TÜRKLER YENİDEN UYUM YASASI KAPSAMINA MI ALINIYOR
İOT (Hollanda’daki Türk’ler İçin Danışma Kurulu) olarak Uyum Yasasıyla ilgili görüşlerinizi öğrenmek istiyoruz!
HOLLANDA
11 Şubat 2020 // Hazırlayan: Mustafa Koyuncu // 1940
Yeni Uyum Yasası (Inburgeringswet) Mart ayında Hollanda İkinci Meclisinde görüşülecek. Buna göre uygulamadaki yasada bazı önemli değişiklikler yapılacak. Yeni yasayla birlikte, uyum süreci belediyeler tarafından uygulanacak. Buna göre örneğin belediye, her kişi için bir plan (Persoonlijk plan inburgering en participatie-PIP) hazırlayacak. Bunun dışında uyum sınavı düzeyi zorlaştırılarak, A2 seviyesinden B1’ e yükseltiliyor.
Entegrasyon politikalarından Sorumlu Sosyal işler Bakanı Koolmees’in yapmak istediği diğer önemli bir değişiklik ise, Türk vatandaşlarının yeniden yasa kapsamına alınması. 10 yıl önce sonuçlanan davalar sonunda hakim, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan Ortaklık Hukuku Anlaşmasına göre, Uyum Yasası’nın Türk vatandaşlarına uygulanamayacağına karar vermişti. Ortaklık Hukuku Hükümlerine göre, AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının ikamet haklarına yeni kısıtlamalar getirilemez ve Türkler’e diğer AB vatandaşlarından farklı muamele yapılamaz. Bakan Koolmes, Hollanda’ya yeni gelen Türklerin bundan böyle grup olarak değil ama kişiye özel uyum programına dahil edileceğini dolayısı ile yasa kapsamına alınmalarının Ortaklık Anlaşmasına aykırı olmadığı görüşünde.
IOT olarak biz bu konuda siz vatandaşların görüşlerini öğrenmek istiyoruz. Yasa değişikliği 1 Ocak 2021 tarihinden sonra, aile birleşimi veya çalışmak için Hollanda’ya gelecekleri kapsıyor. Halen Hollanda’da yaşayanların durumunda herhangi bir değişiklik olmayacak.
Yeni yasaya karşı nasıl bir pozisyon alınmalı, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Elbette burada bir konunun atını çizmekte fayda var. Hangi amaçla olursa olsun, Hollanda’ya yeni yerleşen yabancıların zorunlu olsa da olmasa da Hollandaca öğrenmeleri önemli ve gerekli. Uyum Yasası zorunluluğu, Hollanda vizesi alabilmek için önce Türkiye’de yapmanız gereken bir temel sınavla (basisexamen) başlıyor. Bu süreçte Hollanda Devleti herhangi bir yardımda bulunmuyor. Hollanda’ya geldikten sonra ise üç yıl içinde ağırlaştırılmış sınavı başarıyla tamamlamanız gerekiyor. Bu sınav özellikle düşük eğitimliler için bir sorun olabilir. Ama süresiz oturma hakkı ve Hollanda vatandaşlığına geçmek için de bu sınavın başarı ile tamamlanması gerekiyor.
Normal koşullarda Hollanda’ya yeni gelenler kurs ve sınav ücretlerini kendileri ödemek zorundalar. Ama Uyum Yasası kapsamına girenler kurs masrafları için devletten kredi alabilir ve belediye yardımlarından faydalanabilirler. Yeni yasa kapsamına girmeleri durumunda Türkler de bu haklardan yararlanabilecekler.
Burada prensip olarak tartışılması gereken konu, Türkiye -AB Ortaklık Anlaşmaları hükümlerine göre, Türklere, örneğin Bulgarlar ve Polonyalılardan farklı muamele yapılamayacağıdır. Bazı hukuk uzmanları şimdiden yasanın Ortaklık Hukukunun eşit muamele öngören maddesine aykırı olduğu görüşündeler.
IOT önümüzdeki günlerde uzmanlarla bir araya gelerek yasaya karşı hangi adımların gerekli olduğunu görüşecek.
IOT olarak bu konularda sizlerin görüşlerini öğrenmek istiyoruz.
Görüşlerinizi şu e-mail (info@iot.nl ) adresine gönderebilirsiniz.