SALİHLİ’DE KOOPERATİFÇİLİK KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ
Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Mahmut Eskiyörük, Salihli Sanayi ve Ticaret Odasının Sardes Konferans salonunda “Kooperatifçilik ve Tire Sütün Başarı Öyküsü” konulu konferans düzenledi.
Salihli-MANİSA
13 Kasım 2019 // TogaMedya // 1834
Salihli Sanayi ve Ticaret Odası’nın Sardes salonunda düzenlenen “Kooperatifçilik ve Tire Sütün Başarı Öyküsü” konulu konferansa Salihli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ali Demir, Ahmetli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ve yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Selendi Ziraat Odası Başkanı Servet Akyıldız, Kula Süt Birliği Başkanı Harun Uysal, süt üreticileri, mandıra sahipleri, süt işletmesi temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferansın açılış konuşmasın yapan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel Salihli’nin, Manisa’nın 17 ilçesi içerisinde tarım ve hayvancılık alanında ileri durumda olduğunu belirtti. Yüksel, Salihli’de 8 adet süt alım kooperatifi olduğunu ve günlük 130 ton süt toplandığını, büyük baş küçükbaş hayvancılığın yanı sıra kanatlı sektöründe de yumurta ve et tavukçuluk yapılmakta. Diğer ilçelerde olmayan bir sektörde manda üreticiliği, şu an Salihli’de 500 den fazla manda yetiştirilmekte. İlçemizde hali hazırda 6 tane süt kooperatifimiz var, 9 tanede süt toplayıcı firması. İlçede bulunan 8 adet süt işleme tesileri veya fabrikalar sütlerini bu firmalardan temin ediyorlar. Bu tesislerde günlük yaklaşık 400 ton süt işlenmekte. Çevre ilçelerden de tedarik edilerek getirilen bu sütler işletme tesislerinde süt mamulleri haline getirilmekte. Son yıllarda köyden şehre özellikle gençler arasında çok fazla göç oldu. Kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler ise 60 yaş ve üzerindekiler. Bu da tarım sektörünün geleceği için tehlike oluşturmakta. Büyükşehir Belediyeleri olsun ilçe yerel yönetimleri olsun kırsal kesimdeki kooperatifleri desteklemelerinin gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de kooperatifçilik alanında çok başarılı bir grafik çizen Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ilçemiz kooperatifçiliğinde bize örnek bir model olur diye konuştu.
TARIMDA ÇIKIŞ YOLU KOOPERATİFÇİLİK
Tarım alanında yegane kurtuluş yolu olarak görülen kooperatifler ülkemizde hak ettiği yerde değil diyen Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, 1967 yılında İzmir'in Tire ilçesinde kurulan Tire Süt Kooperatifi, günümüzde 2100 ün üzerinde süt üreticisinin birlikteliğiyle devam etmekte. Tire’de günlük 300 ton süt topluyor ve bunları tesislerimizde işleyerek tüketiciye sunuyoruz. Hem üreticimizi koruyor hem tüketiciye kaliteli, sağlıklı ve güvenilir süt ürünleri sunuyoruz” dedi.
HOLLANDA'NIN TARIM İHRACATI 100 MİLYAR DOLAR
Avrupa ülkelerine gittim. Danimarka’da ki tesisleri gezdim. Dünyanın tarım ihracatında ikinci en büyük ülkesi olan Hollanda’da ki kooperatifçilik sistemini inceledim. Konya ovası kadar toprak alanına sahip Hollanda yıllık 100 milyar dolarlık tarım ihracatı yapıyor biz ise 6-7 milyardan bahsediyoruz. Bizde mercimek bittiyse hemen ithalata başvuruyoruz. İthalat çözüm değil o yıl mercimek değil nohut yiyelim. Milyonlarca dolarımız yurt dışına gitmesin seneye daha fazla üretir o açığımız kapatırız. Tabi bunun için köklü bir tarım politikasına ihtiyaç var. Türk çiftçisi ve kooperatifleri desteklenmeli.
ÇİFTÇİLER VE KOOPERATİFLER DESTEKLENMELİ
Kooperatifçiliğin üretim ekonomisini dengede tutma özelliğinin dünyada yeniden keşfedildiğine dikkat çeken Eskiyörük, Türk tarımındaki sorunların doğru kooperatifleşme yöntemleriyle çözülebileceğine işaret etti.
Tarımsal kooperatiflerin, AB ülkeleri süt piyasasındaki konumu yüzde 90’lara ulaşırken, Türkiye’de hala bu rakam yüzde 13’de.
TÜRKİYE’DE HER KÖŞE BAŞINDA BİR KOOPERATİF
Ankara’ya gidiyorsunuz, hemen hemen her cadde de bir kooperatif levhasıyla karşılaşıyorsunuz. Ülkemizde toplam 12 bin tarımsal kooperatif bulunuyor ve bu rakam Hollanda, Fransa ve Almanya’da ki tarımsal kooperatiflerin toplam sayısına neredeyse eşit.
Oysa doğru bir kooperatifçilik yapısı, sermayenin yerelde kalması sağlansa Kooperatifler spekülasyon ile tetiklenen hızlı para çıkışlarının yarattığı tahribattan etkilenmez. Tarım sorunlarını çözmedeki tek yol tekelleşme değil, kooperatifleşmedir. İşte örnek. Tire Süt Birliği gibi başarısı ortada olan bir kooperatifleşme. Model olarak Tire süt örnek olarak alınabilinir.
TİRE SÜTÜN BAŞARI GRAFİĞİ
Kooperatifimizi kurduk, ortaklarımızın ürettiği sütü, 60 köyde kurduğumuz süt alım merkezlerinde topluyoruz. Ortaklarımızın üretim maliyetlerini düşürmek için en önemli girdilerden biri olan akaryakıtı ortaklarımıza piyasa fiyatının yaklaşık 50 kuruş altında temin ediyoruz. Bunun için akaryakıt istasyonu kurduk. Tohum, gübre, yem, ilaç gibi tüm ihtiyaçları üreticilere toplu alım yöntemiyle ekonomik olarak sağlıyoruz.
387 çalışanımız var. Yıllık ciromuz 300.000.000 TL. 2001-2018 yılları arasında Tire Süt yüzde 172 kat büyüme gösterdi, öz varlığımız 2.000 TL den 62.000.000 TL ye yükseldi.
ÜRETİCİ HER TÜRLÜ EKİPMANI KOOPERATİFTEN TEMİN EDEBİLMELİ
AB ülkelerinde olduğu gibi kooperatif bünyesinde oluşturulan ekipmanlarla ortaklarımızın yem bitkilerinin ekim, biçim, paketleme, silaj biçme, paketleme, tarla tesviyesi, hayvan terslerinin gübre olarak tarlalara serpilmesi gibi işlerde piyasanın yüzde elli altında, cüzü miktarda bir karşılıkla yapıyoruz. Ortak kullanımlı makine parkurumuzda 16 traktör, 48 iş makinesiyle hizmet veriyoruz. Ortaklarımız, temel gıda maddelerinden, tarlasında kullandığı mazota, gübreye, makine ekipmanına doğrudan para ödemiyor çünkü Kooperatif bünyesinden aylık ürettikleri süt değeri kadar bir ay önceden faizsiz kredi sağlıyoruz” dedi.
KOOPERATİFLERİN SÜRDÜRE BİLİRLİĞİNİ KURUMSALLAŞMAKTIR
Konferansın ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Sorulan bir soru üzerine Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Kooperatifçilikte şahsi yönetim olmaz. Kurumsallaşmak gerek. Tire Süt de öyle. Ben bu gün varım yarın yoğum. Kurumsallaşılırsa yeni yöneticiler gelir, kooperatifçilikte sürdürebilirlik çok önemli diye cevapladı..