BESİCİLER KURBAN SATIŞLARINDAN MEMNUN DEĞİL
Salihlili besiciler kurbanlık satamamaktan dertli, kurban çok alıcı yok. Dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü pandemisi Salihli’deki canlı hayvan pazarlarını da etkiledi.
Salihli-MANİSA
2 Ağustos 2020 // TogaMedya // 2097
Bu yıl diğer yıllarda olduğu gibi, pandemi yüzünden kurbanlık hayvan alışverişinde tokalaşılamadı. Pazarlıklar deynek tutarak yapıldı. Sosyal mesafe kurallarına uyulduğu ancak maske takma konusuna pek dikkat edilmediği gözlendi.
VATANDAŞ PARASIZLIKTAN DERTLİ, BESİCİLER SATAMAMAKTAN
Arife günü, bayramın birinci ve ikinci günleri canlı hayvan pazarlarını dolaşıp kurbanlık alıcılarının ve satıcıların nabzını tutan muhabirimiz bir sordu bin dert dinledi.
Sabahın erken saatlerinde kurbanlıklarını Salihli’nin dutlu kahve önündeki meydana getiren Doğan Çakan, Kula’dan yani 50 kilometrelik yoldan geliyoruz. Arife günü 13 tane kurbanlık satabildik. Bu gün yine geldik şu ana kadar daha şiftah yapamadık. Vatandaşlar geliyor kurbanlıklara bakıyor, fiyatını soruyor sonra da Allah kolaylık versin deyip gidiyorlar. 1.600 liradan sattığımız kurbanlıkları bu gün 1.450 liraya düşürdük. Maliyetine değil zaranına satıyoruz yine satılmıyor diye dert yandı.
Yem fiyatlarının çok yükseldiğini ifade eden besiciler, kurbanlık pazarlarında emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyorlar.
70 KİLO KOÇ 1.700 LİRAYA ALICI BULAMIYOR
Salihli’nin Köseali Mahallesinden geldiğini söyleyen diğer bir küçükbaş hayvan satıcısı. Bir yıldır bu günü bekliyoruz. Soğuk, kar, kış demeden yetiştirdiğimiz kurbanlıkları satamazsak bu yıl biz ne yiyip ne içeceğiz. Koçlarımız canlı 65-70 kilo geliyor. Dün bir kısmını 2.050 liradan sattık. Akşam üstü satışlar birden durdu. Pazarlık eden çok ama alıcı yok. Baktık alıcı yok bizde kurbanlıklar elimizde kalmasın diye 1.700 liradan satmaya başladık, 30’a yakın kurbanlığı koçlarımızı böyle sattık. Zararına veriyoruz diyoruz vatandaş anlamıyor, herkes kendi cüzdanını düşünüyor. Şu an elimizde 3 tane koç kaldı. Kilo olarak muayer 70 kilodan aşağı düşmezler. Karkas piyasasında fiyatı 35 lira ama isteyen kilosunu 25 liradan tartıp alabilir diye konuştu.
İnsanların alım gücünün zayıfladığını vurgulayan vatandaşlar kurbanlık fiyatlarının bütçelerini aştığından yakınıyor.
KURBAN FİYATLARI NORMAL, MİLLETTE PARA YOK!
Salihli’nin Dedetaşı Mahallesinde ikmet eden 80 yaşında ki Bayram Devirgen; “Dini vecibelerimi yerine getirmek için kurbanlık bakıyorum. Dün geldim fiyatları yüksek buldum, bu gün yine geldim fiyatlar bayağı düşmüş. İnşallah bütçeme göre bir kurbanlık bulabilirim” dedi. Devirgen, Her gün televizyondan kurbanlık haberlerini izliyorum. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlıkların büyükbaşta 5 bin ile 30 bin lira, küçükbaşta ise 800 lira ile 3 bin 500 lira arasında olacağını söylüyor. Hani nerede 800 liralık kurbanlıklar. İnsanların alım gücü olmadığı için bu yıl çok zor olacak, nedeni de millette para yok ifadelerini kullandı.
KURBANLIKLAR KESİLDİ
Kurban sahibi Can Alparslan, Salihli Belediyesi kurbanlıkların kesim yerlerini belirlemiş. Şehirdeki insanların bir kısmı mezbahnede bir kısmı da özel kesim yerlerinde kurbanlıklarını kestirdiler. Biz yıllardır kurbanlarımızı tanıdık bu çiflikten satın alıyoruz. Kurbanlıklar kendi özel kasapları tarafından kesilip parçalınıyor hiyijen ortamda torbalar konulup teslim ediliyor. Allahıma bin şükür bu yılda kurbanımızı kesmek nasip oldu. Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği rahmet ve şevkat dolu Kurban Bayramı tüm müslüman alemine mübarek olsun dedi.