SALİHLİ’NİN TESCİLLİ KİRAZI ÇİN’DE BÜYÜK BİR PAZAR PAYINA ULAŞABİLECEK
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Allahdiyen köyü’nde üretilen ve Coğrafi İşaret Tescil Belgesine sahip kirazın hasat sezonuna sayılı günler kala üreticiler ile bir araya gelen Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç, Türkiye’nin üretiminde dünya birincisi, ihracatında ise üçüncü sırada yer aldığı kirazda hedeflerinin Çin, Japonya ve Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerinde yeni pazarlara girmek olduğunu söyledi.
Salihli-MANİSA
9 Mayıs 2019 // Haber // Süleyman Arasan // 1681
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Allahdiyen köyü’nde üretilen ve Coğrafi İşaret Tescil Belgesine sahip kirazın hasat sezonuna sayılı günler kala Manisa Tarım ve orman İl Müdürlüğü ile Salihli Tarım ve orman ilçe Müdürlüğü’nün sirke sineği (drosophila suzukii) zararlısı hakkında düzenlendiği bilgilendirme toplantısında üreticiler ile bir araya gelen Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç, Türkiye’nin üretiminde dünya birincisi, ihracatında ise üçüncü sırada yer aldığı kirazda hedeflerinin Çin, Japonya ve Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerinde yeni pazarlara girmek olduğunu söyledi.
“2019 YILINDA KİRAZ İHRACATIMIZIN 200 MİLYON DOLARI AŞMASINI HEDEFLİYORUZ”
Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç,”Bölgemizde yaşanan İklim şartları nedeniyle 2018 yılı, özellikle kirazda üreticiden ihracatçıya kadar her kesim için kara bir yıl oldu. Bu olumsuzluklara rağmen 52 ülkeye kiraz ihracat ettik. Türkiye’nin kiraz ihracatında Almanya 84,4 milyon dolarlık payla birinci ülke konumunda oldu. Rusya 31,4 milyon dolarlık Türk kirazı tercih etti. Üçüncü sırada ise; 8 milyon dolarlık tutarla Norveç yer aldı. Çin ile Türkiye arasındaki Zirai Karantina Anlaşmasındaki prosedürler tamamlandığı takdirde Türk kirazı Çin’de büyük bir pazar payına ulaşabilecek. Bölgemizde erkenci tür kirazın hasadı başladı. Sezon kirazın kalibresine göre kilogramı 80 ile 100lira arasında değişen bir fiyatla açıldı.Önümüzdeki süreçte Coğrafi İşaret Tescil Belgesine sahip kirazlarımızın hasat sezonu başlayacak.Kiraz hasat döneminde hava koşullarında bir olumsuzluk yaşamazsak çok verimli bir sezon bizi bekliyor, 2019 yılında kiraz ihracatımızın 200 milyon doları aşmasını hedefliyoruz.Sizden ricamız Çin,Japonya ve Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerine talep ettikleri ürünleri pazarlayabilmemiz için kiraz çeşitlerini çoğaltmanızdır.Bu ülkelerde kirazın kilogramı 50 dolardan işlem görüyor. Bugün için İspanya, Yunanistan, Bulgaristan ve diğer ülkelerde kiraz üretimi yapılıyor. Şu anda İspanya ile rekabet halindeyiz, arkasından Yunanistan ve diğer ülkeler gelecek. Bu ülkelerde ihracat kooperatifler aracılığı ile yapılıyor. Ülkemizde bu maalesef mümkün değil bu nedenle serbest piyasa ekonomisinde bu ülkelerle rekabet edebilmemiz için birlikte hareket edeceğiz”dedi.
“HASAT SEZONUNDA TİCARETİNİZİ DOĞRU İNSANLARLA YAPARSANIZ SIKINTI YAŞAMAZSINIZ”
Hasat sezonunda ticaretinizi doğru insanlarla yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız”diyerek üreticileri uyaran Ege İhracaatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç,” Son yıllarda hasat sezonu öncesi tüccar veya ihraacatçı olarak ortaya çıkan ve halk arasında tokatçı olarak tabir edilen bu insanlara dikkat ediniz.Sizden ricam kalibresi yüksek ve ilaç kalıntısı olmayan ürün yetiştirmeniz.Hasat sezonunda ticaretinizi doğru insanlarla yapmanız. Doru insanlar ile ticaret yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız”dedi.
Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Hüseyin Vural Güleç ,Manisa Tarım ve orman İl Müdürlüğü ile Salihli Tarım ve orman ilçe Müdürlüğü’nün sirke sineği (drosophila suzukii) zararlısı hakkında düzenlendiği bilgilendirme toplantısının sonunda İlçe Kaymakamı Levent Kılıç, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Durmaz, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ali Demir, Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy ve üreticiler ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Resimleri orjinal boyutta görmek için üzerine tıklayınız.