KEMER KÖYÜ 500 YILLIK TARİHE IŞIK TUTUYOR
Salihli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Büyükşehir yasası kapsamında Mahalleye dönüştürülen 500 yıllık tarihe sahip Kemer Köyü keşfedilmeyi bekliyor. Kemer Köyü’nün kendine özgü dokusuyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül, Son belirlemelere göre nüfusu 629 olan Kemer Köyü’nün 16. Yüzyıla ait belgelerde geçmekte olduğu, Evliya Çelebinin seyahatnamesinde de bahsedildiğini söyledi.
Salihli-MANİSA
27 Mart 2020 //(Özel Haber) Süleyman Arasan //1993
Salihli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Büyükşehir yasası kapsamında Mahalleye dönüştürülen 500 yıllık tarihe sahip Kemer Köyü keşfedilmeyi bekliyor. Kemer Köyü’nün kendine özgü dokusuyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül, “Kemer Köyü’nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Manisa Büyükşehir yasası kapsamında mahalleye dönüştürülmüştür. Eski, çağlarda Lidya döneminde bulunduğu bilinen Daldis (Nardi) Antik Kenti bu bölgede yer aldığı için Kemer Köyü’ne ayrı bir önem katmaktadır. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde köyden bahsedilmiştir”dedi.
TARİHİ KERVAN YOLU HALEN DOKUSUNU KORUMAKTADIR
Osmanlı İmparatorluğunun son döneminden 1960 lı yıllara kadar palamut ve benzer tarım ürünlerinin İzmir limanına taşındığı tarihi kervan yolunun dokusu halen korumakta olduğunu belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül, “Kemer köyü ticari yönü ile ön plana çıkmış önemli kırsal yerleşmelerden biridir. Palamut ve hayvan ticaretinde önemli bir merkez olan Kemer Köyü, mimari dokusuyla bugün de hala küçük bir kasaba görüntüsüne sahiptir. Geçmişte oldukça hareketli bir ticari faaliyete sahip köyde yürütülen iş kollarından bazıları arasında semercilik, ayakkabıcılık, demircilik, nalbant, baytar, berber, terzi, bakkal ve manifaturacı sayılabilir. Köyde en önemli iki üretim kolu ise susam yağı ve helva imalatıdır. Köyün ticari geçmişinin en önemli tanığı; çevre köylerden pazara getirilen palamutların koyulduğu depolar, bugün birçoğu aktif olmayan dükkânlardır. Bugün Kemer Köyü ile ova arasında izleri net bir şekilde izlenebilen eski ticaret yolu bulunmaktadır”dedi.
NARDİS İSİMLİ ANTİK YERLEŞMESİNİN KALINTILARININ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR
Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül,”Bugün Kemer Köyü’nün kuzeyinde Nardi/ Nardis isimli antik yerleşmesinin kalıntılarının olduğu düşünülen kale kalıntıları ve yoğun seramik parçalarının bulunduğu bir alan mevcuttur. 16. yy ait belgelerde adına rastlanan yerleşim Kale Köyü ile birlikte kuzey-batısında yer alan Lidya dönemine ait yörede Nardı kaynaklarda Nardis/Daldis adları ile bilinen antik kale yerleşimi ile de tanınmaktadır. Hem Kale Köyünde hem de Kemer Köyünde bol miktarda Nardis’den getirilen devşirme malzeme kullanımına rastlanmaktadır. Kemer köyündeki yapılarda üzerinde yunanca yazılar bulunan mermer parçalarının varlığı bu düşünceyi güçlendirmektedir. Kemer Köyü yakınlarında bulunan Narlı Harabeleri günümüzde henüz araştırılmamış ve kazı çalışması yapılmamıştır. Ayrıca komşu Kaleköy’ü ilkokulunun bahçesinde korumaya alınmış olan antik dönem bulguları ve varlığı bilinen antik dönem mermer ocağı yurt dışından araştırmacıların ziyaretine ve incelemelerine konu olmuştur”dedi.
SARNIÇ SİSTEMİ VE ÖZENLİ KUYU BİLEZİKLERİ İLE KENDİNİ FARK ETTİRİR
Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül,”Kemer Köyü altından geçtiği söylenen su kanalları, sarnıç sistemi ve özenli kuyu bilezikleri ile kendini fark ettirir. Alt tepesi adı verilen bölgede bulunan ve tatlı kuyu olarak adlandırılan su kaynağı anlatılanlara göre; ilginç bir yapıya sahiptir. 14 metre derinliğinde olan ve bugün hala kullanılan tatlı kuyu 20-30 metredir. Bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği dehlizlere sahiptir. Böylece daha fazla su biriktirme kapasitesine sahip olan sistem, Köy çeşmelerini, sarnıçları hatta köyün 2 km kuzeyindeki Mülke Alanı adı verilen bölgede yer alan ve tarihi konusunda net bir bilgi olmasa da muhtemelen Nardis ile aynı döneme ait olduğu tahmin edilen halkın havuz adını verdiği üstü açık büyük bir havuzu beslemektedir. Çok eskilerde Dibek dağından getirilen suyun burada depolanarak Narlı ve Kemer Köyü’nün su ihtiyacının buradan karşılandığı sanılmaktadır”dedi.
EVLERİ TARİHİ DOKUSUYLA VE GÜZEL GÖRÜNTÜSÜYLE GELENLERİ BÜYÜLEMEKTEDİR
Kemer Köyü, Evleri’nin tarihi dokusu ve güzel görüntüsüyle gelenleri büyülediğini belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül,” Kemer Köyü gerek tarihi geçmişi, gerekse oldukça iyi korunmuş yerleşim dokusu ve konut mimarisi ile Salihli'nin potansiyel turizm merkezlerinden biri olabilecek durumdadır. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi evlerin korunması için Salihli Belediyesi tarafından çalışmalar başlatıldı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk İslam Arkeolojisi Bölüm Başkanı Harun Ürer öncülüğünde ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim görevlileri ile öğrencilerinin Kemer Köyünde çalışmalarda bulundu. Bu çalışmalar köyü koruma altına alıp restore edilecek evleri belirlemek restorasyon nasıl yapılacağını içindir. Kırsal Turizm Çalışma raporunu Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’ya sunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü üyeleri ve öğrencileri Kemer Köyünün çok değerli bir yer olduğunu belirttiler. Fakat çalışmalar bununla da sınırlı kalmamalıdır. Poyraz Köyü’nde 15,Kemer Köyü’nde 25 olmak üzere Kurttutan, Hacıhıdır köyleri ile Gökeyüp ve Adala Beldeleri’nde bulunan ve toplam 70’ye yakın tarihi evlerin restore edilmesi gerekmektedir”dedi.
TARİHTE İLK KEZ RÜYA TABİRİ VE PSİKOLOJİ ÇALIŞMASININ BU TOPRAKLARDA YAPILMIŞ
Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül,”Enteresan bir bilgi olarak tarihte ilk kez rüya tabiri ve psikoloji çalışmasının bu topraklarda yapıldığı bilinmektedir. Köyün nitelikli taş mimarisi büyük oranda korunmuş dokusu tarihi geçmişi ve bugüne ulaşan verileri önemli turizm potansiyeli olarak ziyaretçileri beklemektedir ”dedi.