SICAKLAR ARICILARI VURDU, BAL TENEKELERİ BOŞ KALDI
Salihli’nin Kurtuluş Mahallesi, Şüheda Caddesi’nde bulunan Salihli Bal Üreticileri Birliği son 2 aydır devam eden yüksek hava sıcaklıklarından arıların etkilendiğini, Floranın eksikliği nedeniyle, bal tenekelerinin boş kaldığını bildirdi.
Salihli-MANİSA
26 Eylül 2020 // TogaMedya // 2130
Manisa tarımsal kalkınma bal kooperatifi denetleme kurulu üyesi Hasan Dinç (56) uzun süre Ege Bölgesi'nde hüküm süren çöl sıcaklarının arılar üzerinde olumsuz sonuçlar oluşturduğunu polen eksikliğinin bal üretimini etkilediğini söyledi.
Dinç; Manisa tarımsal kalkınma bal kooperatifi hakkında şunları söyledi. Bölgemizde ortaklarımızın ve bölgemiz üreticilerinin tarımsal ihtiyaçlarını karşılayan ve en büyük tarımsal girdi tedarikçisi olarak kuruldu. Ortaklarımızın ve bölgemizdeki üreticilerin ürününü en iyi şartlarda değerlendirmek, teknik hizmet vererek kaliteli ürün elde etmelerini sağlamak ve daha fazla kazanç sağlamada yol gösteren bir kooperatifçiliktir. Manisa Salihli bölgesinde üretilen hayıt balı, çaltı balı, çam salgı balı ŞİRİNKÖY HANIMELİ ARI ÜRÜNLERİ olarak markalaştı ve patent aldı. Tüketiciler Demirköprü barajı koylarında üretilmiş antioksidan değeri yüksek olan doğal hayıt balını, Manisa Selendi Çortak köyü havzasında üretilen doğal çaltı balını, Bozdağ’ın Lokal yayalarında üretilen eşsiz aromalı çam balını Bal Üreticileri Birliğimizden temin edebilirler.
SAHTESİNDEN KAÇINSINLAR
Bu yıl üretim sıkıntısı var diyen Hasan Dinç, piyasada merdiven altı kayıt dışı üretilen ve aromalı bal adıyla satılmaya çalışılan baldan kaçınsınlar çünkü doğal değiller. Kovan yüzü görmeyen glikozla üretilen ballardır diye vatandaşları uyardı.
ŞİRİNKÖY HANIMELİ ARI ÜRÜNLERİ MARKALAŞTI
Salihli Bal Üreticileri Birliği üyesi genç arıcılardan Ziraat Mühendisi Hüseyin Yıldız (26) ise sıcaklardan dolayı özellikle Salihli’deki bazı kovanlarda arı kayıpları yaşandığına dikkat çekti.
Bal üretimindeki gerilemenin bölge arıcılığını da etkileyeceğini söyleyen 15 yıllık arı yetiştiricisi İsmail Gürçeşme (62) 200 kovan arısı olduğunu arıların polen kıtlığından arılar güçsüz kaldı. Üzerine de iklim sıcaklığından dolayı bu yıl bal üretiminin çok düşük olacağını belirtti. Polen stoku için bu yıl Bozdağların Allahdiyen yaylası, Bintepelere mevkii, Marmara Gölü, Demirköprü Barajı, Köprübaşı, Selendi, Demirci ve Simav başta olmak üzere 8 yer gezdim yine de bal üretimimin 300 kiloyu geçmeyeceği kanatindeyim dedi.
SALİHLİ’DE 400 AİLE ARICILIK YAPIYOR
100 kovan arısı olan Salihli Bal Üreticileri Birliği üyesi Muhammer Güçlü (69) şu an Salihli’de 400 aile arıcılıkla geçiniyor. Bunların çoğunluğunda 30 kovandan daha az arı var, kendileri için bal üretiyorlar. 50-60 tanesi ise bal ticareti yapan arıcılar ve onların 100 kovandan fazla arıları mevcut. Salihlili bal üreticilerimizin bir kısmı balları kendi imkanları ile kavanoza katmak suretiyle tanıdıklarına satarak geçim sıkıntısını gidermeye çalışıyor. Bizler ise tenekelere koyarak kooperatifimiz aracılığı ile pazarlıyoruz. Bu sene bal sıkıntısı olacak bizlerde sıcakların mağduruyuz diye konuştu.
Manisa tarımsal kalkınma bal kooperatifi denetleme kurulu üyesi Hasan Dinç (56), Salihli Bal Üreticileri Birliği üyesi Muhammer Güçlü (69), Arı yetiştiricisi İsmail Gürçeşme (62) ve Mustafa Toga