EÇEP, SALİHLİ’DE PANEL DÜZENLEDİ
Ege Çevre ve Kültür Platformu Bileşenler Toplantısı ve Paneli Salihli Çevre Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk gününde Tohumculuk ve Kentsel Dönüşüm Projesi ele alındı. İkici gününde ise bileşenlerle Egeçep'in gündemi değerlendirildi.
Salihli-MANİSA
28 Mayıs 2019 // Haber // Süleyman Arasan // 1689
Ege Çevre ve Kültür Platforfmu Bileşenler Toplantısı ve Paneli Salihli Çevre Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve iki gün süren etkinliğin ilk gününde Tohumculuk ve Kentsel Dönüşüm konuları ele alındı.
Kolaylaştırıcı: - Prof. Dr. Ali Osman Karababa Konuşmacılar: - Prof. Dr. Tayfun Özkaya - Dr. Zerrin Çelik (Ziraat yük. müh.) - Dr. Füsun Tezcan (Ziraat yük. müh.) - Av. Nart Atik (Tohumculuk Yasası) - Av. Hazar Can Kıpçak (Monsanto sunumu) Tohumculuk ve Tohumculuk yasası ile ilgili konuları katılımcılara anlattılar. Panelin ikinci oturumunda ise Kolaylaştırıcı: Koray Kaplan (Mimar)
Konuşmacılar: Av Afhan Topel (Kentsel Dönüşüm Yasası ve çevre etkileri) - Erhan İçözsa (Jeofizik yük. Müh.) - Burcu Sungur (Yüksek Şehir Plancısı)- Rahmi Alper (İnşaat Müh.) (İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi) Kentsel Dönüşüm Projesi konularını ele aldılar.
“BİLEŞENLER TOPLANTISI’NDA EGEÇEP’İN GÜNDEMİ DEĞERLENDİRİLDİ”
Etkinliğin ikinci gününde Gülder, İzçep, Karaburun Kent Konseyi, Yeni Foça Forum, Mülkiye İzmir, Elele, Salihli Çevre Derneği, Halk İmdat, Ege Su Platformu, Turçep, Gıda Mühendisleri Odası, Buçep, Turçep, Kimya Mühendisleri Odası, Bergama Çevre Platformu temsilcilerinin katılımı ile yapılan Bileşenler Toplantısı’nda Egeçep’in gündemi değerlendirildi.
Toplantıda, Salihli Çevre Derneği adına konuşan Hakkı Uysal Gediz havzasının sadece JES'lerle başı derette değil, HES, Biyogaz, gibi plansız bir şekilde enerji şirketlerinin talanı altında olduğunu söyledi.
İZÇEPten Merih Yücel okullarda öğrencilere çevre sorunları anlatılması gerektiğni vurguladı.
Gülder'den Tuğrul Şahbaz çevre mücedelesinde başarının "halk istemiyorsa olmaz" düşüncesine bağlı olduğunu belirtti.Güzelbahçe mezarlık sorunu, halka anlatıldı.
Karaburun Halk konseyi'nden Hüsnü Dilli RES'lerden balık çifliklerinin sorunlarından bahsetti
Yerni Foça Form'dan Fırat Korkmaz Aliağa Demir çeliğin en büyük kirlrtici olduğunu, Curufların halk sağlığına olan etkilerinden bahsetti,
El Ele Hareketini temsile Prof Dr Ali Osman Karababa “EGEÇEP'in doğuşu ‘El ele Hareketi’yle başalar. Bergama altın madenciliği mücadelesi yapı taşlarındadır” dedi.
Turgutlu "Halk İmdat" tan Hayri Bökü Yüksek gerilim hattının Turgutlu'da bir okulun bahçesine geçmesi için mücadelede bulunduklarını belirtti
Burhaniye Çevre Platformu (Burçep) adına Süleyman Eryılmaz Altın madeni, zeytincilik, Kazdağları sorunlarından bahsetti. Edremit Körfezine salınacak olan kanalizasyon deşerzı için bölgede ortak davaların açıldığını söyledi
Bergama Çevre Platformu adına Erol Engel Çukur alandaki Danıştay'ın kararından bahsederek,
Siyasal baskıların hukukun önüne geçtiğini, Altın şirketlerinin bölgede amansız bir doğa tahribatı içinde olduğunu söyledi.
İzmir Gıda Mühendisleri Odasından İşık Şahbaz okullardaki çalışmalardan, Kimya Mühendisleri odası adına Babür Yazıcıoğlu 1980 sonrası eğitimin durakladığını, son 20 yıldan bu yana gerilediğini belirtti.
Yeraltı kaynaklarına şirketler amansız saldırmaya başladlar.
Turçep adına Metin Sert ,”SalihliÇevre derneğinden Hakkı Beyin bir hayali vardı,’Gediz Platformu’ bu hayaller bize umut ve haz veriyor”diyerek,Çaldağı mücadelelerini anlatıp,Sahada kazanılan maç masa başında kaybedildiğini,Turgulu'da JES, Biyogaz sorunları da başladığını anlattı.
Ege Su Platformu adına Erhan İçöz; hukuktan, jeotermalden şikayet edildiğini Yasların yetersizliğinden bahsedip,”Bizler mitolojideki Sisipos'uz. Tanrılar Sisipos'u zirvaye taşı götürme cezası verirler. Tam zirveye çıkardığı zaman taşı yeniden geri yuvarlamaları benzetmesi. Ancak bizler mücadeleden sispos gibi vazgeçmemeliyiz” dedi