SALİHLİ OVASINDA TÜTÜN DİKİMİ DEVAM EDİYOR
Manisa’nın Salihli ilçesinde birçok ailenin geçim kaynağı olan tütün, son yıllarda artarak 8 bin 650 dekar alanda dikilmeye başladı.
Salihli-MANİSA
12 Mayıs 2020 // TogaMedya/İstiklal Gazetesi // 2039
Salihli Ziraat Odası Başlanı Cem Yalvaç’ın yaptığı açıklamaya göre daha önceleri Salihli Ovası kırsal alanlarda 25 bin dekarın üzerinde tütün ekimi yapılırken bir ara bu oran 4 dekara kadar gerilemiş. 2017 yılından itibaren tekara tütüncülüğe dönen üreticilerin diktiği alan şimdilerde 8,5 bin dekarın üzerine çıkmış.
TÜTÜNCÜLÜK ZOR İŞ
Tütün işi zahmetli diyen Tekelioğlu tütün yetiştiricileri Şubat ayında başlayıp Ağustos ayına kadar sürecek tütün sezonunda fideler, dikim makinasıyla toprakla buluşturuldu. Ayrıca can suyuyla birlikte hastalıklara karşı köklerine ilaç atıldı.
Geçimini tütünden sağlayan köylüler, tütün diminin eskiye göre daha basit olduğunu belirtiler. "Önceden karık açıp, elle dikip yapıyorduk, şimdi traktör ile dikim yapıyoruz artık rahatladı” dediler.
BİR ZAMANLAR BİNTEPELER TÜTÜN DEPOSU İDİ
Cevdet Erefe ise tütüncülük görüşe göre basit gözüküyor ama hiç basit değil. Tütün zahmetli ve uğraştırıcı oluyor. Bir zamanlar gördüğünüz bu Bintepeler bölgesi tütün deposu idi. Tütüncülük zor iş olduğu için herkes zeytinciliğe başladı" diye konuştu.
Özellikle Salihlinin kırsal alanlarındaa dikilen tütünlerin Salihli ekonomisine katkısının çok fazla olduğu belirtildi.