ÇAPAKLI KÖYÜ’NDE SAZLI SÖZLÜ BASIN AÇIKLAMASI
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çapaklı köyünde yapılması planlanan Ege Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi projesi için şirket yetkililerinin, Cumhurbaşkanlığı kararı ile köy sakinlerinin arazilerine el konulmasına tepkiler sürüyor.
Salihli-MANİSA
3 Ekim 2020 // Süleyman Arasan/TogaMedya // 2134
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çapaklı köyünde yapılması planlanan Ege Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi projesi için şirket yetkililerinin, Cumhurbaşkanlığı kararı ile köy sakinlerinin arazilerine el konulmasına tepkiler sürüyor. Salihli Çevre Derneği’nin öncülüğünde hazırlanan Egeçep, CHP Salihli İlçe Örgütü, İYİ Parti Salihli İlçe Teşkilatı, HDP Salihli İlçe Örgütü, TKP Salihli İlçe Örgütü, Sol Parti Salihli İlçe Örgütü, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Manisa Örgütü, Halkevleri, Kesk Manisa, Çiftçi-Sen, Ege Su Platformu, Turçep, Akhisar Çevre Derneği, Manisa Tabip Odası, Manisa Akademik Odalar Birliği, Manisa Barosu’nun çağrıcı kuruluş olarak destek verdikleri basın açıklaması yoğun ilgi gördü.
Çapaklı Köyü’nde gerçekleştirilen sazlı sözlü basın açıklamasına CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekilleri Bekir Başevirgen, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Önceki dönem CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer , Manisa CHP İl Başkanı Semih Balaban, CHP ilçe başkanları, CHP Kadın ve Gençlik Kolları, Siyasi Partilerin Temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevreci kuruluşlar ve vatandaşlar katılarak köy sakinlerine destek verdiler.
Basın açıklamasını Salihli çevre derneği Başkanı Av. Seçil Ege Değerli okudu. Basın açıklamasında ,” Sözde ‘Temiz Enerji’ bahanesiyle, toprağına, suyuna, havasına el konulanacak, kirletilecek olan Çapaklı halkı Biyogaz Tesisi istemiyor!!
Projeye itiraz ettiler, Bakanlığa dilekçeler yolladılar, mektup yazdılar. Olmadı, Bakanlık itirazlarını dinlemedi, olumlu karar verdi. ÇED Kararına dava açtılar, seslerini kamuoyuna duyurmaya çalıştırlar, basın açıklamaları yaptılar. Şirket durmadı, tarlalarından geçmeye çalıştı. İş makinelerinin önüne yattılar; bu yüzden coplandılar, yerlerde sürüklendiler, gözaltına alındılar. Bakanlık durmadı, İmar Planlarını değiştirdi; tarlalarından yol geçirdi. Yılmadılar, tarlaları, toprakları, suları için mahkemeye başvurdular. Sermayenin gözü dönmüştü bir kere, çabaları şirketi durdurmaya yetmedi. Bir sabah, Sulama kanallarının yanında, bağlarının bahçelerinin içine, köy merasının hemen üzerindeki bereketli tarım toprakları üzerine yapılacak Biyogaz Tesisi için bu kez de, Çapaklı halkına ait 107 Dönümlük beş adet parselin, Bakanlık kararı ile Acele Kamulaştırıldığını öğrendiler. Hukuki süreç devam ediyor. Çapaklı Köyü sakinlerini bu süreçte yalnız bırakmayacağız”sözlerine yer verildi.
CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, Çapaklı köyünde yapılmak istenen biyogaz enerji santrali için acele kamulaştırma kararıyla mallarına el koyulan halkın haklı direnişine destek olmaya geldiklerini belirterek,” Biz yine sizlere misafir olmaya geldik. Ne mutlu ki sizlere destek olmak için Hukukçular, Doktorlar, Ziraatçılar, Milletvekilleri, Öğretmenler ve her meslek gurubunun temsilcileri ile çevreci kuruluşlar ve siyasi partilerin temsilcileri geldiler. Ve hep birlikte biz buraya sizlere akıl vermeye değil, örnek göstermeye geldik. Burada sergilen Çevre mücadelesi, bir takım çıkar gurupların halkın haklarına, çiftçilerin, köylülerin ve emekçilerin haklarına el attıkları içindir. Ve bugün Çapaklı’da, Ülkeyi yönetenlerin mağdurdan ve mazlumdan yana değil güçlüden yana oldukları bir örnek yaşanıyor. Burada sonuç iki şekilde olabiliyor. Ya bu çıkar çevreleri amaçlarına ulaşıp köyleri, meraları, kıyıları ve dereleri ele geçirebiliyorlar yada buna o toprakların, derelerin, meraların ve sahillerin gerçek sahipleri sergiledikleri yürekli bir mücadele ile kazanıyor. Bizler, Çapaklı Köyü’nden tüm Türkiye’ye Manisa’da yaşanan üç örneği hatırlatmak istiyoruz. Soma’nın Yırca Köyü’nde zeytin alanlarının olduğu bölgeye termik santral yapılmak isteniyordu. Yırca Köyü sakinleri, Çapaklıda olduğu gibi önce kadınlar ve ardından köyün gerçek sahipleri direnişe geçtiler. Soma, Manisa ve Türkiye’nin desteğini aldılar ve o santral oraya yapılmadı. İkinci bir örnek Salihli’den. Hacıbektaşlı Köyü’ne Jeotermal Enerji Santrali Kurulması planlandı. Hacıbektaşlı sakinleri teslim olmadı. Hukuki süreç içersinde direndi, mücadele etti ve kazandı. Teslim olan örneklerde var maalesef. Alaşehir, Sarıgöl ve Salihli’nin başka yerleşim yerlerine Jeotermal Enerji Santralleri kuruldu. Orada da mücadele edilmesine rağmen sahip çıkmayanlar oldu ve onlar kaybettiler.Şimdi sıra Çapaklı Köyü’ne geldi.Sizlere söylenecek bir sözümüz yok.
Örnek gösterilecek bir mücadeleniz var. Ama 25 Temmuz tarihinde yaşanan olayların çirkin görüntüleri Türkiye’nin yüreğini yaktılar. Televizyonları başında o görüntüleri izleyenler sizler için dua ettiler. Ama şirket yetkilileri durmadılar şirket yetkilileri bu kez, Cumhurbaşkanlığı kararı ile köy sakinlerinin arazilerine el konulması yönüne gittiler. 24 Eylül 2020 tarihinde bir de baktık ki sizlerin buradaki haklı mücadelenize Cumhurbaşkanlığı’nın kararnamesi ile müdahale edildiğini gördük. Burada yaşanan süreci konuyu bilmeyenlere kısaca anlatmanın zamanı geldi. Ege Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi kurmak isteniyor. Şirket yetkilileri yalan söyleyerek buradan arazi alıyor. Böyle bir yatırımı yapmak için harekete geçti. Peki, biyogaz nedir? Çeşitli atıkların getirilip işleme tabii tutulmasıdır. Yapılacak olan bu tesislerde atıklar işlenip enerjiye dönüştürülecek ve yan ürünü olan gübrenin üretimi yapılacak. Görece temiz ama tesissin yapılacağı yerin doru tespit edilmesi gerekmektedir. Daha önce Çapaklı Köyü’ne geldiğimizde “Biyogazdan rahatsız olmayın” diyen yetkililere buradan” Sizin evinizin yanına yapılsa nedersiniz” diye seslenmiştim cevap gelmedi. Tesislerin yapılacağı yere gittiğimizde sorduk,”Bu verimli arazilerin olduğu bölgeye bu tesis nasıl yapılacak” bize “Bir yolu bulunacakmış” yanıtı verildi. Şirket yetkilileri bir yolunu buldu. Yoldan, tesislerin yapılacağı yere kadar olan arazileri Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acil kamulaştırma kararı aldırdılar. Elinizi vicdanınıza koyun. Bir Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi projesi için verimsiz yerler dururken verimli tarım arazilerinin olduğu bölgeye kurulmak isteniyor. Bu konunun hiç bir açıklaması yok. Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi projesi faaliyete geçirildiğinde bu böle yaşanamaz ve tarım yapılamaz hale gelecektir. Çapaklı Köyü sakinleri istemiyor. Hukukçular kararın iptali için çalışmalar başlattı. Milletvekilleri olarak bizlerde bu konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sık sık gündeme getireceğiz” dedi.