DİŞE DİŞ GÖZE GÖZ “MANAVİ İNTİKAM”
Makale: Mustafa Toga-2015 // 181a //
Samet Çetin Ergökçe, Kapancı Mahallesi Muhtarı. Bizi tongaya düşürüp elimizden boş kağıda yani arazi kira sözleşmesine imza attırıp vergi kapılarında süründürdü.
Bir şeyin intikamı nasıl mı alınır. Kimisi mahkemeye verir, sürüm sürüm süründürür kimisi güzel bir dayak çeker ağzını burnunu kırar. Biz de basın kimliğimizi kullanalım dedik. Çünkü karşımızda ki malum şahsı tir tir titretmek şart oldu. Bu ceza; Hapishaneye girmesinden, evine malına mülküne haciz gelmesinden bin defa daha beter. Yaptıklarını fitil fitil burnundan getirmek boynumuzun borcu oldu artık.
OLAY NASIL MI GELİŞTİ
Kapancı köyün orada Gediz ırmağının kıyısında ki 46 dönüm tarlayı 01.02.2011 – 31.12.2011 arası 1 yıllığına Samet’e 7.000 tl ye icara verdik. (Bakınız ... kira kontratına)
Hollanda'dan tatile gelmiştik. Anavatımızda ki yıllık iznimizin son günleriydi. Samet telefon etti. “Ben Sevgiyolu’nda, Akbank’ın yanındaki kahvehanedeyim” Siz Avrupa’ya geri dönmeden önce şu kira mukavelesini yapalım diye. Kahvehanede buluştuk hem çaylarımız içtik hem de dereden tepeden sohbet ettik. Samet - “Enişte benim acil bir işim var, hemen gitmem lazım şu tarla icar kontratı imzalayalım”
Önüme boş bir kira kontrat kâğıdı koydu. “Sen şurayı imzala ben geri kalan yerleri evde doldurup köyün azalarına imzalatırım. Köye filan gelip zahmet etme. Kirayı da senin bankada ki hesaba yatırırım” dedi.
Ben de – “Sağol muhtarım beni bir sürü zahmetten kurtarıyorsun. Zaten iki gün sonra yola çıkıyorum. Daha alış veriş yapılacak, araba yüklenecek.
-“ÇKS’yi kendi üstüme yaptırıyorum, devlet desteğini de ben alacığım için kira bedeli bölümüne 7.000 tl değil de uygun bir şey yazarım. Onunda vergisi 150-160 tl civarında bir şey tutar merak etmeyin onu da ben öderim dedi.
-“Tarla koruma, Bekçi parası” dedik.
Yıllık 118 tl olan tarla koruma yani bekçi parası da bana ait dedi. Allah var bu meblağı Çiftçi Malları Koruma Kurulu’na ödemiş.
Neyse tanıdık olduğu için kendisine güvendik boş kira kontratının altını imzaladık, verdik belgeyi Samet beyimize.
SAMET ERGÖKÇE NE YAPSA BEĞENİRSİNİZ
Samet eve gittiğinde icar süresini 1 yıl değil de 3 yıl yani 01.01.2011 – 31.12. 2013 kadar kiraladım diye yazmış. Yıllık kira bedelini ise 13.500 tl olarak belirtmiş. (Bakınız ... kira kontratına ve vergi matrahına)
Dikkat ettiniz mi? Düzenbaz herif sanki bizden intikam alıyor. Tarlayı 7.000 tl icarlı yor, bizden habersiz kira bedelini 13.500 tl yazıyor.
NEDEN BUNU YAPTI?
Biz Samet’e tarlayı 7.000 tl icara veriyorduk o da ıspanakçılara (Kışın ıspanak, marul. İlkbaharda domates, patlıcan, biber veya karpuz ekiyorlar) bizden habersiz 14.000 tl kiraya veriyormuş.
100 gün sonra yani mart ayının başında ıspanaklar tarladan kaldırılınca yerine kendisi mısır ekiyor bir de oradan para kazanıyormuş.
Bak bak..! Bizim yeri başkalarına peşkeş çekiyor. 7.000 tl icar ödüyor bize, geriye kalan yani 14.000 tl den artan 7.000 tl yi de cebellezi ediyormuş. Birde ektiği mısırdan yaklaşık 12.000 tl gelir elde ediyor. Anlayacağınız bizim sırtımızdan 2 x para kazanıyormuş.
Tabi biz bunu duyunca önümüzdeki sene yani 2012 yılında sana tarlayı icara vermeyeceğiz diye haber gönderdik.
“Çıkmam” dedi. “Bak elimde 3 yıllık tapu gibi kira sözleşmesi var.”
Sahtekâr herif, tarlayı sana 1 yıllığına icarladır bu 3 yıl da nerden çıktı deyince.
“ O sizin sorununuz ben daha 3 yıl tarlayı ekip biçeceğim. Bu kira kontratını siz imzaladınız. Bir itirazınız, bir hakkınız varsa gidin mahkemeye şikâyet edin” dedi.
Allah Allah, almıştık başımıza belayı.
Bu arda araziye talip çıktı. Güzel de para veriyor. Kendimiz ekip biçmiyoruz, üstelik kiracılarla papaz oluyoruz. Satalım! O parayla Avar Caddesinde güzel bir ev alalım dedik ve 13.07.2011 tarihinde Sacide hanıma tarlayı sattık.
Böylece kira sözleşmesi düşmüş oldu. O zaman sayın bay Samet mecburen tarladan çıkmak zorunda kaldı.
BU ARADA O NE YAPMIŞ
ÇKS den faydalanmak için kira sözleşmesini Ziraat Odasına ve İlçe Tarıma onaylatıp devletin M.G.D. desteklemesinden yaralanmış. Evraklar resmi olduğu için tabi bu durum direk vergi dairesine intikal etmiş. Aramız limonlu olduğu için bizim Samet’in yaptıklarından hiç haberimiz yok tabi. Tarla satılmış olsa da sonradan vergi geleceğini nerden bilelim.
CEZASI İLE BİRLİKTE 4.050 TL VERGİ
2 yıl sonra yani 2014 yılında vergi dairesinden ihbarname geldi. 2012 yılı içerisinde Gayri Menkul Sermaye İrade Beyannamesi (2011 yılı için tarla kira geliri) verilmediği için Vergi Meblağı 2.025 ve Kesilen Ceza 2.025 tl olmak üzere toplam 4.050 tl ödeme makbuzu geldi.
09.10.2014 tarihinde Salihli Vergi Dairesi “Taktir Komisyonuna” gideceğiz vergi indiriminden yaralanmak için. İnşallah anlaşma komisyonundan lehimize iyi bir karar çıkar.
Günü geldi “Taktir Komisyonuna” girdik. Vergi Dairesi Müdürü, Müdür Muavini ve iki de memur vardı salonda. Bu borç benim değil. Borç benim adıma intikal ettiği yıldan önce yani Temmuz 2011 de çoktan tarlayı satmıştım. Yeni mülk sahibinden tahsil edin dediğimde. Tarlayı sattığına dair tapu belgesi var mı? dediler. "Evet" dedim ve evrakları komisyona sundum. "Tamam" dediler. 370 Tl komisyon bedeli ödeyip defteri kapattım.
NEDEN BASINDAN KORKUYOR ?
Bay Samet Muhtarlığın yanı sıra 2014 yılında Salihli Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanlığına da seçilmiş. Maliyeciler, Çiftçi Malları Koruma Kurulunun 2015 yılı defterini kontrolde kasada 31.265 tl paranın olmadığını tespit etmişler. Yerel basında, “Çiftçi Malları Koruma Kurulu başkanı Samet Çetin Ergökçe, kasada olması gereken 31.265 tl paranın hesabını veremedi” diye haber çıktı. (Bakınız ... Aşağıdaki haber kupürüne)
ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR AHESTE AHESTE
Bende basın mensubu olduğum için her Çiftçi Malları Koruma Kurulu binasına gittiğimde, görevlilere: “Samet başkana, bir gazeteci geldi, sizinle görüşmek istiyor “ diye haber gönderiyorum. Kapıda karşılıyor beni, koltuğuna oturuyor ama elleri zangır zangır titriyor. Beti benzi atıyor, kıp kırmızı oluyor. “Tekrar hakkımda kötü bir şeyler yazarlar mı?” diye korkuyor olmalı. Korkuyu onun gözlerinde görüyorum ya, o yeter artık.
Morel: Sakın okumadan boş kâğıda veya senede imza atmayın.
MANİSA’DA BÜYÜK VURGUN!
· Kaynak:Salihli Sektör Gazetesi / 9 Kasım 2015
· Çiftçilerle yaşadığı problemler nedeni ile gündemden düşmeyen Salihli Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı'nı denetlemek üzere oluşturulan komisyonun tutanaklarına ulaşıldı
Salihli Çiftçi Malları Koruma Başkanlığını denetlemek üzere oluşturulan komisyon incelemelerini tamamladı. Komisyonun inceleme tutanaklarında bir çok usulsüz harcamaya, eksik evrak tutulmasına ve kasada olması gereken paranın olmadığına vurgu yapıldı.
GELİRLER EKSİK GÖRÜLÜYOR
Raporda “Şu anki yönetimin görevi devraldığı tarihten 09 Eylül 2015 tarihine kadar olan defter kayıtları 1.364.323,63 TL iken komisyonun yaptığı incelemede toplam gelirin aslında 1.408.669,13 TL olduğu anlaşılmıştır” ifadeleri yer almaktadır
GİDERLERLE İLGİLİ BELGELER YOK
Raporda, Kasadan yapılan ödemelerde bazı ödeme makbuzlarında tediye makbuzu bulunurken genel itibari ile kasadan yapılan ödemelerin büyük çoğunluğunda tediye makbuzu bulunmadığı tespit edilmiş. Harcamalara ait tediye makbuzlarının dip koçanları verilemediğinden kasadan yapılan ödemelerin incelemesi yapılamamıştır ifadeleri yer aldı.
OLMASI GEREKEN PARA, KASADA YOK
Raporda, Komisyon incelemelerine göre kasada 31971,31 TL olması gerekirken kasada 705,83 TL olduğu, dolayısıyla 31.265 TL’nin kasada olması gerekirken kasada olmadığı tespit edilmiştir ifadeleri” yer aldı.