GEMA VAKFI YEREL TOHUM VE FİDE ÜRETİMİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Salihli’de, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı tarafından 4 yıl önce başlatılan yerel tohum ve fide üretimi çalışmaları devam ediyor.
Salihli-MANİSA
30 Mayıs 2019 // Süleyman Arasan // 1691
Foto: Mustafa Toga
Salihli’de, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı yöre çiftçisinin GDO’lu ve hibrit tohumu ekimine son verip, yerel tohumlarla verimli üretim yaparak aile bütçelerine gelir sağlamaları amacıyla 4 yıl önce başlattıkları yerel tohum ve fide üretim çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Taytan Beldesi’nde 15 dönüm arazi üzerinde Gema Vakfı yerel Tohum ve Fide üretim Merkezini oluşturduklarını belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Deneme parsellerinde üretimi gerçekleştirilen Domates (13 çeşit),Biber (12 çeşit),patlıcan (4 çeşit), Fasulye (9 çeşit) ve mısır (3 çeşit) olmak üzere 90 çeşit yerel tohumdan üretilen fidelerin verim miktarını belirleyip, verimi yüksek olan ürünlerin tohumlarını yöre çiftçilerine ve talep eden vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtacaklarını söyledi.
“YEREL TOHUMDAN ÜRETİLMİŞ DENEME BAHÇELERİ OLUŞTURUYORUZ”
Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu,” Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak Salihli’de 4 yıldan beri yerel tohum ve fide üretimi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız GDO’lu ve hibrit tohumu ekimine son vererek yöre çiftçisinin yerel tohumlarla verimli üretim yapıp aile bütçesine gelir sağlamasını istiyoruz. Salihli’de ve Ülkemizin her noktasında yahudi kökenli firmalar, hibrit tohumu ekimi ile çiftçilerimizin ve halkımızın ilgisini çekebilmek için gerekli çaba gösteriyor ve hatta hibrit tohum satışını da gerçekleştiriyorlar. Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çavlu Köyü’nde 15 dönüm hibrit tohum deneme üretim parselleri bile var. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak Salihli’ye bağlı ve yasa gereği mahalleye dönüştürülen Taytan Beldesi’nde 15 dönüm arazi kiralayıp, yerel tohum ve fide üretim merkezini oluşturduk. Seralarımızda 90 çeşit yerel tohumdan fide üretimi yaptık. Domates (13 çeşit),Biber (12 çeşit),patlıcan (4 çeşit), Fasulye (9 çeşit) ve mısır (3 çeşit) olmak üzere yerel tohumdan üretilen fidelerin dikimini gerçekleştirdik. Deneme parsellerinde üretimi gerçekleştirilen her ürünün verim miktarını belirleyeceğiz. Verimi yüksek olan domates, biber ve diğer ürünlerin tohumlarını üreticilerimize ve halkımıza ücretsiz olarak dağıtacağız. Gema Vakfı yerel tohum ve fide üretim merkezinde çalışmalarımızı her zaman yanımızda yer alan Hamza Yar, Hasan Usta ve yöre işçilerimiz ile birlikte yürütüyoruz. Ziraat Mühendisi Biyo Tarım Sahibi Özlem Türel danışmanımız olarak bize destek vermektedir”dedi.
“TOHUM GÜVENCESİ OLMADAN GIDA GÜVENCESİ SAĞLANAMAZ”
Kilimcigöldelioğlu,”Son yıllarda önemi daha fazla anlaşılan doğal kaynakların durumu, enerji sorunu, nüfus artışı, göç, kentleşme sorunları, tarım alanlarındaki sorunlar, sağlıklı, yeterli gıda üretimi sorunu, çevre kirliliği ve doğal
dengenin bozulması gibi sorunları göz önünde bulundurursak Organik Tarımın neden önemli hale geldiğini daha iyi anlamış oluruz. Organik tarım, tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir. Organik tarım; ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini, orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması, bu ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, pazarlanması, kontrolü, sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden, her aşaması kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir. Tüm bu ifadeler ışığında Organik Tarım; kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir” dedi.
“GDO VE HİBRİTLİ TOHUMLARA KARŞI SAVAŞ”
Salihli’de Gema Vakfı yerel Tohum ve Fide üretim Merkezini ziyaret edip çalışmaları yerinde gören 19.ve 20.Dönem Manisa Milletvekili, Araştırmacı Yazar Tevfik Diker,” GDO ile Hibritli Tohumlara Karşı adeta savaş ilan eden ve savaşan Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Taytan'da bir çiflikte yerli tohumdan fide üretimi yapıyor. Üretimde kimyasal gübre ve kimyasal ilaç kullanmıyorlar.
Tekog organik gübre ve güllece bulamacı kullanıyorlar. Üretim organik oluyor ve 90 çeşit sebze yetiştiriyorlar. Tohum Takas Şenliklerinin tümüne katılıyorlar ve ücretsiz tohum dağıtıyorlar.
ABD ve Türkiye dâhil tüm dünyadaki tohum üretimi Yahudi Lobisinin elindedir."Biz mütevazı imkânlarla TC. Devletinden bir destek almadan Yahudi Lobisiyle mücadele ediyoruz." diyorlar.
Halka yerel tohum alarak üretim yapmaya davet ediyorlar. Yaptığın milli duruş ve üretimi önemsedim bizzat çiftliğe geldim, gördüm, mutlu oldum, gurur duydum, takdir ettim. Devlet, siyaset, medya yetkililerine ve üreticilere duyarlı olmaya Şener Bey ile iletişime davet ediyorum”dedi.