SALİHLİ’DE ARTEMİS EDEBİYAT GÜNLERİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
Artemis Edebiyat Günleri’nin dördüncüsü Patika Dergisi Editörü Ertuğrul Özüaydın ve Salihli’li şair ve yazar Habib Bektaş’ın “Göç Edebiyatı” konulu söyleşi ile Salihli Gençlik Merkezinde gerçekleşti.
Salihli-MANİSA
7 Nisan 2019 // TogaMedya // 1665
Her hafta cumartesi günü saat 16.00'da Artemis Dergisi Edebiyat günleri, Türkiye’nin dört bir köşesinden katılan değerli edebiyatçı konuklarla gerçekleşiyor. Bu hafta Patika Dergisi Editörü Ertuğrul Özüaydın ve Salihli’li şair ve yazar Habib Bektaş Salihli Gençlik Merkezinde edebiyat severler ile buluştu.
BU HAFTAKİ KONUKLAR ERTUĞRUL ÖZÜAYDIN VE HABİB BEKTAŞ İDİ
Çok sayıda Salihlili edebiyat severin katıldığı toplantıda Ertuğrul Özüaydın, ‘Göç ve Şiiri’ tarih düzlemini geriye ileriye oynata oynata, hem ulusal hem de dünya edebiyatı üzerindeki etkilerini de ele alarak anlattı. Şiirimizin ustalarının göç, göçmenler, Türklerin yerleşik olmayan yaşam tarzı gibi örneklemeleriyle şiirlerine konu edişleriniden bahsetti. Dadaloğlu’ndan Yunus Emre’ye, Nazım Hikmet’ten Edip Cansever’e, Aşık Veysel’den Gülten Akın’a birer selam da bırakmış oldu.
1951 Salihli doğumlu, iş yaşamına çıraklıkla başlayan ve daha sonra iş göçüne katılarak Almanya'ya giden evli ve iki çocuk babası şiir, öykü, roman, tiyatro oyunu, radyo oyunu, araştırma dallarında yapıtlar veren Habib Bektaş ise göç unsurunun dünyadaki ve ülkemizdeki hareketlenme ve hareketlendirmelerine temas etti. Göçmenlerin sorunlarını, yaşadıkları coğrafyada pulunu pırtısını bırakıp, göçe soyunanların gittikleri yere kazandırdıklarından bahsetti.
MECBURİ GÖÇLER GÖÇMEN EDEBİYATINI DA OLUŞTURDU
Sohbetin devamında her iki konuk da yolculukların açlığa, politik çözümsüzlüklere çare aradığı gibi, dinlerin bile göçlerle şekillendiğinden söz etti. Destanlar yazılmıştı. Göç mecburiyet ile olduğu gibi, heyecan arayışı örneğin Avrupalıların Amerika’ya göçü; kölelik müessesesi yani Afrika’dan Amerika’ya taşınan ucuz iş gücü; savaşlardaki mezalimler; ülkemizdeki mübadeleler; Almanya’ya işçi göçü; 19. Yüzyıl Osmanlı İskan Politikası ve Şair, tarihin derinliklerine yer etmiş göç hareketlerine değindikleri gibi, dünyadan göç etmek olgusuna da yer verdiler. Şairlerimizin şiirlerine de geniş yer verilen söyleşi dinleyenlerin dimağlarında yeni bakış açıları da oluşturdu. Zengin içerikli söyleşi, iki edebiyat insanımızın sürükleyici anlatısıyla başladı ve sona erdi.
Artemis Dergisi adına konuşan Yusuf Çağlar; “Bugün, Artemis Dergisi Edebiyat Günlerinin konukları Habib Bektaş ve Ertuğrul Özüaydın idi. Hoş bir sohbet gerçekleştirildi. Bu güzel söyleşi için kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.
Program sonunda her iki sanatçıya Sardes Kültür ve Sanat Derneği adına teşekkür belgesi verildi.