KURBANLIKLAR ALICILARINI BEKLİYOR
Salihli’de yasa gereği Mahalleye dönüştürülen belde ve köylerden, çevre ilçelerden getirilen Küçük ve büyükbaş hayvanlar alıcılarını bekliyor. Kurbanlık almaya gelen vatandaşlarla satıcılar arasında kıyasıya pazarlık yapılıyor. Mevlütlü Köyü’nden Mehmet ve Lütfü Çam kardeşlere ait 26 aylık düve 15 Bin Liradan işlem gördü. Hayvan Pazarında denetimlerde bulunan Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ali Demir, vatandaşlara kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.
Salihli-MANİSA
17 Ağustos 2018// Haber // Süleyman Arasan // 1525
Salihli’de yasa gereği Mahalleye dönüştürülen belde ve köylerden, çevre ilçelerden getirilen Küçük ve büyükbaş hayvanlar alıcılarını bekliyor. Hayvan Pazarında, Mevlütlü Köyü’nden Mehmet ve Lütfü Çam kardeşlere ait 26 aylık düve 15 Bin Liradan işlem gördü. Düvenin yaklaşık 1 Ton 400 Kilogram olduğu belirtildi. Kurbanlık almaya gelen vatandaşlarla satıcılar arasında kıyasıya pazarlık yapılıyor. Kurbanlık satıcıları, küçükbaş kurbanlıkların 800 liradan başlayıp bin 800 liraya kadar yükseldiğini ifade ederek, bu sene yem ve saman fiyatlarının yükselmesinin fiyatlara etki ettiğini belirttiler. Hayvan Pazarında denetimlerde bulunan Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ali Demir, vatandaşlara kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.
“HAYVANLARIN KAYIT SİTEMİNE KAYITLI VE KULAK KÜPELİ OLMASINA DİKKAT EDİLMELİ”
Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ali Demir,“Öncelikle kurbanlık için seçilen hayvanların hayvan kayıt sitemine kayıtlı ve kulak küpeli olmasına dikkat edilmeli, tosun ve koç tercih edilmelidir. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamlılığı için önemlidir. Kesilen hayvanların küpelerinin İlçe Müdürlüğümüze en kısa sürede getirilmesi gerekmektedir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Kurbanlık hayvanın burnunun üst kısmı (merme) nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak merme, hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. Gözleri canlı ve parlak olmalı. Mat renkli gözler de hayvanda enfeksiyon olduğunu gösterir. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare şeklinde ve iyi besili olmalıdır. Bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişleri dökülmüş hayvanlar kurban olmadığından satın alınmamalıdır”dedi.
“KURBANLIKLARIN YAŞLARI VE YAŞ TAYİNİ”
Kurbanlıkta yaşın önemine vurgu yapan Ali Demir, “Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını, deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtlarına bakılır. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Sığırlarda üst çenede 12 azı dişi vardır. Alt çenede ise 12 azı dişi ve 8 tane kesici diş, olmak üzere 20 tane diş bulunur. 2 yaşını tamamlayan kurbanlık bir danada alttaki ön iki kesici süt dişinin yerini kalıcı dişlerin aldığı (kapak atma) görülür. Kalıcı dişler, süt dişlerine göre daha sarımtırak ve iridir. Bu bağlamda süt dişlerine nazaran daha sağlam görünürler. Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca hayvanbilgi.tarim.gov.trweb sayfası ile “HaySag” isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir.” dedi.