MANİSA VALİSİ ABDURRAHMAN SAVAŞ ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Manisa Valisi Abdurrahman Savaş yayınladığı mesajda gazetecilerin gününü kutladı.
MANİSA//10 Ocak 2014//Haber Merkezi // 170
Vali Abdurrahman Savaş mesajında şu ifadelere yer verdi:"Günümüzün en saygın ve dinamik mesleklerinden olan basının iletişim teknolojisindeki gelişmelerden yararlanarak gerçekleştirdiği hızlı ve etkili habercilik faaliyetleri, düşünce ve ifade özgürlüğünün gelişmesine önemli katkılar sunmaktadır. Basın meslek ilkeleri doğrultusunda, insan haklarına saygılı, doğru ve tarafsız habercilik anlayışı ile halkın bilinçlenmesinde, temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasında, toplumsal sorunlarda kamuoyu oluşturulmasında, kamunun etkin bir şekilde denetlenmesinde önemli misyon üstlenen basının, demokrasinin gelişip güçlenmesinde yeri doldurulamaz bir rolü bulunmaktadır. Halktan yana üstlendiği bu zorlu görevi yerine getirirken karşılaştığı her güçlük ile başa çıkmasını bilen fedakar basın mensuplarımızın gece gündüz, kar kış demeden gösterdikleri çabaları her türlü takdirin üzerindedir. Bu duygu ve düşüncelerle, arzu ettikleri şartlarda görevlerini yürütmeleri dileğiyle başta Manisalı basın mensuplarımız olmak üzere tüm basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü en içten duygularımla kutluyor, tüm basın şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum.”
SALİHLİ GAZETECİLERİ (Yerel ve Ulusal Basında Çalışanlar)
İlhan Tezcan Tercüman Gazetesi
Ekrem Çağlar AA ve Hürriyet Gazetesi
Fikri Kaylan İHA ve Yeni Asır Gazetesi
Ahmet Gökçü (Tatar Ahmet) Günaydın Gazetesi
Süleyman Arasan Günaydın ve Hür-Işık/Manisa Manşet
Gülgün Yalvaç Yeni Asır ve Sektör Gazetesi
Ferhat Coşdur Köy-Ses Haftalık Gazete
************************
Mehmet Akabay Yorum Gazetesi Sahibi (Kapandı)
Ali Biçer/Mehmet Börekçiğil Sektör Gazetesi
- Cemal Güzelyurt
- Emre Saçlı
- Behzat Akçan
Ertan Gökçe Gelişen Salihli Gazetesi (Kapandı)
- Mehmet Şengül
- Müşerref Turan
Hasan Köse İstiklal Gazetesi
- Mustafa Toga
ALİ FİLİZKAN: GAZETECİLİK GERİLİYOR, HAKLARIMIZ KAYBOLUYOR
Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 10 Ocak 1961 tarihinden bu yana gazetecilik mesleğinde çalışanların kazandıkları birçok hakkın geçerliliğini kaybettiğini açıkladı.
MANİSA
10 Ocak 2023 // Haber Merkezi // 599-168
Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü meslekteki darboğaza ilişkin konuştu. Mesleki sıkıntının her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Filizkan, şunları söyledi: "1961 yılında elde edilen çalışma haklarımızdan gerideyiz. Basın kartı haklarımızdan birçok imkân yok edildi. İnternetlerin resmiyet kazandıracak rakamlarında esneklik bekliyoruz. Maalesef 10 Ocak’ı bayram değil 'Hak kazanma ve dayanışma günü' olarak kutluyoruz. Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır." dedi. 10 Ocak 1961 tarihinde bu yana gazetecilik mesleğinde çalışanların kazandıkları birçok hakkı 62 yıllık süreç sonunda bugün kullanamaz noktasında olduğunu belirten Filizkan açıklamalarına şöyle devam etti: "Kaybedilen haklar yanında imtiyaz sahiplerinin de mali açıdan her geçen yıl gelirleri azalması sektörünü karanlık bir tünele itmektedir. Salgın döneminin başladığı 2019 yılından bu yana geçen 2020, 2021, 2022 yıllarında Türkiye genelinde yerel gazeteler, televizyon ve radyolar yayın hayatına artan maliyetler ve azalan gelir kaynakları nedeniylede son verme durumuna gelmesi, artan uydu frekans ücretleri ile kararma durumuna gelen yerel televizyonlar ve susma noktasındaki radyolar sektördeki sıkıntının da açık göstergesi.1961 yılında basın kartı ile kazanılan haklarımız da bugün elimizden alınmış durumda. Birçok yerde indirim sağlayan kartımızın resmi kurumlarda dahi geçersiz olması bizce ele alınması gereken sorundur."
Hürriyet Gazetesi Avrupa Bürolarını Kapattı
YAZIYORUM / Mustafa Toga / 15.03.2013 // Makale: 170 //
Global ekonomik kriz Türk Basın sektörünü de vurdu. Günümüzde Dijital yayıncılığın yaygın olması, insanların haberleri tablet, IPhone (internet) gibi teknoloji aletlerden okuması gazete satışlarını yüzde 60 düşürdü. Hürriyet Gazetesi´de kıstlamya giderek Avrupa bürolarının hepsini bir gecede kapattı. Hürriyet´in 10 sayfalık "HÜRRİYET AVRUPA" ilavesinin kaldırılması da aynı Milliyet ve Sabah Gazetelerinde olduğu gibi toplu çıkışlara sebep oldu. Almanya Frankfurt Merkezi ise bir büro olarak Berlin´e taşındı. Başta Frankfurt olmak üzere Brüksel, Londra, Hamburg, Münih, Hollanda gibi tüm Avrupa bürolarının kapatılmasıyla kadrolu olarak çalışan 25 kişiye çıkış verildi. Norveç, Danimarka, İsveç gibi bürolarını da kapatan Hürriyet bu Skandilavya ülkeleri için Kopenhag merkezli bir muhabir bıraktı. Çıkış verilen Hürriyet elamanlarına Freelance çalışma teklif edidiğinde, kabul etmemlerinden dolayıda kıdam tazminatları da ödenmedi. Hollanda´da kadrolu olarak çalışan Ünal Öztürk´ün yanı sıra Amsterdam Yasamin Öztürk, Rotterdam muhabiri Ergün Kula, Arnhem muhabiri Mustafa Koyuncu, Zaandam muhabiri Fatih Özyar, Horun muhabiri Şenol Ocak´da işsiz kaldı. Hürriyet Gazetesi Türkiye çıkışlı olarak halen Avrupa´da satılıyor isteyen muhabir (Hobbyjournaal) olarak isterse haber gönderebiliyor.