KİRAZ ALIM FİYATLARININ DÜŞMESİNE ÜRETİCİLER TEPKİLİ
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı, Gökköy, Allahdiyen ve Bahçecik köylerinde üretimi yapılan kalibresi ve lezzetiyle meşhur, coğrafi işaret belgesiyle tescilli, büyük bir bölümünün yurt dışına ihraç edildiği ve dünyaca ünlü Salihli (Ziraat 900) kirazında hasat devam ediyor.
Salihli-MANİSA
19 Haziran 2020 // Süleyman Arasan-Mustafa Toga // 2068
Press Foto: Süleyman Arasan
Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı, Gökköy, Allahdiyen ve Bahçecik köylerinde üretimi yapılan kalibresi ve lezzetiyle meşhur, coğrafi işaret belgesiyle tescilli, büyük bir bölümünün yurt dışına ihraç edildiği ve dünyaca ünlü Salihli (Ziraat 900 Belgeli) kirazında hasat devam ediyor. Kiraz toplama ücretleri ise bayanlarda 100 lira, erkekler 120 lira. Kiraz işlemede ise bayanlar 100 lira, erkekler (Kamyon sarma) 150 lira bu ücretlere dayı başı ücretinin de dahil olduğu belirtildi.
“ÜRETİCİLER KİRAZ ALIMLARINDA FİYATLARIN AŞAĞI ÇEKİLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİLER”
Hasatın başladığı ilk günlerde kiogramı 25 ile 30 lira arasında işlem gören kirazın geçen 15 günlük süre içersinde fiyatı 14 liraya kadar aracı firmalar tarafından düşülmesine anlam veremediklerini belirten üreticiler, Tarım Orman İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası gibi yetkili kurumların yaşanan fiyat karmaşası sorununa bir çözüm getirilmesi konusunda kendilerine yardımcı olmalarını istediler.
Kiraz üreticilerinden Latif Karataş,” Coğrafi işaret belgesiyle tescilli, büyük bir bölümünün yurt dışına ihraç edilen dünyaca ünlü Salihli (Ziraat 900 belgeli) kirazında hast Çamurhamamı Köyü ile 15 gün önce başladı. Hasadın ilk günlerinde Kalibresine göre kilogramı 25 ile 30 liradan satışı gerçekleştirilen kirazın hasadı devam ediyor. Çamurhamamı Köyü’nde hasadın sonuna gelindi. Gökköy, Allahdiyen ve bahçecik Köylerinde devam ediyor. Son günlerde yağmuru bahane eden aracı firmalar kirazda hiçbir çürüme olmadığı halde fiyatları bir an da önce 15 liraya ertesi günde 13 liraya çektiler. Kirazın alım fiyatları günlük olarak değişiyor. Yarın kaç liradan alımı yapılacağı belli değil. Son iki yıldır aracı firmaların kirazda yaptığı uygulamadan bizlerde olumsuz yönde etkileniyoruz. Üreticilerin bu mağduriyetinin giderilmesi için yetkili kurumların desteğini bekliyoruz”dedi.
ALLAHDİYEN KÖYÜNDE KİRAZ ALIMLARI DEVAM EDİYOR
Kiraz üreticilerinden Yılmaz Üstündağ,”Allahdiyen Köyü’nde kiraz hasadı devam ediyor. Firmalar günlük ortalama 20 ton kiraz alımı gerçekleştiriyor. Alım fiyatları ise 13 ile 14 lira arasında değişiyor. Fiyatların birden aşağı çekilmesine anlam vermek mümkün değil”dedi.
Kiraz üreticisi olan ve aynı zamanda Manisa ve İlçeleri Sürücü Kursları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlen,” Son yıllarda yaşanan mevsim değişiklikleri yüzünden sıkıntılı günler geçiriyoruz. Hasat sezonu geçen yıla göre 10 gün geç başladı. Çamurhamamı Köyü’nde hasadın son günleri yaşanıyor. Gökköy, Bahçecik ve Allahdiyen köylerinde hasat devam ediyor. Allahdiyen Köyü bugün için alıcı firmaların merkezi konumunda. Ne yazık ki kiraz alımlarında geçen yıl olduğu gibi aracı firmalar tarafından 2-3 lira aşağı çekilmeye başlandı. Kirazda parayı aracı kazanır üreten mağdur olur. Biz üreticiler, üretim aşamasında Tarım ve orman ilçe Müdürlüğü ile Ziraat Odası’nın uyarılarını dikkate alarak bilinçli bir şekilde üretim yapıyoruz. Tarım sigortasının önemi anlatılır. Sigorta şirketleri dolu ve yağmur riskini taşıyan ürünleri sigorta kapsamına almıyor. Kirazı olumsuz hava şartlarında etkileyen en önemli iki konu vardır, biri dolu diğeri yağmur.
PARAYI ARACI KAZANIYOR, ÜRETEN MAĞDUR
Çiftçi kayıt sistemi kapsamında üreticiler desteklemeden yararlanırken kiraz üreticisi yararlanamıyor. Satış ve pazarlamada ise Tarım Orman İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası gibi yetkili kurumların hiçbir etkisi yok. Avrupa ülkeleri Salihli ve yöresinde üretilen Ziraat 900 kirazını tanıdılar ve tüketimini yapıyorlar. Biz ise pazarlama konusunda geride kaldık. Parayı aracılar kazanıyor. Çünkü Kiraz alımını yapan firmaların hiç biri resmi değil. Üreticiden kirazı alıp, kantara koyuyor ve işletmelere satıyor. Bu işten aracı karlı çıkıyor. Bölgenin kiraz üretimi yeni değil 1948’li yıllara dayanır. Kooperatif var faaliyette değil. Kooperatifçiliği geliştirmek için yetkili kurumların öncülük etmelerini bekliyoruz”dedi.