Sarıgöl’de Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında Çalışmalar Devam Ediyor
Sarıgöl’de Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor. Bu dönemde asmalarda aralama, toprak havalandırma, bitki gelişimi düzenleyici kullanımları ve ilaçlama işlemlerinin yapıldığını belirten üzüm üreticisi Serhat Akkaya bu çalışmaların hasat sezonuna kadar süreceğini söyledi.
Sarıgöl-MANİSA
28 Nisan 2020 // TogaMedya/Haber Merkezi // 2025
Sarıgöl ve yöresinde 85 bin dekar alanı kapsayan Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor. Üzüm üreticisi Serhat Akkaya,” Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında bu dönem asmalarda aralama, toprak havalandırma, bitki gelişimi düzenleyici kullanımları, Ölü kol ve Trips hastalıklarına karşı ilaçlama işlemlerini yapıyoruz. Bu noktada ilaç kalıntısını göz önünde bulundurmak zorundayız. Yaş ve kurutmalık olarak üretim yapılacağı için de titiz bir çalışma programı uyguluyoruz En büyük arzumuz afatsız bir sezon geçirmek” dedi.
“ Yaprak sezonu başladı”
Corona virüs ile mücadele kapsamında sosyal mesafe kuralına da dikkat ettiklerini belirten üretici Serhat Akkaya yaptığı açıklamada, “Ülke ekonomisinin şah damarı tarım üretimi bölge insanımız tarafından sosyal mesafe dikkat edilerek üretime devam ediyoruz. Sultaniye üzümü ve üzüm çeşitleri ile zenginliğe sahip Sarıgöl ve yöressinde yaprak sezonu başladı. Yaprak alım merkezlerinde,Sultaniye üzümü yaprağının kilogramı 7.00 TL, süperyol cinsi üzüm yaprağının ise Kiogramı ise 5.00 TL’den işlem görüyor”dedi.
“yaprakta ilaç kalıntısına dikkat”
Üreticileri ve yaprak alımı yapan tüccarları asma yaprağında ilaç kalıntısına dikkat etmeleri yönünde uyaran yetkililer,” Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edilmektedir. Ancak yapraktaki ilaç kalıntısı nedeniyle dış pazarı kaybetme riski buldunduğunu da göz ardı etmememiz gerekir. İhraç edilen salamuralık asma yaprağı yüzde 100 zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuluyor. İlaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretimi ve temininde çiftçilere ve yaprak ticareti yapan kişilere de büyük sorumluluklar düştüğünü unutmamak gerekir. Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır. Fakat yaprak toplanacaksa üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün tüketmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmek gerekir. Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak toplama döneminde ruhsatlı ilaç kullanılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekir İç piyasada da güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır" dedi.