ROMANLAR GÜNÜNÜ BURUK KUTLADILAR
Salihli’de yaşamını sürdüren romanlar corona virüs ile mücadele kapsamında evde kalarak, Dünya Romanlar Gününü etkinlik yapmadan buruk bir şekilde kutladıkları belirtildi
Salihli-MANİSA
14 Nisan 2020 // Haber: Süleyman Arasan // 2007
Salihli’de yaşamını sürdüren romanlar corona virüs ile mücadele kapsamında evde kalarak, Dünya Romanlar Gününü etkinlik yapmadan buruk bir şekilde kutladıkları belirtildi. Manisa Bölgesi Romanları, Roman Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Uğurçay,
Sepetçilik, müzisyenlik, elekçilik, bohçacılık ve seyyar çiçekçilik yaparak geçimini günü birlik sağlayan romanlar, diğer seyyar esnaflar gibi corona virüs salgını karşısında her türlü riske rağmen evde kalıp aç kalmakla sokağa çıkıp virüs kapmak arasındaki bir ikilemde hayata tutunmaya çalıştıklarını söyledi.
Manisa ve İlçelerinde 20 Bin Salihli’de ise 3 Bin roman vatandaşın yaşamını sürdürdüğünü belirten
Uğurçay,”Salihli’de romanların en fazla yaşadığı yer şehitler mahallesidir. Romanlar insanlık ailesinin ayrılmaz bir parçasını oluştururlar. En gerçek ve doğru manasıyla Romanlar göçebe zanaatçı ataların çocuklarıdır. Tarihin en eski zamanlarından beri kimi insan grupları tarım veya hayvancılıkla geçinmişlerdir. Romanlar ise çeşitli nedenlerden dolayı göçebe zanaatçılıkla yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Romanların ataları; sepet, elek, metal eşya, kalay vs gibi ürün ve hizmetleri meydana getirerek bunları tarım ve hayvancılıkla geçinen diğer toplumlara satmışlardır. Bu sebeple diğer toplumlar gibi hayvan sürülerine ve geniş topraklara sahip olmadığından göçebe zanaatçılıktan başka bir geçim imkânı bulamamışlardır. Sanıldığı gibi romanları diğer insanlardan ten rengi, ırksal özellikler ya da dil ayırmaz. Esmer romanlar kadar beyaz tenli ya da sarışın romanlar da vardır. Farklı ırklara mensup ve farklı diller konuşan roman grupları da vardır. Ama tüm romanların ortak özelliği atalarının binlerce yıl boyunca göçebe zanaatçılıkla geçinmiş olmalarıdır. Bugün birey olarak bir roman hangi mesleği yapıyor olursa olsun, insanlığın ilk zamanlarında atalarının göçebe zanaatçı olması onun da roman toplumuna ait olduğunu gösterir.
Şehitler Mahallesi’nde yaşamını sürdüren biz romanların başlıca geçim kaynağı ata mesleği olan sepet üretimidir. Son yıllarda kargı ve hayıttan üretimini yaptığımız sepetlerden para kazanamıyoruz. Roman olduğumuz için hiçbir yerde işe alınmıyoruz. İş yok, para yok ihtiyaç çok. Müzisyen olanlar, seyyar çiçek ise günübirlik kazançlarını sağlayan romanlar, diğer seyyar esnaflar gibi corona virüs salgını karşısında her türlü riske rağmen evde kalıp aç kalmakla sokağa çıkıp virüs kapmak arasındaki bir ikilemde hayata tutunmaya çalışmaktadırlar. İlçe Kaymakamlığı gereken maddi manevi her türlü yardımı yapmaktadır. Biz romanlar sürekli çalışacağımız bir iş istiyoruz” dedi.