HAYVAN PAZARINDA KURBANLIKLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Salihli Hayvan Pazarında kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı. Erken saatlerde pazara gelen vatandaşlar, beğendikleri kurbanlığı en uygun fiyata almak satıcılar ise istediği fiyata satabilmek için sıkı bir pazarlığa tutuşuyorlar.
Salihli-MANİSA
7 Ağustos 2019 // Haber // Süleyman Arasan/Mustafa Toga // 1737
Press foto: Mustafa Toga
Satıcılar daha fazla kar etmenin mutluluğunu yaşarken, vatandaşlar ise daha uygun fiyattaki kurbanlıkları bulmak için arayışa giriyor. Pazarda küçükbaş hayvanlar Bin TL ile 2 Bin TL’den alıcı bulurken, büyükbaş hayvanlar ise 7 bin ile 20 bin TL arsında alıcılarını bekliyor.
Efeoğlu besicilik işletmesi sahiplerinden Murat Efe,”Kurban bayramına sayılı günler kala Hayvan Pazarında gözle görülür bir hareketlilik yaşanıyor. Küçükbaş hayvanlar Bin TL ile 2 Bin TL’den alıcı bulurken, büyükbaş hayvanlar ise 7 bin ile20 bin TL arsında alıcılarını bekliyor. Hayvan pazarında satışı yapılan kurbanlık hayvanların denetimleri veterinerin yönetiminde yapılıyor. Vatandaşlarımız kurbanlıklarını son güne bırakmasın” dedi.
Sabahın erken saatlerinde hayvan pazarına geldiğini söyleyen Yılmaz Çelikkol, kesesine uygun kurbanlık bulamadığını fiyatların ise ceplerini yaktığını söyledi.
KURBANLIKLARIN KAYITLI VE KULAK KÜPELİ OLMASINA DİKKAT EDİLMELİDİR
Yetkililer ,“Öncelikle kurbanlık için seçilen hayvanların hayvan kayıt sitemine kayıtlı ve kulak küpeli olmasına dikkat edilmeli, tosun ve koç tercih edilmelidir. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamlılığı için önemlidir. Kesilen hayvanların küpelerinin İlçe Müdürlüğümüze en kısa sürede getirilmesi gerekmektedir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Kurbanlık hayvanın burnunun üst kısmı (merme) nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak meme, hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. Gözleri canlı ve parlak olmalı. Mat renkli gözler de hayvanda enfeksiyon olduğunu gösterir. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare şeklinde ve iyi besili olmalıdır. Bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişleri dökülmüş hayvanlar kurban olmadığından satın alınmamalıdır”dediler..
KURBANLIKLARIN YAŞLARI VE YAŞ TAYİNİ
Kurbanlıkta yaşın önemine dikkat çeken Yetkililer, “Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını, deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtlarına bakılır. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Sığırlarda üst çenede 12 azı dişi vardır. Alt çenede ise 12 azı dişi ve 8 tane kesici diş, olmak üzere 20 tane diş bulunur. 2 yaşını tamamlayan kurbanlık bir danada alttaki ön iki kesici süt dişinin yerini kalıcı dişlerin aldığı (kapak atma) görülür. Kalıcı dişler, süt dişlerine göre daha sarımtırak ve iridir. Bu bağlamda süt dişlerine nazaran daha sağlam görünürler” dediler.
Efe Çiftliğinin sahibi Murat Efe ile Yılmaz Çelikkol kurbanlık için pazarlık yapıyorlar
1000 kilo Tosun (600 kilo karkas et, fiyatı 15.000 Tl / Yıl 2019)