BİSİKLET TAMİRCİSİ ORHAN DEDE
Salihli’de 15 yaşında başladığı mesleğini sabır ve özveriyle sürdüren 72 yaşındaki Orhan Tıraşçı, 1962 yılından günümüze kadar gelen süreç içerisinde gerçekleştirdiği bisiklet tamirciliği mesleğinin kendisi için “yaşam tarzı” haline geldiğini belirterek, bu sayede günlük hayatın stresinden de uzaklaşma imkânı bulduğunu söyledi.
Salihli-MANİSA
31 Temmuz 2019 // TogaMedya // 1734
Salihli’de 1962’den beri bisiklet tamirciliği yapan 72 yaşındaki Orhan Tıraşçı 15 yaşında başladığı mesleğini sabır ve özveriyle sürdürüyor. Çocukluğunda başladığı ve daha sonra ustasından devraldığı mesleğini, sabır ve özveriyle 1962 yılından beri sürdürdüğünü belirten Orhan Tıraşçı, Mesleğinin kendisi için “yaşam tarzı” haline geldiğini belirten Tıraşçı, bu sayede günlük hayatın stresinden de uzaklaşma imkânı bulduğunu söyledi.
Bisiklet Tamircisi Orhan Tıraşçı yaptığı açıklamada, “1962 yılında çırak olarak bisiklet tamir atölyesinde çalışmaya başladım. O gün bugündür mesleğini severek icra ediyorum. Gelişen teknolojiye rağmen bu mesleğin hiçbir zaman ölmeyeceğine inanıyorum”dedi.
SALİHLİ’DE 1962’DEN BERİ BİSİKLET TAMİRCİLİĞİ YAPIYOR
Eski cami Mahallesi’ndeki dükkânında çalışmalarını sürdüren Tıraşçı, “Şu anda sadece bisiklet tamiratı yapıyorum. Müşteri bisikleti bırakıp gidiyor. Ben, baştan aşağı elden geçiriyorum. Lastik yamalarını yapıyorum. Gerekirse lastikleri değiştiriyorum. Hareketli aksamları yağlıyorum. Değiştirilmesi gereken parçalar varsa onları değiştiriyorum. Güvenli bir sürüş için jant ayarlarını yapıyorum” dedi.
Bisiklet sezonunun yaz aylarında açıldığı için işlerin arttığını belirten Orhan Tıraşçı, “şimdiye kadar birçok çırak yetiştirdim fakat belirli bir süre sonra hepsi farklı sektörlere geçiş yaptılar. Yanımda yetişen çırakların bazıları bugün dükkân açtı, bazıları da söylediğim gibi farklı sektörler de çalışıyor. Bir tanesi Yurtdışına gitti” dedi.
Hafta içi her gün sabah 8’den akşam 8’e kadar çalıştığını belirten Orhan Tıraşçı, “Mesleğimi seviyorum. Halimden memnunum. Zaten bir mesleği yapmak ancak sevmekle mümkün olur. Cenab-ı Allah ömür verdiği sürece de devam etmek istiyorum. Genellikle tek başıma çalışıyorum. Burada hem vaktimi dolu dolu geçiriyorum hem de emekli maaşımın yanı sıra, bu iş bana ek gelir de sağlıyor. Benim kahvehaneye gitme alışkanlığım yok. Boş durmayı hiç sevmiyorum. Mesleğim sayesinde günlük hayatın stresinden de kurtulma imkânı buluyorum” dedi.