MARMARA GÖLÜ’NDE SULAR ÇEKİLDİ
Manisa’nın gerek sulamada gerekse balıkçılıkta bölge ve yöre halkı için büyük önem taşıyan Marmara Gölü, mevsim şartları nedeniyle kuruma tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Salihli-MANİSA
30 Mart 2020 // TogaMedya // 1996
Kış döneminde beklenen yağışların olmamasından dolayı doluluk oranı yüzde 10’a kadar düşen Marmara Gölü’nde Gördes Barajı ve Demirköprü Barajı’nda su takviyesinin gelmediği belirtildi.
Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi başkanı İsmail Yaslı, “Önümüzdeki Nisan ve Mayıs aylarında şiddetli yağış olamadığı sürece Marmara Gölü’nün dolması mümkün değil. Acil önlemler alınması gerekiyor” dedi.
GÖL SULARI ÇEKİLDİ, KÖYLÜLER ENDİŞELİ
Salihli’nin Marmara Gölü kıyısında bulunan Tekelioğlu köyü sakinleri gölün 750 metre kadar çekilmesinden ve su seviyesinin 1,5 metre olmasından endişeli olduklarını belirttiler. Geçen yaz su seviyesi o kadar çekildi ki tarlalarımızı sulamak için gölün içerisine 700-750 metre uzunluğunda borular çekmek zorunda kaldık. Kış mevsimi geçti, bahar geldi su seviyesi hala yükselmedi aynı duruyor. Eğer acil önlem alınmazsa sıcaklar bastırdığında suların geriye kalanında buharlaşıp uçacak. Tek umudumuz su takviyesi. Yetkililerden Gediz Nehrinin yan kolları olan Alaşehir çayı, Yeşil Kavak, Kabazlı, Gümüşçayı, Kurşunlu ve Tabak Çayı ile Sart Deresi sularının güldür güldür Gediz’e akacağına yer altından borulularla Marmara Gölü’ne bağlamalarını istiyoruz dediler.
ÇEVREDEKİ AKARSULARDAN BESLENEMEYEN GÖLDE SU SEVİYESİ GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE AZALDI
Tekelioğlu gibi gölün karşı yakasında bulunan Kemerdamları, Yeniköy ve Hacıveliler köylerinde de suların çekilmesiyle birlikte binlerce dönüm arazi ortaya çıktı.
Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi Balıkçı evi bekçileri Hayrullah Çetin ve Ahmet Çetin, “Kış döneminde beklen yağışlar olamadı. Göl de suyun her geçen gün çekilmesi balık üretiminin azalmasına neden oldu. Gölde bir zamanlar 60’ın üzerinde balıkçı teknesi balığa çıkıyordu. Şimdi ise parmakla sayılacak kadar kaldılar. Kooperatif üyesi olup geçimini balıkçılıktan sağlayan köylülerin çoğunluğu avlanma sezonunda göle açılamadılar. Balığa çıkanlarsa tekne başına en fazla 5 ile 6 kilo arasında günlük balık tutabildiler.
GÖLDE AV YASAĞI BAŞLADI
Sezon olarak 15 Mart ile 15 Haziran arasında av yasağı başladı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi inşallah bu yıl kaçak avlanma olmaz. Zaten su yok, birde yanlış avlanma ile balıklar yok olmasın. Gölün su seviyesi her gün düşüyor. Çok geç olmadan yetkililerin bu soruna çözüm getirmelerini bekliyoruz diye konuştular.