LİDYA DEVLETİNİ OLUŞTURAN HANEDANLAR
Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu başkanı Mehmet Şahin, her devleti oluşturan boylar ya da hanedanların olduğunu belirterek,” Bu boy ve hanedanlar o devletin atalarıdır. Tıpkı Osmanlı’nın kayılar olduğu gibi. Lidya Devleti’ni de oluşturan 3 ana hanedanlık vardır. Herodot’tan öğrenilen bilgilere göre ilk hanedanlık Atyad (Atys) hanedanlığıdır. Bu hanedanlık aynı zamanda Lidya isminin doğduğu hanedanlıktır. Lidya ismi Atyatlara ismini veren Atys’in oğlu Lydos’tan gelmektedir”dedi
Salihli-MANİSA
12 Aralık 2018 // Süleyman Arasan/TogaMedya // 1605
Kaynak: Mehmet Şahin
Her devleti oluşturan boylar ya da hanedanlar vardır. Bu boy ve hanedanlar o devletin atalarıdır. Tıpkı Osmanlı’nın kayılar olduğu gibi. Lidya Devleti’ni de oluşturan 3 ana hanedanlık vardır. Herodot’tan öğrenilen bilgilere göre ilk hanedanlık Atyad (Atys) hanedanlığıdır. Bu hanedanlık aynı zamanda Lidya isminin doğduğu hanedanlıktır. Herodot’ta Lydos’un soyuyla ilgili pek bilgi bulunmazken; hanedanlığın bilinen ilk kralı Manes’tir.
HANEDANLIĞIN BİLİNEN İLK KRALI MANES’TİR
Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,” Lidya ismi Atyatlara ismini veren Atys’in oğlu Lydos’tan gelmektedir. Lidyalılar, Lydos’un soyundan gelmektedir. Herodot’ta Lydos’un soyuyla ilgili pek bilgi bulunmazken; hanedanlığın bilinen ilk kralı Manes’tir. Manes’in çocukları Atys ve Cotys’tir. Atys az önce de söylediğimiz gibi Lydos’un babasıdır. Lidya’nın 2. Önemli hanedanlığı ise Heraklid (Herakles) Hanedanlığıdır. Herodot’a göre bu hanedanlığın ilk hükümdarı, ege göçleriyle Lidlerin bu bölgeye geldiği zamanlarda yaşamıştır. Tahmini olarak M.Ö. 12. Yy. son çeyreğine denk gelmektedir. Lidyalılar bu hanedanlığın ilk yıllarında bugünkü Lidya sınırlarına kabilesel olarak yerleşen boylardan oluşmaktaydı. Bu duruma baktığımızda 1071 Malazgirt Zaferinin hemen arkasından Anadolu’ya gelip beylikler kuran Türkler aklımıza gelebilir”dedi.
MELES, SARDES’İN GELECEĞİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TELMESSOS KENTİNDEKİ KÂHİNLERE GİTMİŞ
“Boylar arası kavgalar sürerken Heraklid Hanedanının hükümdarlarından olan Meles, Sardes’in geleceğini öğrenmek için Likya’da bulunan Telmessos kentindeki kâhinlere gitmesinin sebebi bu olabilir” diyen Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin konu ilgili açıklamasının devamında ise ,” Herodot’a göre kâhinler; Meles’e bugünkü Sart Kalesi (Sardes Sarayı) surlarının etrafında aslan dolaştırırsa kenti kimsenin ele geçiremeyeceğini söyler. Kentin etrafında surların varlığı bir devletin varlığına işaret etmektedir. Yani ilk olarak devlet Meles zamanında kuruldu denebilir. Heraklidler hanedanlığının son kralı da tarihe ismini “hastalık ismiyle duyuracak” olan Kandaulestir. Kandaules bir darbe sonucunda başka bir hanedandan olan Giges tarafından indirilecektir. Heraklidlerin ilk hükümdarı Argondur. Argon’dan Kandaules’e kadar geçen sürede Heraklidler tam 505 yıl iktidarda kalmışlardır. Tarihler MÖ 680’leri gösterdiğinde Mermnad hanedanlığından Giges darbeyle Kandaules’i indiren kişi olacaktır. Lidya’nın son en önemli hanedanı Mermnad Hanedanlığıdır. Mermnadlar aynı zamanda Lidyalılara en parlak devrini yaşatırken aynı zamanda Lidya’nın sonunu getireceklerdir. Mermnadlar darbeyle Kandaules’i tahttan indirince devlette otorite boşluğu yaşandı. Bunun için kahinlerte danışıldı. Delphoideki kahinler Kralın Giges’in olması gerektiğini söyler ve Giges tahta geçerek Mermnadlar hanedanlığı olarak Lidyalıları yeni bir sürece sokar. Giges (Gyges) döneminde Sardes başkent ilan edilmiş ve Sardes ekonomi ve ticarette ön plana çıkmaya başlamıştır. Yine bu dönemde Miletli Tales, Sardes’e getirtilerek; Sardes’in bataklığının suyu, borular vasıtasıyla Gediz’e (Hermos) akıtarak Sardes ovası tarıma elverişli hale getirilmiştir. Mermnadlar Hanedanlığını ve Lidya Devletinin son kralı Kroisos’tur. (Karun) Kroisos aynı zamanda devletin yıkılış kralıdır. En parlak dönemin yaşandığı ve Lidya’nın tarihte zirve yaptığı dönemdir. Nüfusu 50 bini aşan Lidya Devleti MÖ 546’da Persler tarafından yıkılmıştır”dedi.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1542-MANİSA'NIN PARLAYAN YILDIZI
1547-GÖRDESLİ MAKBULE
1549-GYGAS GÖLÜ KURUYOR
1551-ALAŞEHİRLİ SAMİ BEY/İpek Akgül
1554-ALAŞEHİRLİ ZAHİD MOLLA
1605-LİDYA DEVLETİ HANEDANLARI
1623-MEVLİHANE/İpek Akgül
1636-SEYİD ONBAŞI ESİR DÜŞTÜ
1741-ALAŞEHİR KONGERESİ
1753-TARİHÇİLER TREN İSTASYONU/İpek Akgül
1993-SALİHLİ KEMER KÖYÜ/İpek Akgül
2024-ÇANAKKALE SAVAŞLARI