KADİRLİ’DE YER FISTIĞI HASADI BAŞLADI
Türkiye’nin en çok yer fıstığı üretilen Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde eylül ayının girmesiyle yer fıstığı hadası başladı.
Kadirli-OSMANİYE
1 Eylül 2018 // TogaMedya // 1529
Kadirli’de dönüm başına 400-450 kilogram rekolte beklediklerini söyleyen Aşağıçiyanlı köyünden fıstık üreticisi Süleyman Tugay bu yıl Çukurova yöresinde yer fıstığının verim olarak üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
62 dönüm yer fıstığı ektiğini belirten Tugay genelde dönümde 350 ile 450 kilogram arasında verim alınıyor. Bu sezon hava şartlarının uygun gitmesinden rekolitenin yüksek olduğunu, ürününün şu an tarlada kesildiğini, 2-3 gün yerinde kaldıktan sonra tanelerin ayrılacağını ve sergi yerinde kurutulacağını belirtti.
YER FISTIĞINDA BOL VERİM
Kesikkeli köyünden Mustafa Başpınar 35 yıldan bu yana çiftçilik yaptığını bu yıl ilk defa rekoltenin yüksek olduğunu söyledi.
Başpınar, mayıs ayında ekimi yapılan yer fıstığının üretiminin çok zahmetli olduğunu anlatarak, "150-155 gün sonra ürünü tarladan kaldırıyoruz. Kaliteli ve bol verim alabilmek için kök başına tanelerin en az 40 olması lazım. Bazen sergideyken tüccar direk satın alıyor. Acil ihtiyacı olmayanlar depolarına koyup daha yüksek fiyata Osmaniye’deki işletmelere veriyorlar.
ÇEREZ OLARK YENİYOR, ÇİKOLATA, TATLI VE CEZERYE KULLANILIYOR
Genelde çerez olarak yenilen yer fıstığı artık çikolata, tatlı ve cezerye gibi çeşitli yiyeceklerde de kullanılıyor. Ayrıca kabuğundan dolgu maddesi, sunta yapıldığını, yer fıstığının yaprağının ise kurutularak hayvan yemi olarak kullanıldığını, hasadın bu sezon çok verimli geçmesinden dolayı çiftçinin yüzünün güldüğünü kaydetti.