HOCALI KURBANLARI BRÜKSEL'DE ANILDI
Avrupa daki Azerbaycan Diasporası nın Brüksel”deki Avrupa Parlamentosu önünde organize edilen anma günü katılanlar, hep bir agızdan “Hocalı Soykırımını yapanlar adalet önünde hesap vermeli”
Brüksel-BELÇİKA
27 Şubat 2019 // Haber // Ergün Kula // 1641
Diyerek, AP yi bu zulmu ve insanlık suçunu işleyenleri Adalet önüne çıkararak , hak ettikleri cezayı versinler. Bu protestolarımız sürecek, bu zulme sessiz kalanları tarih ve insanlık affetmeyecek dediler.
Azerbaycan Milli Marşının okunmasının ardından, Hocalı da hayatını kaybeden 613 kişi için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. 12 ayrı dilde yapılan konuşmalarda, konuşmacılar Ermenilerin Hocalıda yaptığı katliamın hesabının sorulmasını istediler
Anma gününe Avrupa”nın degişik ülkerinden yaklaşık bin kişi katıldı.
Brükseldeki , AP önünde bir araya gelen ve 26 şubat 1992 tarihinde, Ermeniler tarafından katledilen insanlık suçunun işlendiği Hocalı yı unutmıyacagız diyen konuşmacılar, suçluların adalete hesap vermesini ve bu konuya Avrupa Parlamentosunun el atmasını istediler.
AP nin ve Avrupa Adalet Divanının Ermeni canileri yargılmasının istiyoruz diyerek AP yi göreve çağırdılar.
Anma gününe Azerbaycan, Almanya, Hollanda, İtalya, Belçika, Fransa, İngiltere, Romanya, İsveç, İsviçre, Macaristan ve Litvanya dan Azerbaycan Diaspora temsilcileri ve Avrupanın degişik ülkelerinden bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Karabağ ve Hocalı da yaşanan acıyı unutmamız mümkün değil, caniler Adalet önünde hesap vermeli.
Ermeniler işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını geri vermeli. Bu konudaki mücadelemiz sürecek. Masum insanları katleden bu zalimler AP nin de gündemine gelmeli ve bu insanlık suçunu işleyenler mahkemelerde muhakkak hesap vermeli diye konuşan temsilciler.
Bu kanayan yaraye bir an önce neşter atılmalı diyerek, mücadelemiz sürecek. dediler
27 yıldır dinmeyen acı, Hocalı da ne olmuştu
Azerbaycan, Ermenilerin 26 Şubat 1992’de yaptığı Hocalı Katliamı’nın kurbanları için 27 yıldır adalet arıyor.
Ermenİler, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla, 1991’in son günlerinde ablukaya aldıkları, bölgenin tek havaalanına sahip, stratejik önem taşıyan Hocalı’yı ele geçirmek için harekete geçti. Aylar süren saldırılarını 1992’nin 25 Şubat’ında yoğunlaştıran Ermeniler, gece, üç koldan saldırdı. Ermeni askerlerinin gece karanlığında yaptığı katliam, 26 Şubat’ın ilk ışıklarıyla insanlık tarihine kara bir leke olarak yazıldı. Sivillerin toplu şekilde öldürülmesi, insanların derilerinin soyulması, kafalarının kesilmesi, hamile kadınların süngülenmesi, cesetlerin tanınmaz hale getirilmesi, hunharca eylemler, o dönemde çekilen görüntüler ve katliamdan sağ kurtulanların anlattıkları tarihe kanlı harflerle yazıldı. Azerbaycan Askeri Savcılığı’nın verilerine göre, 366. motorize alayın 18 subay ve askeri katliamda bizzat yer aldı. Dönemin Ermenistan Savunma Bakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın İngiliz gazeteci Thomas de Waal’a verdiği bir röportajda, “Hocalı’dan önce Azerbaycanlılar Ermenilerin sivillere dokunmayacağını düşünüyordu. Biz bu algıyı kırdık.” şeklindeki sözleri, Ermeni yönetimin katliamı bilinçli şekilde gerçekleştirdiğinin itirafıydı.
Azerbaycan, Hocalı’da yaşananları, 1949 Cenevre Sözleşmelerinin, Birleşmiş Milletlerin (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ihlali olarak görüyor ve uluslararası kamuoyundan suçluların cezalandırılmasını talep ediyor.
Konuşmacılar “Hocalı soykırımı dünya kamuoyunca yasal değerlendirilmesini bulmalı. Ulusal ve uluslararası düzeyde devamlı görülen işler cezasızlığa son verilmesi ve sorumluların adalet mahkemesine çıkarılmasına hizmet edecek. Uluslararası kamuoyunu Ermenistan’ın çocuk, kadın ve yaşlılar da dahil sivillere karşı işlediği insanlık suçunu kınama ve Hocalı Soykırımı’nı tanıma çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.
Bugüne kadar 15 ülkenin parlamentosu ve ABD’nin 16 eyaletinin meclisi Hocalı’da yaşananları kınayan ve soykırım olarak gören kararları kabul etti.
Ermeni güçlerinin 1991’in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2 bin 605 ailenin, toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991’de Karabağ’ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi Hocalı oldu.
Hocalı’nın etrafındaki bütün köy ve yolları işgal eden Ermeniler, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti.
Hocalı’nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992’de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti. 1992’de ocak ayının başlarından itibaren elektrik verilmeyen Hocalı’nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki millî ordu askerinden ibaretti.
25 Şubat 1992’den itibaren Hocalı’ya üç koldan saldırıya başlayan Ermeniler, 366. motorize alayının bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu.Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek “Hocalı Katliamı” yapıldı.
Resmî verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, Ermeni güçleri, bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150’sinden bugüne kadar hiç bir haber alınamadı.