BATI KARADENİZ TURU
(5 Gündüz 3 Gece) 20 t/m 25 Haziran 2022
Karadeniz-TÜRKİYE
25 Haziran 2022 // TogaMedya // 096a/2395
Bu yıl Batı Karadeniz Turu için “KARABÜK-ZONGULDAK-BARTIN-KASTAMONU-SİNOP-BOLU-DÜZCE-SAKARYA ve İSTANBUL” ön hazırlıklarımız yaptık. Kamu personeli (emekli öğretmen) olduğumuz için ikametgâh tercihimizi öğretmen evlerini yaptık çünkü otellerde konaklamak çok pahalı.
Karabük öğretmen evini telefonla arayıp 3 kişilik (Mustafa-Mukadder-Emre) bir oda ayırtıyoruz. Kişi başı kamu 120 Tl, sivil 150 Tl sabah kahvaltısı da dahil. İki günde Kütahya Şerife Bacı öğretmeninden yer ayırtıyoruz. Bir günde Sinop öğretmen evi konaklamak için aradık bir hafta boyunca dolu imiş. Polis misafirhanesini ardından Devlet Su İşleri (DSİ) aradık 1 Temmuz 2022’ye kadar dolu imiş.
TATİL BAŞLADI
Salihli’den sabah 07:30 haraket ediyoruz. Şehrin çıkışında arabayı LPG fulladık. Gaz (LPG) litre fiyatı 11.63 Tl toplam 325 Tl tuttu. Birazda benzin aldık 200 Tl’lik. Benzin litre fiyatı 27.72 Tl.
Uşak Banaz’a gelince yol üstündeki çay tesislerinde sabah kahvaltımız yapıyoruz. Karı koca işletiyor. Güler yüzlüler, ege şivesi ile konuşuyorlar. “Nere gitceniz bakim?” diyorlar. 45-50 yaşlarındaki bu insanlar çok tatlılar. Yolcu yolunda gerek “Allahaısmarladık” diyoruz. Afyonkarahisar’ı geçip Sivrihisar yakınlarında SHELL Petrolde yarım saat istirahat molası veriyoruz. Gaz (LPG) litre fiyatı 11.59 Tl toplam 414 Tl tutuyor. Benzinlikten hemen çıkışta Seydiler ilçesinde EDS kontrolü var. Şehir için 70 kilometre. Hız limitini geçinde 690 Tl trafik cezası yiyorsun. Dikkat edelim cezaya vereceğimiz parayla akaryakıt alırız.
SALİHLİ-ANKARA
Polatlı’ya gelince 10 dakika ihtiyaç molası veriyoruz. Hem bu arda arabanın motoru dinlenmiş oluyor. ANKARA’ya gelince (Plaka 06-Nüfus 5.663.000 Rakım 938) şehir merkezine girmiyor İstanbul çevre yoluna sapıyoruz. Sincan, Ayaş, Eryaman istikametinden Kahramankazan (eski Ankara-İstanbul yolu) varıyoruz. Yol çok bozuk sık sık yolllarda çalışmaları var. Rampa çıkıyoruz, etraf çam ormanları. Ağaçların boyu gökyüzüne ulaşıyor sanki. Etraf mis gibi kokuyor. Ter temiz oksijeni içerinize çekiyorsunuz. ‘Oh! Dünya varmış’ diyorsunuz. Kızılcahamam’a gelince yarım saat mola veriyoruz.
ACELİMİZ YOK AHESTE AHESTE GİDİYORUZ
Öğretmen evlerinde yerlerimiz ayrıldığı için hiç acelemiz yok. Dinlene dinlene yolculuk yapıyoruz. Gerede’ye gelince yol ikiye ayrılıyor İstanbul-Bolu ve Karabük-Samsun. Karabük yolunu alıyoruz. Şehre girerken koyu bir kömür kokusu sarıyor etrafı. İsdemir’in bacalarından çıkan dumanlar gökyüzünü kaplıyor. Evden çıktıktan 9 saat sonra Öğretmen evine ulaşıyoruz. Yorulmuşuz hemen duşumuzu alıyoruz.
KARABÜK-SAFRAN BOLU
Bir saat dinlendikten sonra şehri gezmek için özellikle Safranbolu’nun tarihi evlerini görmeye gidiyoruz. Karabük (Plaka 78-Nüfus 120.000 Rakım 256), Safranbolu(Nüfus 48.400). Karabük-Safranbolu arası 13 kilometre, birleşmişler. Buralarda her yer bir doğa harikası. Buraları görmeyi herkese tavsiye ederim.
AMASRA “Bir Turizm Cenneti)
Amasra; Bartın iline 19 kilometre uzaklıktadır. Karadeniz kıyı dağlarının dik yamaçlarının eteğinde 5 küçük adanın dördünün zamanla birleşmesiyle meydana gelmiştir. Karadeniz bölgesinin batısında, Bartın İline bağlı bir İlçedir Amasra. Ankaralılar Amasra’yı mesken tutmuşlar çünkü turistlerin dışında tatilcilerin çoğunluğu Ankaralı.
Amasra’nın tarihine bakıldığında SESAMOS adı ile ilk kuruluşu M.Ö. 12. yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca koloniler kurması ile görülmektedir. Doğal limanların bulunması nedeniyle burada üstlenen Fenikeli gemiciler uzun süre ticari etkinlikler göstermişlerdir. Sık sık el değiştiren şehri Romalılar, Bizanslılar ve Cenovalılar ellerinde tuttuktan sonra Fatih Sultan Mehmet 1460 yılında savaşmadan şehri teslim alarak Osmanlı topraklarına katmıştır.
ILGAZ DAĞI "Yüce Dağ yaklaşık 6 km uzunluğunda bir tünelle geçiliyor)
Dönüşte Çankırı’nın Ilgaz ilçesine uğruyoruz. Tipik bir Anadolu kasabası sonra ver elini Çerkeş ardından Gerede.
........(İlkokul Şarkısı)
Ilgaz Anadolu’nun,
Sen yüce bir dağısın.
Baharda yeryüzünde,
O cennetin bağısın..... 25.06.2022 TOGA
SİNOP "Hırçın Karadeniz'e yakışan bir şehir"
Türkiye'nin kuzeyinde en uç noktasındayız. Sinop (Nüfus 65.300) Turizmi ve sürgün yeri hapishanesi ile meşhur. 'Aldırma Gönül Aldırma' "Gölge etme başka ihsan istemem" ve "Fahri Abla" şiir ön plana çıkarmış Sinop'u. Burada denize girmeyi planlıyorduk ama şiddetli rüzgar var, ağaçları eğiyor. Dalgalar şahlanmış mendirekler vuruyor. Hevesimiz başka bahara kalıyor.
BOYABAT "Buram buram çam kokan bir ilçe"
Önce geçiş noktası Boyabat'a uğrayalım (Nüfus 44.000) Sinop'un kereste ve tuğlalarıyla ünlü Boyabat'ta çam ağaçlarını nefis kokusu bir esinti olup savruluyor. Yol kenarındaki çeşmelerde durup hem elimizi yüzümüzü yıkıyoruz hem de 5 litrelik pet şişemizi dolduruyoruz.
BOLU “Tatilin sonu görülüyor”
Doğa severler için adeta bir cennet olan Bolu. Bolu'nun hem doğal hem de tarihi güzellikleri ile ünlü ilçesi Gerede’de 45 dakika çay ve ihtiyaç molası. Sonrasında ver elini Abanat Gölü, Kartalkaya Kayak Merkezi ve İzzet Baysal Üniversitesi ile meşhur Bolu’dayız. 90’lı yıllarda arabayla Hollanda’dan izine gelirken (eski oto yol) Bolu rampasında ki (Rakım 900) Köroğlu Tesisleri, Küçükoğulları Tesisleri v.s Et Mangal-Alabalık yemeden gitmezdik. Şimdi buralar körelmiş.
DÜZCE “1999 depreminden sonra Bolu İlinden ayrılıp kendisi il olan 81 plakalı bir şehir”
Düzce’de girip şehir merkezini gezmedik. Yol üzerindeki Opet Akaryakıt İstasyonunda durup yarım saat dinlendik. Ardından SAKARYA (Adapazarı) gözüktü. Sapancı gölünün yanından geçip İSTANBUL’un yolunu tuttuk. 25.06.2022 TOGA
KASTAMONU "En Temiz Şehir"
Karabük’ten duble yol devam ediyor önce Araç ilçesine geliyorsunuz. Uzaktan Kastamonu gözüküyor. Burasıda Karabük gibi iki vadi içerisinde. Kastamonu Şehit Şerife Bacı Öğretmenevine geliyoruz. İki odamızda hazır. Çift kişilik hanımla bizim, tek kişilik oğlanın. Eşyalarımızı yerleştirdikten sonra şehir merkezine iniyoruz. Şehrin tam ortasından nehir akıyor. Tepede ise tüm heybeti ile Kastamonu kalesi. Kastamonu’ya özel yemeklerden soruyoruz, “Kastamonu etli ekmeği” diyorlar. Çok nefis tadı aynı Eskişehir’in çiğ böreğini andırıyor.
Haritayı 900 den 1100 pixsela büyütebilirsiniz
ZONGULDAK "Kendi güzel, dağın eteklerinde ki evleri daha güzel"
Zonguldak'ın devasa dağlarını delmişler şehire tünelden giriyorsun tünelden çıkıyorsun. Ankara-Karbabük yönünden başka yol yok. Zonguldak’a 3 km mesafede sahili ile meşhur Kozlu ilçesine geliyorsun. Denizin tuzulu kokusu insanın ruhunu okşuyor. İnce uzun bir sahil ve hırçın, kaba ama pırıl pırıl bir Karadeniz. Sahil boyunca kahveteryalarda bir fincan kahveyi ağız tadıyla içebilirsiniz.
KASTAMONU-SİNOP “Kuzeyin en uç noktasına yolculuk”
Kastamonu'dan (Nüfus 119.000) Sinop'a yolculuk başlıyor. Taşköprü'de (Nüfus 16.800) sarımsak almadan gitmemeli çünkü Türkiye’nin en kaliteli sarımsakları burada yetişiyor. Taşköprü parkında ırmağın kenarında 45 dakika çay-kahve molası veriyoruz sonra ormanların arasından Hanönü ilçesi’ne (Nüfus 2.200). Hava hemen bulutlanıyor hafiften de olsa yağmur yağmaya başlıyor. Boyabat ilçesine gelince yağmur kesiliyor.
KAVAKLI AŞIKLAR YOLU “Bartın-Safranbolu arası bir doğa harikası”
Ağaçların altından geçiyorsunuz. Sık sık gelinlikleri içerisinde resim çektiren çiftlerle karşılaşıyorsun. Dağların zirveleri görülmüyor sis bulutu içerisindeler.
BARTIN SAFRANBOLU ARASI "KAVAKLI AŞIKLAR YOLU"
BARTIN AMASRA
ZONGULDAK KOZLU'DA ÇAY KEYFİ "MUKADDER-MERVE-EMRE"
KARABÜK SAFRANBOLU'DA "BEYTİ, ADANA KEBABI VE HATAY KÜNEFESİ"
SAFRANBOLU 2022
SAFRANBOLU (KARABÜK)
SAFRANBOLU
ZONGULDAK
ZONGULDAK KARA ELMAS DİYARI
Sabah Karabük Öğretmenevi nde kahvaltıyı yaptıktan sonra saat 10:00 da tekrar yolculuk başladı. Ver elini Kara Elmas diyarı. Karabükü çıkar çıkmaz tek gidiş geliş yol başladı. Bir tarafta dağlar uçsuz bucaksız ve yem yeşil orman diğer tarafta hırçın Karadeniz.
Karabük'den Zonguldak'a gitmek için YENİCE İlçesi yolunu tavsiye etmem. Mesafe 100 kilometre ama yol daracık, çok kötü, tek gidiş geliş, kıvrım kıvrım, her 200 metrede bir tünel (Onlarda kısa kısa tüneller). Araçları sollayamasın, burnunu çıkardığın anda bir kereste yüklü kamyonla kafa kafaya geliyorsun. Yol boyunca insanın midesi ağzına geliyor.
AMASRA
AMASRA
AKARYAKIT (22.06.2022 DÖVİZ: Euro 18.25 TL)
Salihli (355 km) Silivri 325 Tl + 200 Tl,
Sivrihisar (345 km) Karabük 414 Tl,
Safranbolu (118+106+101+107:432 km) Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu 352 Tl,
Kastmonu (183+183:366 km) Sinop 495 Tl,
Kastamonu (60+192+126:378 km) Ilgaz, Bolu, Adapazarı 390 Tl,
Adapazar (129 km) İstanbul Kartal) 150 Tl
TOPLAM: 2.326 TL
Karabük Öğretmen Evi 360 Tl (20/21 Haziran)
Kastamonu Öğretmen Evi 390 Tl (21/22 Haziran) Kastamonu Öğretmen Evi 390 Tl (22/23 Haziran)
TOPLAM: 1.140 TL MALTIJD: 625 TL
NOT: Fiyatlar 120 Tl (Kamusal/Basın Kartı) 160 Tl (Sivil) 3 kişilik bir oda ve sabah kahvaltısı dahil.
NOT: 25 Haziran’da biz Batı Karadeniz Turunu tamamlayıp İstanbul’a geldik. Bir gün sonra 26 Haziranda Batı Karadeniz’de sel seli götürmüş. Allahtan şansımız varmışta AFAD BÖLGESİNDEN tam zamanında ayrılmışız. “Batı Karadeniz’de Sel Felaketi (Haber no 2397)” haberini okuyabilirsiniz.