SALİHLİ’DE KİRAZ SEZONUNUN SONUNA GELİNDİ
Salihli ve yöresinde özellikle yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurlamamı, Gölköy, Allahdiyen ve Bahçecik köylerinde üretimi yapılan kalibresi ve lezzetiyle meşhur, coğrafi işaret belgesiyle tescilli ve büyük bölümünün yurt dışına ihraç edildiği Napolyon cinsi dünyaca ünlü kirazın hasat sezonunun sonuna gelindi.
Salihli-MANİSA
27 Haziran 2019 // TogaMedya // Süleyman Arasan/Mustafa Toga // 1714
Hasat sezonu biten Allahdiyen, Gökköy ve Bahçecik köylerinde kiraz üreticisinin yüzünü güldürdü. Hasat sezonu devam eden bahçecik köyünde ise üreticiler, son günlerde üst üste yağan yağmur ve dolu nedeniyle büyük zarar gördü. Ürünün hasarlı olması nedeniyle fiyatlar 3 lira 50 Kuruşa kadar düştü. İhracatçı piyasadan çekilirken, üretici kiraza dönüm başına değil, kilo başına destek verilmesini istedi.
“KİRAZ ALLAHDİYEN, GÖKKÖY VE BAHÇECİK KÖYLERİNDE ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ”
Salihli ve yöresinde özellikle yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı, Gökköy, Allahdiyen ve Bahçecik köylerinde üretimi yapılan kalibresi ve lezzetiyle meşhur, coğrafi işaret belgesiyle tescilli ve büyük bölümünün yurt dışına ihraç edildiği Napolyon cinsi dünyaca ünlü kirazında hasat sezonunun sonuna gelindi. Üreticiler, Allahdiyen, Gökköy ve Çamurhamamı Köylerinde Kiraz sezonunu ortalama 15 Liradan kapattıklarını b elirterek, 70’inincoğrafi işaret belgesiyle tescilli Salihli kirazının yüzde 70’i işletmelerde işlem gördükten sonra yurt dışında, Uzak Doğu ülkeleri, Rusya, Avrupa ve Amerika’nın büyük şehirlerine ihraç edildiğini söylediler.
“HASAT SEZONUNA İYİ BAŞLADILAR ZARARLA BİTİRDİLER ”
Sezonu geç açan bahçecik Köyünde ise üreticiler, son günlerde üst üste yağan yağmur ve dolu nedeniyle büyük zarar gördü. Ürünün hasarlı olması nedeniyle fiyatların 3 lira 50 Kuruşa kadar düştüğünü belirten üreticiler İhracatçı firmaların piyasadan çekildiklerini ifade ettiler.
Üretici İrfan Kocaer,” Allahdiyen, Gökköy ve Çamurhamamı Köylerine göre Bahçecik Köyü’nde hasat biraz geç başlar, geç biter. İklim değişikliği nedeniyle son iki yıldır sıkıntılı bir süreç yaşandı. 2017 yılında yağmur v e dolu yüzünden hasat başlamadan bitti. Geçen yıl ihracatçı firmalar fiyat indirimine gitmesi üzerine zarar ettik. Bu yıl ise sezona iyi başladık ancak son günlerde üst üste yağan yağmur ve dolu nedeniyle yine zarar gördük. Ürünün hasarlı olması nedeniyle fiyatlar 15 Liradan 3 lira 50 Kuruşa kadar düştü. İhracatçı piyasadan çekileceğini söyledi. Bahçecik köyü üreticileri olarak yine buruk bir sezon geçiriyoruz. Ürün hasarlı diye elimizde kaldığı için ne yapacağımızı bilemiyoruz. Üretici olarak kiraza dönüm başına değil, kilo başına destek verilmesini istiyoruz”dedi.