DEMİRKÖPRÜ BARAJI’NDA SU SEVİYESİ DÜŞÜK AMA SULAMADA SIKINTI YOK
Manisa’nın Salihli ile Köprübaşı ilçeleri sınırları içerisinde yer alan ve bölgede yaklaşık 100 bin hektarlık bir alanın sulanmasına katkı sağlayan Demirköprü Baraj’ının su seviyesinin geçen yıllara oranla düşük olduğu bidirildi.
Salihli-MANİSA
9 Mayıs 2020 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2037
Gediz ovasının gerek sulamada gerek elektrik üretiminde can damarı olan Demirköprü Barajı’nda mevsim şartları nedeniyle su seviyesi geçen yıllara oranla düşük olduğu gözlemlendi.
SON YAĞMURLAR BARAJDAKİ SU SEVİYESİNİ YÜKSETTİ
Gediz Nehri üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1960 yılında hizmete açılan Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde (HES) sezon boyunca istenilen yağışların yağmamasından doluluk oranının istenilen seviyeye ulaşmadığını söyledi.Yetkililerden alınan bilgilere göre Demirköprü Barajı’nda su seviyesinin yaklaşık yüzde 25 civarında olması göz önüne alınarak bölgede sulamaların kısıtlı bir şekilde gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Tarımsal sulama ile birlikte günlük 70 megavat elektrik üretimi yapıldığı bildirilen Demirköprü Barajı’ndan yaklaşık 100 bin hektarlık bir saha sulanıyor. Bu yıl baraj gölündeki su seviyesinin geçen yıllara oranla düşüklüğü, yaz mevsiminde sulamadan yararlanan çiftçileri ister istemez endişeye düşürdüğü de belirtildi.
SALİHLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANI YALVAÇ, BU YIL SULAMADA SIKINTI OLMAYACAK
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç geçen yıl olduğu gibi bu yılda sulamada sıkıntı olmayacak müjdesini verdi. Yalvaç, Nisan ayında beklenen yağmurlar yağmadı barajdaki su seviyesi 1,5 metreden fazla düşüş gösterdi ama Mayıs ayı başlarında yağan yağmurlar umutları tekrar yeşertti. Baraj gölünün su seviyesini 1 metreden fazla yükselmesini sağladı. Aynı geçen yıl olduğu gibi bu yılda kısmi olarak sezon boyunca çiftçilere su verilebininecek dedi.
SALİHLİ OVAMIZ HER ZAMAN YEŞERECEK
Cem Yalvaç, “Demirköprü Barajı özellikle tarımsal sulamada Salihli Ovası'ndan Menemen Ovası'na kadar on binlerce çiftçimizin vazgeçilmezi durumunda. Tam kapasite ile 1 milyar 22 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan barajımızda bu yıl doluluk oranı ne yazık ki gerek yeterli kar ve yağmur yağışı olmaması gerekse dönem dönem mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle istenilen seviyeye ulaşmadı. Ancak son günlerde bölgenin yeterli yağış alması bu yılda sulamada büyük bir sıkıntı olmayacağı sinyalini verdi” dedi.
VAHŞİ SULAMA YERİNE KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Salma sulamanın oluşturduğu tahribata dikkat çekerek kapalı devre sulama sistemine ağırlık verilmesini vurgulayan Yalvaç şunları söyledi:
“Demirköprü Barajı’ndaki son durumu sürekli olarak ilgili kurumlarla istişare ediliyoruz. Gerek DSİ Müdürlüğü yetkilileri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızla bu konu üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Yine ilgili bakanlığımızla da nasıl bir çalışma yürütülebileceği noktasında temaslarımız devam ediyor.
BARAJLAR DOL DURSUN, SULAR BOŞA AKMASIN
Salihli Ziraat Odası olarak zaman zaman üreticilerimizle gelişmeler hakkında istişarede bulunuyoruz. Daha önce de sık sık dile getirdiğim gibi Adala, Çapaklı, Poyrazdamları hattında bir an önce kapalı siteme yani her tarla başına saat ayarı verilerek sulamaya geçilmesi lazım.
Özellikle tarımsal sulamada büyük bir önem arz eden Demirköprü Barajımızdaki suyun kıymetini bilmeliyiz. Bir an önce damlama sisteme geçilmeli, su tasarrufu sağlanmalı diye konuştu.