GÖKEYÜP’DE ÇİLEK HASADI BAŞLADI
Ünü memleketi aşıp yurt dışına taşmış olan ceviz büyüklüğündeki Gökeyüp çileklerinin hasadına başlandı.
Salihli-MANİSA
5 Mayıs 2020 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2033
Salihli’nin Gökeyüp Mahallesinde üretilen çilekler iç piyasada başta İstanbul ve Ankara olmak üzere tüm illere giderken, dış piyasada Rusya’ya ihraç ediliyor.
ÇİLEK YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ
Gökeyüp’te yıllardır çilek üretimi yapan Mevla Gültekin (43) bölgenin iklim yapısı ve uygun toprağından dolayı oldukça kaliteli ve iriliği ile dikkati çeken çileklerimizin farklı bir aroması var. Rengi, aroması, kendine has lezzeti ve yola dayanıklılığı gibi özellikleri sayesinde pazar sorunumuz yok. İç piyasa olduğu kadar yurt dışından da talep çok. Hasada yeni başladık. Şimdiden çileklerimizin çoğunluğu tarlada satıldı diyebilirim. Köy içerisinde birkaç toplama merkezimiz var. Tarlada toplanıp boylarına göre ayrılan çilekler kasalara konulup toplama merkezine getiriliyor. Alıcı firmalar ise gelip, ürünlerini ulaşacağı yerlere götürüyorlar. Ekonomik getirisi çok fazla olduğu için iki parça tarlamın her ikisine de çilek ekiyorum. Bu yıl ki üretimden Gökeyüplüler olarak çok memnunuz, dedi.
Çilek hasadının başladığı bu günlerde rekolte ve kaliteden memnunuz diyen Gültekin bölge halkı olarak Çömlek ve Tütüne bağlı idik. Çilek üretimine başlayınca ekonomik seviyemiz de eş zamanlı olarak yükseldi. Şu an geçim kaynağı olarak bölgemizde çilek üretimi her şeyin önüne geçti. Bin dekarın üzerinde ki tarlalarımızda çilek ekiliyor önümüzdeki yıllarda bu oranın artacağını tahmin ediyorum. Bu da bölgenin gelişip kalkınmasında büyük bir gelişme demektir dedi.
YURTDIŞINA İHRACAT EDİLİYOR
Toplama merkezi sahibi ve aynı zamanda çilek üreticisi olan Servet Demiray ise, “Bu yıl bin dekarın üzerinde çilek ektik. Bunun 500 dekarını içecek ve gıda endüstrisi için meyve ve sebze suyu konsantreleri, meyve püreleri, aromalar ve soslar üreterek, bu ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında satışını gerçekleştiren, içerik sistemleri ve entegre çözümler sağlamada dünyanın önde gelen üretici firması Alman Döhler’le sözleşmeli olarak anlaştık. Gökeyüp çileklerini Almanya’ya da ihraç edebileceğiz. Geriye kalanları ise her yıl olduğu gibi iç piyasada pazarlayacağız. Bu günlerde Rusya’dan talep gelirse Rusya’ya da ihracatımızı gerçekleştireceğiz.
ÇİLEK ÜRETİCİLERİ FİYATTAN PEK MEMNUN DEĞİL
Çileklerimiz organik, tamamen natürel. Kalitesi, dayanıklılığı ve aroması yönünden iddialıyız. Başka bölgelerin çilekleriyle karşılaştırabilirler. Bu yıl üretimden memnunuz dönümde 4,5 ton civarında ürün bekliyoruz. Tarladan halka, turfanda çileğin kilosu kalitesine göre toptan 4,70 ile 5 lira arasında satılıyor. Dönümde masrafı on bin lira civarında olduğunu düşünülürse bu fiyatlar az. İhracat başlayınca fiyatların daha iyi olacağını umut ediyoruz” diye konuştu.
MAYIS AYINDA TOPLANAN İLK ÜRÜNLER İRİ VE TATLI OLUR
Gökeyüp mahallesinde bin dekar arazisi üzerine ekilen çileklerin cinsi Kamaros, Rubygem, Camino Real ve Fresh olanlarından. Ağustos ayında dikilen çilekler bakımı iyi yapılırsa iki üç yıl ürün verebilir. Mayıs ayında toplanan ilk ürünler iri ve tatlı olur. Haziran ve Temmuz aylarında ikinci ve üçüncü ürün olarak toplananlar ise küçük olur ve genellikle conserve fabrikaları tarafından alınarak meyve suyu ve reçel olarak değerlendirilir. Bölgede, tarlalarda açıkta yetiştirilenlerin dışında örtü altında yılın 12 ayı üretim yapıldığı da bildirildi.
BAĞIMLILIK YAPIYOR
Salihli-Köprübaşı yol güzergâhı üzerinde tezgâh kuran ve kendi ürünlerini satan İsmail Yılmaz ise tarladan taze taze çilekleri toplayıp kendi tezgahında satıyor.
Bölgenin çileklerinin lezzetini bilen yolcular durup alıyorlar. Çileklerimizden bir tadan tekrar dönüp geliyor diyen Yılmaz “Çileklerimizin tek bir kötü yanı var o da bağımlılık yapması.”