ALTIN TASTA GÜL DEĞİL, GÖL KURUYOR
Ege Bölgesinde bulunan sazan, yayın ve sudak balığı üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Marmara Gölünde ki suların çekilmesi, gölü kuruma tehlikesi ile karşı karşıya getirdi.
Salihli-MANİSA
22 Haziran 2020 // TogaMedya/İstiklal Gazetesi //2070
15 Haziran’da avlanma sezonunun başlamısıyla birlikte “vira bismillah” deyip Marmara Gölüne açılan balıkçılar umduklarını bulamadılar.
Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi Başkanı İsmail Yaslı, “Göldeki su seviyesinin 1,5 metrenin altına düşmesiyle birlikte 123 üyesi bulunan kooperatif üyelerinin 60’ın üzerinde ki balıkçı teknelerinden sadece 15 tanesi göle açıldı. Geçimini balıkçılıktan sağlayan üyelerden balığa çıkanlarsa tekne başına 10 ile 15 kilo arasında balık tutabildiler. Bu yıl çok kötü bir sezon geçiriyoruz” diye konuştu.
Salihli Tekelioğlu Mahallesi S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi görevlileri Hayrullah Çetin ile Ahmet Çetin, göl o kadar çekildi ki taban otlar yüzeye çıktı. Gölün her tarafı ot içerisinde. Su sığ olduğu için atılan balık ağları dibe iniyor, balıklar tutulamıyor diye Marmara Gölü’nün sorunlarını dile getirdiler.
DAĞLARDAN GÜLDÜR GÜLDÜR DENİZ’E AKIYOR SULAR
Kooperatif üyelerinden Mehmet Erefe, kış döneminde beklenen yağışlar olmadığını Gördes Barajı ve Demirköprü Barajı’ndan su takviyesinin gelmediğini belirtti. Erefe daha sonra, Bozdağlardan akan sular Ege Denizi’ne dökülüyor. Yer altından bir kanal açılarak Marmara Gölü’ne aktarılabilinir önerisinde bulundu.
Geçimini balıkçılıktan sağlayan Zabit Şener ise Marmara Gölü son dönemlerde yaşadığı su kaybı nedeniyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Balıkçılar, kuraklık nedeniyle göle açılamıyor. 7 Mahallenin geçim kaynağı olan balıkçılığın yavaş yavaş sonuna geliniyor dedi.
Tekelioğlu Mahallesi balıkçılarından Selim Karaca’da Manisa’nın Salihli ve Gölmarmara ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Marmara Gölü’nde sadece balıkçılık yapılmıyor. Tarımsal sulamada yapılıyor. Kuraklıktan dolayı göl çevresinde yaşayan vatandaşların su endişesi artıyor. Sulanamayacak olan tarlalarda üretimin düşeceğini belirtti.
GÖL ÇÖL OLUYOR
Ahmet Pekkara 320 milyon metreküp kapasiteli Marmara Gölü’nde tehlike çanları çalıyor. Balıkların yanı sıra bölgede bulunan 20 bini aşkın su kuşununda nesli tehlikede diye endişelerini dile getirdi.
Çevre il ve ilçelerden Marmara Gölü’nü görmeye gelirlerdi diyen Ali Yeniyurt ise “Bir zamanlar göl balık ve kuş cennetiydi. Göl kurumaya başladı tahmin ederim su seviyesi yüzde 40’a kadar küçüldü. Su olmayınca kuşlarda kalmadı, balıklarda. Yaz aylarında, sulama sezonunun başlamasıyla birlikte su seviyesinin 50 ile 60 cm kadar düşeceği bekleniyor” dedi.
Marmara Gölü’nün kurumasından endişe eden vatandaşlar, gölün kurtarılması için çalışma yapılmasını bekliyor.