AVRUPA İSLAM ÜNİVERSİTESİNİN YETKİLERİ ALINDI
Mahkeme tarafından bir süre önce kapatılması kararı alınan Rotterdam’daki Avrupa İslam üniversitesinin (IUE) yetkileri elinden alındı ve üniversite statüsünü kaybettiği açıklandı.
Rotterdam-HOLLANDA
18 Haziran 2019 // Haber Merkezi // 1704
Kaynak: Platform Dergisi
Hollanda Eğitim Bakanı İngrid van Engelshoven, , Eğitim Müfettişliği tarafından yürütülen soruşturma sonrası yayınlanan rapora istinaden, Avrupa İslam Üniversitesinin ünvanının ve yetkilerinin alındığını duyurdu. Rapora göre okulun ciddi mali ve idari sorunları var. Okul geçtiğimiz şubat ayında zaten iflas açıklamış ve eğitimi durdurmuştu.
ROTTERDAM IUE KAPATILDI
Merkezi Rotterdam'da bulunan ve ilahiyat eğitimi veren okula, "sahtecilik, dolandırcılık ve kara para aklama" suçlamasıyla Aralık 2016'da operasyon düzenlenmişti.
Finansal Soruşturma Bürosu (FIOD), milyonlarca euroluk vergi kaçakçılığı, dolandırıcılık gibi suçlar nedeniyle Rotterdam İslam Üniversitesi'nin bütün işlemlerini incelemeye aldı.
Hollanda Eğitim bakanlığıda müfettişlerden oluşan bir heyet ile soruşturma başlattı ve soruşma raporunun bakanlıkla paylaşılmasının ardından, ciddi mali ve idari sorun ve eksikliklerden dolayı, üniversite statüsü ile yetkilerin ellerinden alındığı duyuruldu.
AVRUPA İSLAM ÜNİVERSİTESİ İFLAS KARARI ALMIŞTI
Geçtiğimiz aylarda Üniversitede çalışan üç öğretmen ve iki görevlinin mahkemeye başvurması üzerine Nedim Bahçekapılı’nın rektörlüğünü yaptığı üniversiteye kayyım atanmıştı.
Çalışanlar bir süredir maaşları alamayınca mahkemeye başvurmuştu. Açılan davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, üniversitenin iflas ettiğine hükmetti.
2015-2018 yılları arasında çalışanların yaklaşık net 100 bin Euro tutan maaşlarının ödenmediği tespit edilmişti. Rotterdam mahkemesi üniversite yönetimine ödeme yapması konusunda uyarıda bulunmasına rağmen hiçbir karşılık alamadı.
Avrupa İslam Üniversitesi’ne atanan kayyım Marcel Windt, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, okulun önünde iki yol olduğunu söyledi. Birincisi okulun kapanıp bütün faaliyetlerine son vermesi. İkincisi ise bir yerlerden para bulunup okulun kapanmaması. Üniversite daha öncede vergi kaçakçılığı başta olmak üzere farklı olumsuz konularla ülke gündemine gelmişti.
Mağdurların Avukatı Betül Özateş, Üniversitede çalışan 3 hoca ve iki çalışanın toplam net olarak 100 bin Euro üniversiteden alacakları olduğunu, bunu masraflarla birlikte iki hafta içinde ödemeleri gerektiğini belirtmişti.
Avrupa İslam Üniversitesi, sosyal medya üzerinden yardım kampanyası başlatarak Üniversiteyi Kayyım'dan kurtarmayı amaçladılar. Fakat ne kadar topladıkları yönünde bir açıklama yapmadılar. Belirtilen sürede ödemeyi Üniversite yönetiminin yapmaması üzerine hukuken kapanmasına karar verildi. Değişik ülkelerden 750’nin üzerinde öğrenci mağdur olduğu belirtildi.
NEDEN DAHA ÖNCE TEDBİR ALINMADI?
Hollanda Acaba önce olayı bir kayyum ile kapatarak kendi Eğitim bakanlığının ve maliyesinin ve polisinin yavaş davranması sonucu bir sürü öğrencinin mağdur olmasının sorumluluğundan kaçmak mı istedi?
Ayrıca Avrupa İslam Üniversitesi konusunda esas cevabını arayan sorular: Hollanda maliyesi alacağı hususunda çok hassas olmasına rağmen yalan bağış makbuzları verilmesi birkaç sene sürüyor, FIOD (mali Polis) bilmesine rağmen neden işi uzatıyor? Acaba daha fazla Türkün canını yakalım amacıyla mı hareket ediyordu?