KADIN GİRİŞİMCİLER TRT CANLI YAYINDA ÜRÜNLERİNİ TANITTI
Salihli Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatif üyeleri TRT’in canlı yayınında ürünlerini tanıttılar.
Salihli-MANİSA
14 Ekim 2020 // TogaMedya // 2139
TRT HABER’in saat 14:00 de canlı yayın olarak sunduğu Salihli Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi çalışmalarının tanıtıldığı canlı yayın programına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Manisa İl Müdürü Mustafa Feridun Gülgeç, Salihli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Süreyya Karaoğlu, Salihli Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Yasemin Ademoğlu ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.
KADIN KOOPERATİFLERİ ÜRETİMDE ÇOK BAŞARILI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Manisa İl Müdürü Mustafa Feridun Gülgeç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Kadın kooperatiflerimiz üretim ve pazarlamada çok başarılar bu konuda sorunlarımız yok. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak işbirliği protokolümüz var. Bu protokol çerçevesinde kadın kooperatiflerimizin güçlendirilmesi konusunda eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler üretimde değil de daha çok teknik konularda pazarlama, markalaşma, ev ticareti satışına yönelik diğer yandan KOSGEB, Dünya Bankası projelerine nasıl katıla bilinir, nasıl fonlardan faydalana bilinir konularında teknik bilgi ve destek veriyoruz. Özellikle Salihlili Kadın Girişimciler çok başarılılar kendilerini kutluyorum” diye konuştu.
KADIN İNSİYATİFLER ÇOK ÖNEMLİ
Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Süreyya Karaoğlu ise Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinin tek tescillenen Global Jeoparkı olan Kula-Salihli Jeoparkını ziyaretleri sırasında UNUESCO yetkilileri dünyada kadın inisiyatiflerinin çok önemli olduğunu bildirdiklerinde bizde Salihli Belediyesi olarak Salihli Kadın Kooperatifi Oluşumunu hızlı bir şekilde oluşturuldu. Gördüğünüz gibi Salihli Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri çok kısa bir zamanda büyük yol katlettiler. Bizde Salihli’mizin tanıtımı, yerel ürünlerin tanıtılması, satılması ve kadınların toplum hayatına, sosyal hayata ve ekonomik anlamada özgürlüğüne kavuşması anlamda bu tür çalışmaları destekliyoruz” dedi.
KOOPERATİF BAŞKANI YASEMİN ADEMOĞLU TRT’YE KONUŞTU
TRT Haber’in Salihli Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifinin ürünlerini tanıtmasından çok memnun kaldıklarını söyleyen Kooperatif Başkanı Yasemin Ademoğlu’da, kooperatifin kurulmasında ve yer tahsis edilmesinde kendilerine her zaman destek olan belediye yetkililerine teşekkür etti.
Ademoğlu; Sınırlı Sorumlu Salihli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, 9 kurucu kadın tarafından 2019 Temmuz ayında kurulmuştur. Şu anda hepsi Salihli ilçemizde yaşayan 21 kadın üyemiz mevcuttur. Üyelerimizin büyük çoğunluğu üniversite mezunu ve meslek sahibi kadınlardır.
Kooperatifimizin genel amacı ortaklarının ve ilçe kadın ve gençlerinin, ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile ekonomik faaliyetleri kapsamında yer alan, mal ve hizmet üretimi ile bunların pazarlanmasına yönelik ihtiyaçlarını karşılamak, girişimlerini desteklemek, üretim becerilerini geliştirmek, böylece ortaklarının ekonomik menfaatlerini koruyarak sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır.
SANAT, TURİZM, TARIM VE TARIM ÜRÜNLERİ ÖNCELİĞİMİZ
Salihli’nin ülkemiz ve Türk Cumhuriyetlerinin ilk ve tek Jeoparkı olan Kula Salihli Jeoparkı’nın bir parçası olması, turizm konusuna yoğunlaşmamız için itici güçtür. Turizmin, ilçe ekonomisine ve kültürüne sağlayacağı önemli katkının farkında olan kooperatifimiz, çalışma ve faaliyetlerinde buna çok önem vermektedir. Kooperatifimiz, bereketli topraklar üzerinde kurulu ve birçok tarım ürününün yetiştirildiği ilçemizde, özellikle kadın emeği ve becerisini kullanarak, tarım ürünlerinden katma değeri yüksek, yeni ürünlerin üretilmesi ve satışı konusunda kadınlarımıza yol göstermeği amaçlamaktadır. Bu konuda yöremizin en önemli tarım ürünü ve geçim kaynağı Sultaniye Üzüm ve onun yan ürünü olan asma yaprağı öncelik verdiğimiz ürünlerimizdendir. Çalışmalarımıza pandemi döneminde dahi, gerekli önlemleri alarak devam ettiğimiz ve yöremiz kadınları ile birlikte hazırladığımız kuru basım sarmalık asma yapraklarımızın gördüğü yoğun ilgi bizi mutlu etmiş, yöre kadınlarımıza da ek bir gelir kaynağı olmuştur. Zafer Kalkınma Ajansı ile beraber yaptığımız ortak bir proje ile kooperatifimiz için yöremizde yetişen ürünleri değerlendirebileceğimiz profesyonel mutfağımız kurulma aşamasındadır. Mutfağımızda, çiftçilik faaliyetleri ile de ilgilenen üyelerimiz ve yöre kadınlarımız tarafından iyi tarım teknikleri ile yetiştirilmiş doğal sebze ve meyveler kullanılarak, lokum, reçel, marmelat, sağlıklı atıştırmalıklar, unlu mamuller, tarhana ve sebze sosları gibi gıda ürünleri üretilecektir. Bunların ön çalışmaları ve üretim denemelerine başlanmış, başarılı sonuçlar alınmıştır.
ÜYELERİMİZİN BÖLGEMİZDE YETİŞEN ÜRÜNLERİNİ PAZARLIYORUZ
Yine bölgemizde yetişen lavanta ve hayıt bitkilerinin yağ ve hidrosolleri kullanılarak, çok kaliteli ve cilt dostu sabun üretimine de başlanmıştır. Sabun üretiminde bu değerli yağ ve hidrosollerin yanı sıra yine bölgemizin kaliteli zeytinyağı da kullanılmaktadır. Tüm üretimlerimiz, kooperatifimizin üyesi kadınlar ve yöremiz kadınları tarafından yapılmaktadır.
Ürünlerimizi hem ilçemizi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere, hem de internet üzerinden yurtiçi ve yurt dışına satılması amaçlanmaktadır. İlçemizin doğal ve arkeolojik zenginliklerinin yanı sıra İzmir’e bir, İstanbul’a ise dört saat mesafede olması, yerli turist ziyareti bakımından, Kula- Salihli Jeoparkı’nın parçası olması da, ürünlerimizin 41 ülkedeki 147 adet jeoparkta da satılabilmesi bakımından, bizi ayrıca teşvik eden bir unsurdur.
GELENEKSEL EL SANATLARIMIZI DA GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Sanat konusunda ise, özellikle tezhip, minyatür, çini, halı, kilim, keçe, takı, dericilik gibi geleneksel el sanatlarımızı geliştirmek, çeşitli eğitim ve kurslar ile ilçemiz kadın ve gençlerinin becerilerini geliştirip aile ekonomisine ve turizme katkı sağlayacak ürünler üretmek önceliklerimiz arasındadır. Kooperatif üyelerimizin arasında geleneksel el sanatları konusunda ustalık belgesi ve öğretim üyesi olanlarının bulunması bizim için önemli bir avantajdır. Tüm üyelerimizin eğitimli ve meslek sahibi kadınlardan oluşması yukarıda belirtilen Sanat, Tarım ve Turizm konularında yapmayı hedeflediğimiz faaliyetlerimizi doğru ve hızlı bir şekilde hayata geçirmemize ve bölge kadınlarımıza öncü olmamızda önemli bir avantajımızdır diye açıklamada bulundu.