EYÜP SULTAN CAMİİ
Türkiye’nin tarihi birikimi yüksek olan İstanbul'da görülmesi gereken pek çok yer var. Önemli ibadethanelerinden birisi olan Eyüp Sultan Camii ve Külliyesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi.
İSTANBUL
22 Temmuz 2022 // TogaMedya // 046a/2401
Önemli ibadethanelerinden birisi olan Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Eyüp Sultan ilçesinde yer alır. Haliç kıyısında bulunan cami günümüzde ibadete açıktır.
EYÜP SULTAN’A ULAŞIM
Eyüp Sultan Camisine Eminönü, Karaköy ve Fatih ilçesinden direkt otobüsler seferleri yapılmaktadır. Karaköy çıkışlı IETT’nin A99 nolu veya CE 36 nolu otobüslerine Galata Köprüsünün yanındaki Eminönü Meydanında binebilirsiniz. İsteyenler kendi araçları ile Eyüp Sultan Camisine ulaşabilirler.
EYÜP SULTAN CAMİİ 28 YILDA İNŞA EDİLMİŞTİR
İstanbul'un önemli ibadethanelerinden birisi olan Eyüp Sultan Camii 1458 yılında inşa edilmiştir. Eyüp Sultan, Müslümanlığı ilk kabul eden sahabelerden birisidir ve Eyüp Sultan hazretlerinin türbesinin bu bölgede bulunduğu için camiye de Eyüp Sultan ismi verilmiştir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten 5 sene sonra Eyüp Sultan Camisinin yapılmasına karar verilmiştir.
EYÜP SULTAN CAMİNİN ÖNEMİ
İstanbul'da bulunan Eyüp Sultan Camisinin mihrabı çıkıntılıdır. Cami etrafında yarım kubbe bulunur. Ayrıca caminin avlusunda asırlık bir çınar bulunur. Eyüp Sultan Camisinde 1 ana olmak üzere toplamda 21 adet kubbe yer alır. Eyüp Sultan Cami dikdörtgen bir şekilde inşa edilmiştir. Avlunun ortasında bir tane şadırvan bulunur. Avluda bulunan sebilin ise toplam 3 penceresi bulunmaktadır.
Haliç kıyısında bulunan Eyüp Sultan camisinin çevresinde ki kadar çok kabir, türbe, lahit başka bir camide iç içe geçmemiştir. Serviler ve mezarlıklar cami çevresini uhrevi bir mekân yapar. Necip Fazıl Kısakürek, Fevzi Çakmak, Ferhat Paşa, Mehmet Paşa, Siyavuş Paşa, Beşir Fuad, Ahmet Haşim, Ziya Osman Saba, Sokullu Mehmet Paşa burada yatmaktadır.
Fatih'ten sonra asırlarca padişahlar Eyüp Sultan Camii'nde kılıç kuşanmışlardır. Bunu Fatih Sultan Mehmet başlatmış, ilk kılıcı Fatih'e Akşemseddin kuşatmıştır. Padişahlar Sinan Paşa Köşkü'nden kayıkla Bostan iskelesine gelir, camide iki rekat namaz kılar, şeyhülislam kılıcı kuşatırdı.
Caminin dış avlusunda sebil bulunmaktadır. Üç pencerelidir. Bayramlarda ve özel günlerde şerbet dağıtıldığı için şerbethane denilmiştir. Ayrıca Eyüp Sultan İlçe Belediye logosunda Eyüp Sultan Camii silüetidir mevcuttur.
EYÜP SULTAN CAMİİ İLK MİMARI FATİH SULTAN MEHMET’TİR
Eyüp Sultan Camii'nin 3 tane mimarı bulunur. Bu mimarlar, Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan ve Uzun Hüseyin Efendi olarak bilinmektedir. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in emri ile Eyüp Sultan Camii yaptırılmıştır.