SALİHLİ’DE KIRSAL KALKINMA VE KIRSAL TURİZM KONULU FORUM DÜZENLENDİ
“Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma ve Kırsal Turizm” konulu forum, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.
Salihli-MANİSA
25 Ekim 2019 // Haber // Süleyman Arasan // 589 / 1798
Salihli’nin kırsal turizmde öncelikleri, güçlü ve zayıf yönleri ele alındığı forum’a Ege Üniversitesi Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Baykal, Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı ve Kula Belediyesi Proje Koordinatörü Sait Bozer konuşmacı olarak katıldı.
Salihli’nin kırsal turizmde öncelikleri, güçlü ve zayıf yönleri ele alındığı ve yaklaşık üç saat süren forum’u Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Sudak, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ali Demir, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel,Ziraat Odası Başkanı cem Yalvaç, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,Kurum ve Kuruluşların Temsilcileri,Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve davetliler izledi.
“Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma ve Kırsal Turizm” konulu forum’un açılış konuşmasını yapan Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, Kırsal alanların sadece tarımla ilgili olan ve tarım nüfusunu barındıran alanlar olmadığı; sosyal, çevresel, kültürel ve doğal kaynakları barındıran ekonomik bir bütün olduğu kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
LEADER kırsal kalkınmanın bölge halkı tarafından gerçekleştirilmesini amaçlayan bir yaklaşım olduğunu belirten Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı,”LEADER kelimesinin kısaltması “Kırsal Ekonomi ve Kalkınma Eylemleri Arasındaki Bağlantı” anlamına gelen Fransızca “Liaison Entre Actions de Development de l’Economie Rurale” sözcüklerinin baş harflerinden meydana gelir. Fikir; kişiler ve kuruluşların enerjisini ve kaynaklarını harekete geçirmek, kamu, özel ve sivil sektörler arasındaki ortaklıkları alt-bölge düzeyinde teşvik etmektir. LEADER yöntemini kullanarak kırsal alanlarda tabandan-tavana girişimler oluşturmak ve teşvik etmek, fikir geliştirmek amaçlı tanıtım ve bilgi paylaşımıdır.Kamu ve özel sektör paydaşlarının,sivil toplum dernekler, kooperatiflerin bir araya gelerek yerel kırsal alanlarının geliştirilmesine aktif olarak katılmalarının gerçekleştirilmesidir”dedi.
Ege Üniversitesi Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Baykal,” Kırsal Turizm; doğal kaynakların, kültürel mirasın, tarımsal alanların, kırsal konutların, geleneklerin ve yerel-bölgesel kimliği yansıtan “marka” olmuş ürünlerin turistik açıdan değerlendirilmesidir. Yerel ölçekte turizmdir, o doğal kaynakları, peyzajları, yerel kültürü ve yerel ekonomiyi yerinde değerlendirir. Kırsal Turizm; tarımsal gerilemelerin önüne geçmek ve geleneksel kırsal faaliyetleri canlandırmak, turisti dinlendirmek ve sağlık vermek için adeta bir “reçete”dir. Sürdürülebilir Kırsal Turizmin altın kuralları vardır.
Kula Kaymakamlığı Proje Ekip Sorumlusu ve aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi Müdürü, İlçe Proje Koordinatörü ve Kula Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü olan Sait Bozer, “Manisa’nın doğal zenginliklerinin daha iyi tanıtılarak turizm potansiyelini geliştirilmesi amacıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesi işbirliğinde Jeopark Belediyeler Birliği kuruldu. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Jeopark Belediyeler Birliği tüzüğünü onaylaması ve Bakanlar Kurulu’nun 14 Mart 2016 tarihindeki kararının resmi gazetede yayınlanması ile birlik resmen kuruldu. Kula Jeoparkı alanı ve ismi Salihli ilçenin dâhil edilmesiyle UNESCO tarafından 2019 Ocak ayında Kula-Salihli Jeoparkı olarak tescillenmiş olup Salihli Turizm alanlarını da dâhil olarak 2320 km2 alanı kaplamaktadır. Kula ve Salihli’de Belediyeler ve Halk Eğitim
Merkezleri ortaklığında alan kılavuzluğu eğitimi verildi. Kula-Salihli Jeoparkına gelen ziyaretçilere profesyonel rehberlik hizmeti verilmektedir. S.S. Salihli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Kula Nar Çiçeği Hanımeli Derneği kurularak hediyelik eşya ve yöresel tarım ürünlerinin tanıtım ve satışının yapılıp turizme katkı sağlanması, kadınların ekonomik kalkınmasına destek olmaktadır”dedi.