ÇOCUKLARDA ERGENLİK DÖNEMİ
Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemdir. Lise I. ve II. sınıflarda yani 9.cu ve 10.cu sınıfta çocukları olan Anne Babaların bu geçiş dönemine çok dikkat etmeleri gerekir. Ailelerin % 70 inin çocuklarını kaybettikleri (siğara-içki-uyuşturucu-madde bağımlılığı vs) bir dönemdir. Veliler çocuklarının arkadaş gruplarını iyi gözlemlesinler. Genelde 17 yaşından sonra bu devre atlatılır.
Haber Merkezi //2013 // 076 //
Ergenlik döneminde kızlar ve erkekler arasında farkılıklar görülür. Bu durum genellikle 10-17 yaş arasında olur. Ergenliğin başlangıç ve bitiş zamanları bireylere göre değişebilir. Ergenlik döneminde erkek ve kızlar, ruhsal ve bedensel olarak değişim geçirirler. Ergenlik döneminin başlangıcı genellikle kız çocuklarında 10-12 yaşlarına, erkek çocuklarında ise 13-14 yaşlarına denk gelir.
Ergenlik döneminde kızlarda boy 15 yaşına kadar uzar. Memeler büyür, kalçalar genişler, bel incelir, yağ dokusu gelişir. Cinsel organlar etrafında, koltuk altlarında kıllanmalar başlar, yüzde sivilceler çıkabilir. İlk adet kanaması (regl) başlar.
Erkelerde ise boy 17 yaşına kadar uzar. Omuzlar genişler, kas dokusu gelişir, sakal ve bıyıklar çıkar, sperm üretimi başlar, cinsel organlar etrafında, koltuk altlarında, kol ve bacaklarda kıllar çıkar, yüzde sivilceler oluşabilir, ses kalınlaşır.
Bu dönemde ergenler, bedenlerindeki değişiklere uyum sağlayamayıp utangaçlık, panik ve endişe yaşayabilir. Hatta bazen korku ve tedirginliklerini örtmek için taşkınlıklarda bulunabilir. Bu dönemde ebeveynlerin çocuklarıyla daha fazla ilgilenemeleri, onların hal ve harketlerini kontrol etmeleri gerekir.
ÇOCUK YETİŞTİRMEDE TÜRK VE AVRUPALI ANNELER ARSINDA Kİ FARKLILIKLAR
Türk ve Avrupalı annelerin çocuk yetiştirmesi ile ilgili yazıda ulusların kültürel değerleri, yaşam biçimleri ele alınmamış. Her iki tarafında artıları-eksileri var...!