JEOTERMAL KAYNAKLARIN KÜMÜLÂTİF ETKİ DEĞERLENDİRMESİ TOPLANTISI YAPILDI
Alaşehir’de, Jeotermal Kaynakların Kümülâtif Etki Değerlendirmesi Projesi Kapsam Belirleme Toplantısı yapıldı. Kapsam Raporu’nun sunulup, görüş ve önerilerin alındığı toplantıda katılımın az olması dikkat çekti.
Alaşehir-MANİSA
17 Kasım 2019 // Süleyman Arasan // 1837
Alaşehir’de, Jeotermal Kaynakların Kümülâtif Etki Değerlendirmesi Projesi Kapsam Belirleme Toplantısı yapıldı. Alaşehir Belediyesi Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirilen toplantıda katılımın az olması dikkat çekti. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kalkınma Bankası (EBRD ) işbirliği ile başlatılmış olan “Jeotermal Kaynakların Kümülâtif Etki Değerlendirmesi” Projesi kapsamında düzenlenen toplantıda, sinevizyon gösterimi ile Kapsam raporu sunuldu.
Sunumda, “Türkiye’de mevcut ve planlanan jeotermal enerji santrallerinin bölgesel bazda kümülatif etkilerinin değerlendirilmesi, aynı zamanda jeotermal Kaynakların sürdürülebilir kullanımına dair stratejik planının geliştirilmesi, ÇED süreçlerinin etkinleştirilmesi, bu çerçevede çevresel ve sosyal politikaların geliştirilmesi ve uygulanmasına yardımcı olması amacıyla; ileriye yönelik oluşabilecek etkilerin belirlenmesi için Türkiye’de geliştirilen Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi hakkında teknik bir çalışma yapılması için danışmanlık hizmetleri üzerinden Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD ) ile Bakanlığımız arasında yapılan teknik işbirliği anlaşması ile “Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi “ başlatıldığı bildirilmişti.
Teknik danışmanlığı Stantec Müşavirlik ve Müh.Ltd. Şti.(Stantec) tarafından yürütülmekte olan “Jeotermal Kaynakların Kümülâtif Etki Değerlendirmesi Projesi “ile 27 Mart 2019 tarihinde Bakanlığımızda açılış toplantısı gerçekleştirilmiş olup, proje kapsamında yapılacak Jeotermal Kaynakların değerlendirilmesine yönelik yasal, teknik, çevresel, sosyo-ekonomik, sağlık ve güvenlik alanlarındaki çalışmalara katkı sağlamaya yönelik, ilgili kamu kurum, kuruluş, yerel yönetim, STK, Üniversite temsilcilerinin katılımıyla Aydın, Denizli, Manisa illerinde, 15-16-17 Mayıs 2019 tarihlerinde birer günlük olmak üzere çalıştaylar düzenlenmiştir. Proje kapsamında düzenlenen ilçe toplantıları ve danışma kurulu toplantıları ile tüm paydaşların geri bildirimlerine, saha ziyaretlerine ve teknik çalışmalara dayalı “Kapsam Raporu”hazırlanmış olup, program dahilinde 12 Kasım 2019 tarihinde Aydın’da, 13 Kasım 2019 tarihinde Denizli’de ve 14 Kasım 2019 tarihinde Manisa-Alaşehir’de, Kapsam Raporu’nun paylaşılması amacıyla bölgesel çalıştaylar düzenlendi. Bugün burada sizlerle paylaşmak üzere bir araya geldik” görüşlerine yer verildi. Sunumun ardından görüş ve öneriler bölümüne geçildi.
Gelinen noktada tren çoktan kaçtı
Tariş Ar-ge Müdür Yardımcısı Mübeccel Topuzoğlu,” Jeotermal Kaynakların Kümülâtif Etki Değerlendirmesi Projesi kapsamında düzenlenen toplantıda, yapılan çalışmalar ve veriler ana başlıklar halinde anlatıldı. Gelinen noktada verilerin yetersiz olduğunu görüyoruz. Manisa’da Jeotermal Santraller ile ilgili ölçümler neden yapılmıyor. Bu aşamada tren çoktan kaçtı. Sizlere bölgede ihbar hattının oluşturulmasını öneriyorum”dedi.
Hazırlanan raporlar ve alınan kararlar halkın yararına olmalıdır
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran,”Her konuşmada kamu’dan bahsediliyor. Kamu nedir? Hallktır. Hazırlanan raporlar ve alınan kararlar kamu yararına olmalıdır. Alaşehir’de gerçekleştirilen toplantıdan hiç kimsenin haberi yok. Toplantı ile ilgili haberin yapılacağı Ankara Ziraat Mühendisleri odası tarafından bildirildi. Son anda bana ulaşan bu bilgiyi ancak Salihli Çevre Derneği ve Sarıgöl Ziraat Odası ile paylaşabildim. Manisa Çevre ve İl Müdürlüğü biz bu duyuruyu neden bildirmedi. Şayet bildirilseydi bu toplantı 10 kişiyle değil en az 100 kişiyle yapılabilirdi. Toplantıda jeotermal enerji santralleri ile ilgili konular ele alınıyor. Bu bölgenin verimli topraklarında 12 ay tarım yapılabiliyor. Bölgemizde yetişen ürün sadece üzüm değil. Yaz aylarında domates, biber, patlıcan ve diğer yaz sebzeleri, kış aylarında ise Lahana, Karnabahar, meşhur ıspanak ve diğer kış sebzeleri yetiştiriliyor. Yetişen ürünler arasında birde mevsimine göre meyve çeşitler yer almaktadır. Piyadeler Alkan mevkiinde Jeotermal sondaj kuyu çalışmaları sırasında yaşanan olayın bir daha olmayacağına garanti verebilirmisiniz? Yeni faaliyetlerde Alkan benzeri olayları engelleme yapabilirmisiniz? Alaşehir’de İlçe Tarım Müdürlüğü ve Maski’den su izleme raporları alınabilir. Burada çalınan insan sağlığı, toprak sağlığı. İnşallah bu projede çalınan kılıf olmaz”dedi.
Bölgemizde jeotermal enerji santrallerinin elektrik üretimi yüzde 2 civarındadır
Salihli Çevre Derneği Sekreteri Hakkı Uysal,”Burada süslendirilmiş bir sunum izledik. Sonuçta Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Derman’ın görüş ve önerilerine katılıyorum. Hazırlanan bu proje camiye kılıf olmasın. Jeotermal enerji santralleri ile ilgili her hangi bir yasa, yönetmelik düzenlemeleri yapılmadan şirketler doğaya ve insan sağlığına saldırmaktalar. Yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar atı alan Üsküdar’ı geçecek. Bu nedenle jeotermal enerji santralleri ile ilgili faaliyetler durdurulmalıdır. EMO verilerine göre şuanda bölgemizde jeotermal enerji santrallerinin elektrik üretimi yüzde 2 civarındadır. Enerji’de genel olarak Türkiye yüzde 60’ını kullanmaktadır. Bu faliyetlerin durdurulması ile hiçbir zararı olmayacaktır”dedi.
Jesder Başkan Vekili Ufuk Şentürk, “Ortada bir bilgi kirliliği var bu nedenle ben burada her hangi bir polemiğe girmek istemiyorum. Benim bir telefon numaram var. İstediğiniz jeotermal enerji santralini gezdireyim. Enerji üretiminin nasıl yapıldığını sizlere anatayım”dedi.
Jeotermal enerji Santralleri ve denetimlerin takipçisi olacağım
Görüş ve öneriler bölümünün son konuşmacısı olan Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu,”Alaşehir’de çevre dostu yenilene bilir bir jeotermal enerjiye hiç kimsenin itirazı olmaz ancak bölgemizde yaşanan Alkan olayı ve geçtiğimiz kış aylarında Piyadeler bölgesinde yaşanan benzer olaylar göz ardı edilemez. Bu nedenle bölgemiz insanının sağlıklı bir yaşam sürmesi ve üreticilerimizinde zarar görmemesi en büyük dileğimizdir. Alaşehir Belediyesi olarak Jeotermal enerji Santralleri ve denetimlerin takipçisi olacağım”dedi.
Toplantıya, Manisa Çevre İl Müdürlüğü, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Jesder Başkan Vekili Ufuk Şentürk, Tariş Ar-ge Müdür Yardımcısı Mübeccel Topuzoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen,Sarıgöl Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Tüfekçi, Salihli Çevre Derneği Sekreteri Hakkı Uysal, Akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları katıldı.