CEMRE HAVAYA, SUYA, TOPRAĞA DÜŞTÜ
Halk takvimine göre baharın gelişi ve havaların ısınmasının müjdecisi olan cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.
Salihli-MANİSA
5 Mart 2020 // Haber Merkezi // 1969
Halk takvimine göre baharın gelişi ve havaların ısınmasının müjdecisi olan cemrenin birincisi, ikincisi ve 5 Martta üçüncüsü de düştü.
"Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.
"Cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.
Çiftçiler cemrelerin düşmesiyle birlikte toprağı işlemek için hazırlıklara başladılar. Salihli'nin çökelek köyünden çiftçi Mustafa Toga: "Bizde traktörümüzün, römorkumuzun bakımını yaptırıyoruz. Lastikler kontrol ediliyor, tekerleklere gras yağları sıkılıyor" dedi.