgede mevsimsel gerçekleşen fuar ve festivallerdir. Bunları özetle sayarsak; Nevruz şenlikleri, Hıdırellez şenlikleri, Taytan üzüm, kültür ve Sanat festivali, Allahdiyen Kiraz festivali, Adala şeftali festivali gibi daha nice yerel etkinlikleri sayabiliriz. Bu etkinlikler bölgesel olarak kısa süreli turizmi canlı tutmakta olduğunu belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,”Salihli’nin kültür ve dini turizminin yanında şifaa turizminin de olduğunu söylemiştik. Sart Çamur kaplıcalarıyla, Salihli Kurşunlu Kaplıcaları adeta şifa merkezi haline gelmiştir. Bu kaplıcalar gerek Salihli halkının gerekse çevre il ve İlçelerden gelen misafirlerin yoğun ilgisine maruz kalmaktadır. Bu da Salihli için bir övünç kaynağıdır. Kaplıcalara gelen değerli misafirler bölge de ne var ne yok diye gezmeye başladıklarında gerek derneğimiz aracılığı ile gerekse de belediye aracılığı ile başta Sardes antik kenti ve onu kapsayan dini ve kültürel turizm alanlarını ziyaret etmektedirler. Bu da bölge turizmi için çok önemldir. Salihli bize odun köfteyi, şeftaliyi, kirazı ve üzümü hatırlatmaktadır. Aynı zamanda Salihli tarih sahnesine büyük taarruzun son emirlerinin, harekâtın son planlarının yapıldığı yer olduğunu, kahraman efelerin bulunduğu “Kuvay-ı Milliye ve Kuvay-ı Seyyareyi”, Yunan’ın Salihli hattını bir yıl kadar geçemeyip bu sayede düzenli ordunun kurulmasına zaman kazandırıldığı yer olduğunu ve milli mücadele ruhunu hatırlatmaktadır”dedi.
SALİHLİ’DE TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN NELER YAPILMALI
Salihli’de turizmi geliştirmek için düzenlenen festival ve şenliklere ilçe halkının kesinlikle sahiplenmesi gereken en önemli unsurlar olduğunu belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,”Salihli’de turizmi geliştirmek için daha fazla tanıtıcı etkinlikler yapmalıyız ve hali hazırda olan etkinliklere sahip çıkıp “benim” diyebilmeliyiz. Mesela bir motor festivali ya da Dionysos tiyatro şenliği; bu festival ve şenlikler Salihli halkının kesinlikle sahiplenmesi gereken en önemli unsurlardır. Biz Salihli Turizm Derneği olarak hem motor festivalinin hem de Dionysos tiyatro şenliklerinin hatta daha nice etkinliklerin Tarih ve gezi koordinatörlüğünü yapmaktayız. Yani bu etkinlikliklere gelen misafirlere bölgeyi dernek olarak biz tanıtıyor, anlatıyor ve gezdiriyoruz. Böylece bizlerde bölge turizmine verilen desteğimizi dernek olarak gösteriyoruz. Salihli için turizm firmalarının bölge turizmine daha çok önem verip çeşitli projeler üretmeleri gerekiyor. Ayrıca turizm firmalarının hali hazırda yapılmakta olan etkinliklerde çok büyük destek vermeleri de gerekmektedir. Hepsinden öte Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak buradan bütün Salihli halkına sesleniyorum Salihli hepimizin, Salihli’ye ve Salihli için yapılan sosyal ve kültürel bütün etkinliklere sahip çıkalım. Kültürel ve tarihi bütün varlıklarımızı sahiplenelim. Salihli’yi ve değerlerini ilkönce biz öğrenelim ki başkasına da aktarabilelim. Bakın turizm bacasız sanayidir. Turizme ve değerlerimize ne kadar sahip çıkar ve geliştirirsek bizim için o kadar yaşanabilir bir kent ortaya çıkar. Salihli Turizm Derneği olarak son yıllarda birçok projenin içinde yer alarak Salihli’mizin tanıtımını üstlenmekten onur duyuyoruz. Özellikle derneğimizin “Onursal Başkanı” olan Araştırmacı-Yazar Sayın Mustafa Uçar Bey’e gerek Salihli için yazmış olduğu kitaplar ve yazılar gerekse kültürel ve tarihi programlarda bölgeyi tanıtmasından dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Derneğimiz olarak yine ülkenin farklı bölgelerinde yapılan üniversite projelerinde yer alarak Salihli’mizin turistik değerlerini anlatma ve tanıtma, Avrupa Birliği projelerinde yer alarak Salihli’yi bütün değerleriyle uluslararası çapta tanıtımı, Manisa Büyükşehir belediyesi ve Salihli Belediyesi ile ortak projelerde turistik tanıtım ve katkı rolünü üstlenme, gazete ve dergilere bölgeyi tanıtıcı yazılar yazarak, sempozyumlar düzenleyerek Salihli Turizmi için katkı yapmaktayız. Son olarak bir şey söylemek istiyorum: Salihli çok değerli bir kent bu yüzden “ben” duygusuyla değil “biz” duygusuyla hareket ederek bütün projelerimizi ve bütün etkinliklerimizi kucaklayalım. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Hadi el ele verip Salihli’mize sahip çıkalım, Salihli’yi öğrenelim ve öğretelim”dedi.
SARDES ANTİK KENTİ “GYMNASİUM”
Sardes Antik Kenti Gymnasium’u ve iİlk ticaret yolu olan 3.000 yıllık Roma caddesi. Tarihte ünlü Kral yolunun başlangıcı olan ve Lidya devletine başkentlik yapan Sardes, Manisa’nın SALİHLİ ilçesinde yer almaktadır.
GÜVERCİN KUYUSU
Bozdağ'ın kuzey eteklerinde, fokurdayıp kaynayan suların duman duman tüttüğü bir dere içinde bulunan SALİHLİ’nin Çamurhamamı kaplıcalarının hemen yanı başındaki Bizans döneminden kalma GÜVERCİN KUYUSU görülmeye değer.
ÇAMURHAMAMI KAPLICALARI VE ÇAĞLAYAN ŞELALESİ
Salihli Çamurhamamı Kapıcaları çevresinde ki Osmanlılar zamanında banyo yapılan kazan ve Çağlayan Şelalesi.
SALİHLİ’DE YAŞAM
Yurt dışından misafirlerimiz vardı Rıza bey (Rotterdam/Hollanda) ve Esma hanım (İstanbul/Suudi Arabistan). Üç gün boyunca Salihli’yi gezdiler. Kurşunlu Kaplıcaları ve Kurşunlu Vadisine, Şelalesine hayran kaldılar. Giderken kalplerini burada bıraktılar. 04.12.2021