BÖLGEDE YAPRAK ALIMLARI BAŞLADI
Alaşehir, Sarıgöl, Salihli ve yöresinin çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yapraklarının alımları başladı.
Alaşehir-MANİSA
4 Mayıs 2019 // Süleyman Arasan/Mustafa Toga // 1677
Üzümün yanında asma yaprağının da önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve saralumalık olarak iç ve dış piyasada tercih edildiğini ve bu nedenle Üreticiler ile yaprak alımı yapan tüccarların asma yaprağında ilaç kalıntısına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Alaşehir, Sarıgöl, Salihli ve yöresinin çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yapraklarının alımları başladı. Yaprak alım merkezlerinde, Sultaniye üzümü yaprağının kilogramı 6 TL, süperyol cinsi üzüm yaprağının ise kilogramı ise 3 TL’den işlem gördüğü belirtildi. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve saramuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edildiğini ve bu nedenle Üreticiler ile yaprak alımı yapan tüccarların asma yaprağında ilaç kalıntısına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
TAZE BAĞ YAPRAKLARININ KİLOSU 3 İLE 6 TL
Bölgede toplanan taze bağ yapraklarının kilosu 3 ile 6 TL arasında değiştiğini belirten yaprak alıcısı Mustafa Kartal, “Sultaniye üzüm yaprağının Kilogramı 6 TL, Süperyol cinsi üzüm yaprağının alımları ise 3 TL’den işlem görmektedir. Bir haftadan bu yana alım yapıyoruz. Biraz daha kır bölgelerde yapraklar çıktı, olgunlaştı.
“TAZE BAĞ YAPRAKLARI YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA SATILMAKTADIR”
Yaprak alımlarının bölgede yaklaşık bir haftadan beri devam ettiğini belirten yaprak alıcısı Süleyman Dönmez, salamuralık taze bağ yaprak alımlarında tarım ilaç kalıntısına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bağlara tarım ilacı atılmakta. Bu nedenle yaprak toplayan kişiler mutlaka tarım ilacının etki süresi geçtikten sonra bu yaprakları toplamalılar. Salamurası yapılan taze bağ yaprakları yurt içinde ve yurt dışında satılmaktadır. Salamura yapraklarda ilaç kalıntısı çıktığında ihraç yapılmıyor" dedi.
“BÖLGEMİZDE ÜZÜMÜN YANINDA ASMA YAPRAĞI DA ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI”
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk,” Bölgemizde üzümün yanında asma yaprağı da üreticilerimiz için önemli bir gelir kaynağı. Önümüzdeki günlerde yaprak hasat sezonun tamamen açılması ile para hareketliliğine bağlı olarak piyasalara da haraketlilik getirmesi bekleniyor. Taze bağ yaprağı salamurasının yurt içi ve yurtdışında satılmasının yanı sıra Alaşehir, Sarıgöl, Salihli ve yöresinde yaşamını sürdüren kadınlar, evlerindeki kışlık ihtiyaçları için kendi salamura yapraklarını bastırıyorlar”dedi.
“ÜRETİCİLER VE TÜCCARLARIN ASMA YAPRAĞINDA İLAÇ KALINTISINA DİKKAT ETMELERİ GEREKİR”
Çekirdeksiz Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edildiğini ve üreticiler ile yaprak alımı yapan tüccarların asma yaprağında ilaç kalıntısına dikkat etmeleri yönünde uyaran Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk,” Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edilmektedir. Ancak yapraktaki ilaç kalıntısı nedeniyle dış pazarı kaybetme riski bulunduğunu da göz ardı etmememiz gerekir. İhraç edilen salamuralık asma yaprağı yüzde 100 zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuluyor. İlaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretimi ve temininde çiftçilere ve yaprak ticareti yapan kişilere de büyük sorumluluklar düştüğünü unutmamak gerekir. Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır. Fakat yaprak toplanacaksa üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün tüketmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmek gerekir. Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak toplama döneminde ruhsatlı ilaç kullanılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekir İç piyasada da güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır" dedi.