DOĞAL ORTAMDA ÜRETİLEN YUMURTADA TALEP ÇOK FAZLA
Salihli’ye bağlı ve Büyükşehir Yasası Kapsamında mahalleye dönüştürülen Çamur Hamamı Köyü’nde, ailesi ile birlikte doğal ortamda ürettiği gıda ürünlerinden marka oluşturan çiftlik sahibi Ceyhun İçel, marka tescilli olan ve doğal ortamda üretilen ürünleri GAKGA patenti altında satışa sunduklarını belirterek, son günlerde özellikle doğal ortamda üretilen gıda ürünlerine talebin artarak devam ettiğini ve bu talebi iklim koşulları nedeniyle üretimin yetersiz kalması ile karşılamakta zorlandıklarını söyledi.
Salihli-MANİSA
27 Temmuz 2018 // Süleyman Arasan // 1503
Foto: Mustafa Toga
Salihli’ye bağlı ve Büyükşehir Yasası Kapsamında mahalleye dönüştürülen Çamur Hamamı Köyü’nde, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren ve ailesi birlikte doğal ortamda ürettiği gıda ürünlerinden bir marka oluşturduklarını belirten çiftlik sahibi Ceyhun İçel, son günlerde özellikle doğal ortamda üretilen gıda ürünlerine talebin artarak devam ettiğini ancak iklim koşulları nedeniyle üretimin yetersiz kalması ile talepleri karşılamakta zorlandıklarını söyledi.
“ TALEP ÇOK ÜRETİM YETERSİZ TALEBİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ”
Gakga Çiftliği sahibi Ceyhun İçel konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,” 150 dönüm (150 Bin metrekare) alanı kapsayan Gakga Çiftliği’nde Koyun, keçi, tavuk, sebze ve meyve çeşitleri ile bir bütün içersinde sürekli canlı ve doğal haliyle üretim yaparak ülke ekonomisine gelir sağlanmaktadır. Buzdağların eteklerinde bozulmamış bir doğa. Bu doğallığı korumak ve sürdürmek için verilen bir emek var. Köy tavuklarımız meralarında, insan müdahalesi olmadan yetişmektedir. Tavuklarımız uzun boyunlu ve kaslı yapıdadır. Yılın her döneminde yeşilliklerle beslenirler. Destek olarak, kendi yetiştirdiğimiz buğday, arpa, çavdar, fiğ kırıkları verilmektedir. Tavuklarımızın kümesinde kapı yoktur. Hava şartları nasıl olursa olsun, sürekli serbest haldedirler. Köy yumurtalarımız günlüktür. Ürettiğimiz yerli ırk civcivlerimizin ilk yumurtalarıdır. Hepsi küçük boydur. Her köy tavuğu kendine özel beslendiği için (serbest), yumurta sarısı rengi farklı tonlarda olabilmektedir. Köy yumurtasının dış kabuk rengi krem, beyaz, açık kahve renklerinde olabilmektedir. Küçük ve büyükbaş hayvanların sütünden yoğurt, tereyağı ve peynir üretiyoruz. Dört bin adet tavuktan iklim şartlarına göre günde 2Bin ile 2 Bin 300 adet yumurta alıyoruz. Son günlerde özellikle doğal ortamda üretilen gıda ürünlerine talep artarak devam etmektedir. İklim değişikliği nedeniyle üretim yetersiz kaldığı için talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Yumurta fiyatları Afyon Yumurta Borsası tarafından genellikle haftalık olarak belirlenir. Bugün için doğal ortamda üretilen yumurtalar tanesi 80 Kuruş ile 1.00 Lira arasında işlem görmektedir. Kargo ile adrese teslim de ise ambalaj farkı dolara endeksli olduğu için yumurtanın fiyatı artıyor. Yani 30 adetten oluşan bir koli yumurta 42 liraya geliyor”dedi.
“ETLİK VE YUMURTALIK TAVUK ÇİFTLİĞİ ENTEGRE TESİSLERİ İÇİN PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK”
Salihli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından Çamurhamamı Köyü’nde İyi tarım uygulamaları projesi kapsamında açılan kurslara katıldığını belirten Çiftlik sahibi Ceyhun İçel,” Özellikle yumurta tavukçuluğu konusunda açılan kurslar benim için ön planda yerini aldı. Sertifikalı üreticiyim. Gakga Doğal Köy Yumurtası’nın TC. Türk Patent Enstitüsü Marka Tescil Belgesi ile ISO 22000:2005 seri numaralı Yumurta paketleme ve Satış belgesi de mevcuttur. Üretimde limit artışı yapılması için yeni çiftlik kurmamız gerekiyor. Bunun içinde ülke genelinde doğal ortamda üretim yapılan çiftlikleri araştırdım. Gerekli proje çalışmaları başlattık. Doğal ortamda üretilen etlik ve yumurtalık tavuk çiftliği entegre tesisleri için başlatılan proje çalışmaları tamamlandıktan sonra yapım aşamasına geçeceğiz. Bu süreçte ilgili bakanlığa başvuruda bulunacağım. Onay alınınca Doğal ortamda üretilen etlik ve yumurtalık tavuk çiftliği entegre tesislerinin yapımına başlayacağım”dedi.