BAĞ YAPRAKLARININ FİYATI, YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Sarıgöl ve yöresinin çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yapraklarının alımları devam ediyor. Özellikle kadınlar tarafından itinayla toplanan taze salamuralık uç yapraklar kilogramı 6 ile 8 Lira, diğer salamuralık yapraklar ise 2.5 ile 3 Lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulduğu belirtildi.
Sarıgöl-MANİSA
28 Haziran 2019 // Haber // Süleyman Arasan // 1715
Press Foto: Mustafa Toga
Sarıgöl ve yöresinin çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yapraklarının alımları devam ediyor. özellikle kadınlar tarafından itinayla toplanan taze salamuralık uç yapraklar kilogramı 6 ile 8 Lira, diğer salamuralık yapraklar ise 2.5 ile 3 Lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulduğu belirtildi. Sarıgöllü üzüm üreticisi Serhat Akkaya, “ Çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarındaki asma yaprakları bölge insanımız için ayrı bir kazanç kapısı oldu.Asma yaprağı bu yıl geçen yıla oranla daha fazla getirisi olan bir ürün ve aile bütçesine de önemli katkı sağladı”dedi.
“ÖZELLİKLE BAĞLARDAN İTİNAYLA YAPRAK TOPLAYAN KADINLARIMIZ AİLE BÜTÇELERİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR”
Aşağı Koçaklar Mahallesi’nde beyazıt tarım Ürünleri firması adına salamuralık taze bağ yaprağının alımınını yapan firma yetkilisi Hamza Somuncu,”Mayıs ayının ilk haftasında başlayan yaprak alımları Eylül ayının ilk haftasına kadar devam edecek. Sultaniye üzüm bağlarından kadınlar tarafından itinayla toplanan taze salamuralık uç yaprakları kilogramını 6 ile 8 Lira, diğer salamuralık yaprakları ise kilogramını 2.5 ile 3 Lira arasında değişen fiyatlarla alıyoruz. Yaprak fiyatlarının yüksek olması hem üreticileri hemde işçileri memnun ediyor. Özellikle bağlardan itinayla yaprak toplayan kadınlarımız aile bütçelerine önemli katkı sağlıyor”dedi.
“İÇ PİYASADA SATIŞA SUNULMAK ÜZERE İSTANBUL, ANKARA , KONYA İLE DİĞER İL VE İLÇELERE GÖNDERİYORUZ”
Bağlardan toplanan taze yapraklar yıkandıktan sonra 5-20 ve 220 kiloluk bidonlara itinayla doldurularak salamurasının yapıldığını belirten firma yetkilisi Hamza Somuncu,” Bidonlara itina ile basılan salamuralık yaprakların işlenmesi için işletmelere gönderiyoruz. İşletmelerde işlenen günlük ortalama 50 ton salamura yaprakları iç piyasada satışa sunulmak üzere İstanbul, Ankara , Konya ile diğer il ve ilçelere gönderiyoruz”dedi.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen’’ Sultaniye üzüm sezonuna yaklaşık 50 günlük bir süre var. Bu süreçte bağlardan toplanan taze yapraklar sayesinde kazanılan para üzüm üreticisi ailelerin ekonomilerine destek oluyor. Bir bayan 40 Kg yaprak topladığında günlük 100 lira kazanmakta. Bazı aileler de ise kızlarıyla birlikte yaprak topladığı da olmaktadır. Sarıgöl ve çevresinde eylül ayının ilk haftasına kadar yaprak toplanmaktadır’’ dedi. “Üreticiler ve tüccarların asma yaprağında ilaç kalıntısına dikkat etmeleri gerekir”
“İÇ PİYASADA DA GÜVENLİ GIDA TEMİNİ TÜM TÜKETİCİLERİN EN DOĞAL HAKKIDIR”
Çekirdeksiz Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edildiğini ve üreticiler ile yaprak alımı yapan tüccarların asma yaprağında ilaç kalıntısı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali ihsan Ülgen,” Üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edilmektedir. Ancak yapraktaki ilaç kalıntısı nedeniyle dış pazarı kaybetme riski bulunduğunu da göz ardı etmememiz gerekir. İhraç edilen salamuralık asma yaprağı yüzde 100 zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuluyor. İlaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretimi ve temininde çiftçilere ve yaprak ticareti yapan kişilere de büyük sorumluluklar düştüğünü unutmamak gerekir. Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır. Fakat yaprak toplanacaksa üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün tüketmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmek gerekir. Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak toplama döneminde ruhsatlı ilaç kullanılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekir İç piyasada da güvenli gıda temini tüm tüketicilerin
en doğal hakkıdır" dedi.