ÜZÜM ÜRETİCİLERİ VE İŞÇİLER 45 DERECE SICAĞA RAĞMEN BAĞLARDA TER DÖKÜYOR
Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve yöresinde sofralık ve kurutmalık olarak üretilen çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarında üreticiler ve tarım işçileri mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklara rağmen ter döküyor. Pazar tezgâhlarında yerini alan çekirdeksiz Sultaniye üzüm ve Antep karası cinsi sofralık üzümlerin kilogramı 1.90 TL ile 2.50 TL, Redglobe cinsi sofralık üzümün ise 2.70 TL ile 3.00 TL arasında işlem gördüğü belirtildi.
Salihli-MANİSA
4 Ağustos 2018 // Süleyman Arasan // 1511
Press Foto: Mustafa Toga
Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve yöresinde sofralık ve kurutmalık olarak üretilen çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarında üreticiler ve tarım işçileri mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklara rağmen ter döküyor. Dolu, yağmur ve hastalıktan çok fazla zarar gören üzüm de hasat dönemi devam ediyor. Mevlana (Razaki Tipi) Sofralik Üzümlerin;01.08.2018 tarihinde kesimine, 02.08.2018 tarihinde ise ihracatı başladı. Bölgeden Yurt İçi ve Yurt dışına yaş üzüm ihracatı yapılıyor. Sofralık üzümlerin Başta Rusya olmak üzere İsveç, İzlanda, Portekiz gibi İskandinav ülkelerine ihracat edildiği belirtildi.Sofralık üzümde söz sahibi olan Alaşehir ve Sarıgöllü üzüm üreticileri,sofralık üzümlerin İskandinav ülkelerine ihracat edilmesi ve oralarda pazar payının olmasının gelecek için ümitlendirdiğini belirterek,”Özellikle İsveç, İzlanda, Portekiz gibi ülkelerinde sofralık üzümün pazarı olması bizi mutlu etmekte” dediler.
“ÜZÜM PİYASASININ ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE DAHA İYİYE GİDECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ”
Son yıllarda iklim değişimi nedeniyle yaşanan doğal afetlerden çok fazla zarar gören üzüm de hasat döneminin başladığını belirten Sarıgöllü Üzüm üreticisi Serhat akaya,”sıkıntılı bir süreçten sonra sofralık üzümde hasat sezonu 15 gün önce başladı. Mevlana (Razaki Tipi) Sofralik Üzümlerin ise kesimine 01.08.2018 tarihinde, ihracatı ise 02.08.2018 tarihinde başladı.Çekirdeksiz Sultaniye üzüm ve Antep karası cinsi sofralık üzümlerin kilogramı 1.90 TL ile 2.50 TL,Redglobe cinsi sofralık üzümün ise 2.70 TL ile3.00 TL arasında işlem görüyor. İç piyasada, Özellikle İzmir, İstanbul ve Ankara bölgelerinde Pazar tezgâhlarında ki yerini aldı. Sofralık çekirdeksiz yaş üzüm bölgesi olan Sarıgöl’den iskandinav ülkelerine ihracat edilmesi ve orlarada pazar payımızın olması bizleri gelecek için ümitlendirdi.Özellikle İsveç,İzlanda,Portekiz gibi ülkeler de sofralık üzümün pazarı olması bizi mutlu etmekte. Üzüm piyasasının önümüzdeki süreçte daha iyiye gideceğini ümit ediyoruz” dedi.
“SALİHLİ’DE DAYIBAŞILAR YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÜZÜM HASADINDA ÇALIŞACAK İŞÇİ ARIYORLAR”
Üzüm hasadının yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği bugünlerde Salihli’deki dayıbaşılar da hasat hareketliliği başladı. Mahallelerindeki ve çevre mahallelerdeki dayıbaşıların yoğun bir şekilde üzüm hasadı için eleman aradıklarını belirten Kırveli Mahalle Muhtarı Ahmet Avşar, “Dayıbaşılar yoğun bir şekilde üzüm hasadında çalışacak işçi arıyorlar. Bize de gelip soruyorlar elimizden geldiğince yardımcı olup işsiz olan kişilere yönlendirme yapıyoruz. Üzüm hasadının kurban bayramı öncesinde başlaması planlanıyor ve dayıbaşılar şimdiden aldıkları bağları sıraya koyuyorlar. Hasat başladığında burada hareketlilik gece saatlerinde başlıyor. Gece 4-5 gibi kalabalık toplanmaya başlıyor ve dayıbaşıların servis araçlarıyla bağlara doğru yola koyuluyorlar, sabah erken saatlerde işe başlayan işçiler sıcakta zor şartlarda çalışıyorlar. Geçtiğimiz yıl üzüm kesimi 55 TL kelter çekme ise 65 TL, dayıbaşı ücreti ise bu ücretler içerisinde 5 TL iken bu yıl Salihli Ziraat Odası, Dayıbaşı ücretini yine 5 TL olarak açıkladı. Ziraat odası üzüm işçi ücretlerini üzüm kesici 50 TL, sergi 60 TL, kelterci 65 TL bandırma ücreti ise 75 TL olarak açıkladı”dedi.
“ÜZÜCÜ OLAYLAR YAŞANMASIN! “
Özellikle hasad sezonunda meydana gelen trafik kazalarına dikkat çeken Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "İnsan canı her şeyden önce gelir. Can ve mal güvenliği almadan hiç bir servis sürücüsünün yola çıkmaması gerekir. Sebze ve meyve hasat dönemi nedeniyle tarla, bağ ve bahçelerde çalışan işçileri kamyonet, traktör ve benzeri araçlarla taşınmaktadır. Maalesef can güvenliği yeterince düşünülmemekte ve yeterli önlem alınmamakta. Açık kasa kamyonet veya traktörlerle işçi taşınmasına izin verilmemelidir. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır" dedi.
“ÜRETİCİLER TOKATÇILARA KARŞI UYARILDILAR”
Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve yöresindeki üreticiler, özellikle sofralık üzüm hasadının yoğunlaştığı bugünlerde mantar gibi türeyen ve halk arasında tokatçı olarak tabir edilen kişilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Alaşehir Ziraat Odası tarafından hazırlatılan afişler Şehrin önemli noktalarında bilbordlara asıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk,”Üzümde hasat döneminin başlamasıyla birlikte üreticilerimiz bir yıl boyunca zorlu şartlar altında emek vererek yetiştirdikleri üzümlerini satacağı kişi ya da şirketler konusunda dikkatli olsunlar. Her yıl hasat sezonunda mantar gibi türeyen dolandırıcılara ürünlerini kaptırmasınlar. Üreticimiz bu konuda çok dikkatli olmak zorunda, kendilerine alıcı kılığında gelenlerden Vergi Levhası, Şirketin Ticari Sicil Gazetesinde yer alıp almadığı, Ticaret ve Sanayi Odası’nda kayıtlı olup olmadığını araştırmaları ve her şeyden emin olduktan sonra ürünlerini pazarlamaları gerekiyor. Bu konuda Ziraat Odası,Ticaret Borsası ve Ticaret ve Sanayi Odası’na danışabilirler. Kendilerine tüccar olduğunu belirterek gelen kişi zaten yalan söylüyorsa ve amacı çiftçiyi dolandırmaksa, bu araştırmadan çekinip ortadan kaybolacaktır. Bizim iyi niyetle alışveriş eden tüccarlara sözümüz yok, fakat çiftçiyi dolandırmak adına tüccar kimliğine bürünenler, hem üretici hem de gerçek tüccarları mağdur etmesin diye bu önemli uyarıyı yapmakta yarar görüyoruz. Çiftçimizin bir yıl boyunca büyük emek, fedakârlık ve sıkıntı içinde yetiştirdiği ürünlerin dolandırıcıların eline geçmemesi ve bu işten haksız kazanç sağlamamaları için çiftçimizin çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor’’ dedi.
“ AKSOY ÜRETİCİLERE ERKEN HASAT KONUSUNDA UYARIDA BULUNDU”
Üzüm üreticilerine erken hasat konusunda da uyarılarda bulunan Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy “Çekirdeksiz üzümlerde, hasat zamanı çok önemlidir. Üzümün kesilmesine karar vermek için şırada ki şeker miktarı saptanır. Şıradaki şeker miktarı % 22-23’e ulaşınca hasat zamanı gelmiş demektir. Üzümler olgunlaşmadan kesilirse tanede henüz yeteri kadar şeker birikmesi olmadığından kuru üzüm verimi ve kalitesi düşük olur. Değerli üreticilerimiz, üzüm fiyatlarında 10 kuruşun dahi önemli olduğu bu zamanda erken hasattan kaçınalım. Bu hem sizlerin, hem de ülkemizin menfaatinedir. Yaş ve kuru üzüm sektöründe üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
“ÜLKEMİZİN TOPLAM İHRACAT HACMİNDE TARIM ÜRÜNLERİ ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞERE SAHİP”
Ülkemizin toplam ihracat hacminde tarım ürünlerinin çok önemli bir değere sahip olduğunu, ayrıca milyonlarca insanın geçim kapısı olan tarımsal üretim hem ekonomik hem de halk sağlığı bakımından hayati bir konumda yer aldığını belirten Hukukçu Mehmet Salcıoğlu,” Ülkemizin toplam ihracat
hacminde tarım ürünleri çok önemli bir değere sahiptir. Ayrıca milyonlarca insanın geçim kapısı olan tarımsal üretim hem ekonomik hem de halk sağlığı bakımından hayati bir konumdadır.Tarım üretimimiz hakkında gerek iç pazar gerekse ihracatta karşılaşılan en büyük sorunlardan biri; pestisit kalıntı (zirai ilaç kalıntısı) sorunudur. Bu şu demektir; tüketilmek ve satılmak üzere yetiştirdiğimiz ürünler insan ve çevre sağlığına zararlı kalıntılar içermektedir.Günümüzde özellikle AB ülkelerinin sahip olduğu hızlı alarm sistemi (Rapid Alert System for Food and Feed. RASFF) başta olmak üzere tüm ithalatçı ülkeler ile zirai kalıntı sorunu yaşamaktayız. Bu sorun ülke içindeki ihracat ve üretim sürecinde yer alan tüm faktörlerin karlılığını azaltan, ticari hacmini düşüren en önemli etkenlerden birisidir. Bu zarar kimin kusurudur ve kim sorumludur. ?Akredite olmuş laboratuarlar, ruhsatsız ilaç kullanımı, yaprak gübresi kullanımından kaynaklanan sorunlar ve ileri aşamalarda işlenmiş ürünler de (konserve, salça, meyve suyu vb.) pestisit kalıntı analizlerinin niteliği ve teknik çözüm yollarını uzmanları elbette cevaplayacaktır. Ürünün ekim sürecinden başlayarak ithalatçı veya ülkemi gümrüklerinden kalıntı nedeni ile geri gelmesi aşamasında birden çok faktör yer almaktadır. Bu öznelerin birçoğunun gözetim ve denetim yükümlüğü vardır. Hatta birçok firmaya bu konuda 5237 sy TCK ‘nun 186 maddesine göre dava açılmaktadır. Cezai sorumluluk farklı bir inceleme konusu olmak ile birlikte sorumluluk hukuku bakımından zarar gören ve talep eden belirlemeli, ona göre bir yol haritası izlenmelidir. Bu süreçte en basit tabir ile yurt dışına sattığı malı geri dönen ihracatçı firma, sipariş verdiği ürünü kalıntı nedeni ile temin edemeyen ithalatçı firma, ürettiği üründe kalıntı bulunan çiftçi ve birçok resmi kurum zarar görmektedir. Taraflar bu zararları yasal mevzuatın elverdiği ölçüde sorumlu kişilere yansıtabilmektedir. Örnek vermek gerekir ise: önemli bir ihracat kalemi olan yaş üzümün üretim sürecinde, çiftçi kendi bağında zirai ilaç kullanımına azami dikkati gösterse dahi yan bağlarda yapılan ruhsatsız ilaçlamalar yüzünden, üzümlerde kalıntıya rastlanılabilmektedir. Basit bir örnek olan bu ve bunun gibi durumlarda tüm süreç, özellikle ihracatçı firma tarafından kontrol edilmelidir. Ürünün ekimi, zirai mücadele süreci ve tüketilmesine kadar geçen tüm aşamalarda kasıt, kusur ve ihmali olanlar meydana gelen zararı, yasal şartların oluşması halinde gidermek ile mükelleftir”dedi.
“ÜZÜM ÜRETİCİSİNİ MUTLU ETMEK İSTİYORUZ”
Ak Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen program kapsamında geldiği Salihli’de üzüm konusunda çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, üzüm üreticisini mutlu etmek istediklerini, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yine alım yapacağı konusunda da çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Ak Parti Manisa Milletvekili İsmai Bilen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Üzüm konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl üzüm üreticisini mutlu etmek istiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda üzüm alımı yapması konusunda çalışıyoruz. İnşallah ilerleyen günlerde Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile uygun bir zaman ve program dahilinde bölgeye geleceğiz” dedi.