TARİHİ BİR MEKAN YOK OLUYOR “SALİHLİ ŞEHİR SİNEMASI”
Salihli’nin Şüheda Caddesi, Mehmetçik Parkının karşısında bulunan tarihi yazlık açık hava sinemasının son zamanlar yediemin deposu olarak kullanılan metruk binası yıkılyor. Bir tarih yerle bir olurken yerine SGK hizmet binası yapılıyor.
Salihli-MANİSA
25 Temmuz 2020 // TogaMedya // 2092
Salihli’de eğlence merkezlerinden bir olan şehir sineması da zamana ve teknolojiye yenik düşerek yok oluyor. Zemin etütünün yapılıp yıkımına başlanan binada sinema perdesi hala ben ayakta duruyorum diyor. Salihli’de 1972 yılına kadar televizyon yoktu, Salihlililer internetle 1996 yılında tanıştı. O zaman kadar halkın tek eğlencesi sinemalardı.
SALİHLİ’NİN SİNEMA TARİHİ
60’li 70’ li yıllarda Salihlilileren tek eglence merkezi sinemalardı. Çocukluk ve gençlik yıllarımda ailemle birlikte yazlık sinemalar gider tahta sandalyelere oturur, simit yer, çekirdek çinter, gazoz içer gecenin tadını çıkartırdık. Bizim neslin hayatında sadece radyo ve sinema vardı diyen Araştırmacı yazar Ahmet Otman, Salihlinin sinemaları hakkında şu bilgleri verdi. Salihli Kültür ve sanat beşiği bir şehirdi. Sinemalar deyince Ege Sineması, Şehir Sineması yabancı film oynatırdı. İnci Sineması modern bir sinemaydı havuzu ve özel locaları ile kaliteli Türk filmleri oynardı. Ayrıca yine yazlık sinemalardan Büyük Cihan Sineması (Uğursoy İşhanı'nın olduğu yer) Küçük Cihan Sineması (Turtgut Bey İşhanı olduğu yer daha sonra Arzu sineması adı ile devam etti. Sevgi yolunda Neşe sineması bulunuyordu (Tarzan'ın sineması) ve kışlık sinemalar Turgut Sineması (Fuar City) ve Meram Sineması (Akbank üzeri şimdiki Hollywood sineması) bulunuyordu. Televizyonlar çıktıktan sonra sinemalar da zaman içinde yok oldu. Dönemin Belediye Başkanı, Zafer Keskiner Tiyatro salonunda Sinema günleri düzenleyerek Salihli halkına nostalji yaşattı.
Yazlık sinemalarda localar vardı. Localara genenlikle bayanlar veya ailesiyle birlikte gelenler otururdu. Sinema ara paydosu verince salonda simit, çekirdek, gazoz satanlarının sesi çınlardı. “Buz gibi gazoz. Harareti bastırıyor, Bir içen bir daha içiyor, Yok mu isteyen”. Ara sıra film kopardı. Makinist filmi tekara bağlayıncaya kadar salonda ıslık sesleri yükselirdi “Makinist uyuma! Makinist” diye. Yaz günlerinde açık havada film seyretmek güzeldi. Hele gökyüzünde yıldızlar da parlıyorsa romantik bir ortam oluşur demeyin artık insanın keyfine. Hafta sonları tatil olduğu için sinemalar tıklım tıklım dolardı. Aceleyle gişeden biletler alınırdı. Geç gelenler bir elinde feneri olan teşrifatçı ile içeri girerler yerlerine otururlardı.
Genellikle Ege, Şehir ve İnci Sinemalarında konserler ve tiyatrolar gelirdi. Bunlarda amatör spor küplerimiz olan Gürbüzler -Gençlerbirliği - Fevzipaşa ve Beşeylül futbol kulüplerine gelir amaçlı etkinliklerdi. Hepsi yıkıldı yok oldu bütün değerler gibi isterdim ki Şehir Sineması nostaljiyi yaşatsın. Ama bu da Salihli’de ne yazık ki mümkün olmuyor.”
NERDE O ESKİ YAZLIK SİNEMALAR
Şüheda caddesindeki Şehir Sinemasının ayrı bir özelliği vardı. Filmlerin galası burada düzenlenirdi. Ayrıca tiyatrolar, konserler düzenlenir halk sanatçılara, müziğe burada doyardı. Şehir Sineması İrfan Atasoy, Ekrem Bora gibi sinema jönlerini ağırladı. Cem Karaca, Barış Manço ve Kurtalan Ekspresi, Ersen ve Dadaşlar gurubu konserlerini burada verdi. Bir zamanlar Zati Sungur Salihli’ye gelmiş illüzyonist gösterisi yapmıştı. Birbirinden ilginç sihirbazlık gösterisini Salihliler ilgiyle izlemişti diyen Otman, “Tarihe tanıklık eden şu duvarlara sormalı, yeşilçamın sembolü beyaz perdeye sormalı” dedi.
Teknolojiye yenilen tüm yazlık sinemalar gibi Salihli Şehir Sineması da yazgısına boyun eğerek yerini yeni mekanlara bırakıyor.