VATANDAŞLARDAN YOL VE DERE KENARINA MOLOZ VE ÇÖP DÖKENLERE TEPKİ
İnşaat atıkları başta olmak üzere moloz ve evsel atıklarını doğanın en verimli olan alanlarına boşaltıp giden duyarsız bazı insanlar, gelecek nesillere karşı tehdit oluşturmaya devam ediyor.
Salihli-MANİSA
19 Temmuz 2018 // Haber // Süleyman Arasan // 1498
Gediz Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Fatma Gökçe Taşdelen ile birlikte Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı Köyü’nde, Organik Tarım Projesi kapsamında her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda incelemelerde bulunmak ve doğal ortamda üretilen sebze ve meyvelerden almak üzere giderken, Salihli- Ödemiş karayolu ve dere kenarında çevreye duyarsız bir vatandaşın kamyonetle taşıdıkları molozlarını dökerken karşılaştılar. Olayın şokunu kısa sürede üzerinden atan Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Fatma Gökçe Taşdelen moloz döken vatandaşı uyardı. Duyarsız vatandaşın yere döktüğü molozları Kamyonete geri yükleyinceye kadar başında beklediler.
MOLOZLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNE YOL AÇAR
Gediz Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,” Gema Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Fatma Gökçe Taşdelen ile birlikte Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Çamurhamamı Köyü’nde, Organik Tarım Projesi kapsamında her hafta Pazar günleri kurulan ekolojik pazarda incelemelerde bulunmak ve doğal ortamda üretilen sebze ve meyvelerden almak üzere giderken, Salihli- Ödemiş karayolu üzerinde Çamurhamamı Köyü yakınlarında geçmekte olan derenin kenarında çevreye duyarsız bir vatandaşın kamyonetle taşıdıkları molozlarını dökerken karşılatık. Olayın şokunu kısa sürede üzerimizden attık ve vatandaşı dökmemesi konusunda uyardık. Bölgede bulunan tarım arazileri, yol ve dere kenarları dökülen moloz ile çevre kirliliğine yol açtığını ve kabahatlar kanununa göre çevre kirliliğine yol açtığı için moloz ve evsel atık dökmenin suç olduğunu dökenlere ilgili kurumlar tarafından cezai işlem uygulandığını ve Gema Vakfı olarak ilgili birimlere suç duyurusunda bulunacağımızı söyledik.
TEMİZLİK AİLEDEN BAŞLAR, SONRA ÖZGÜN EĞİTİMLE SÜRER
Molozları döken şahıs bizim bu uyarımız üzerine döktüğü molozları geri topladı. Bizde toplanıncaya kadar başında bulunduk. Temizlik aileden başlar, sonra özgün eğitimle sürer. Okulda eğitim görecek çocuklarımız sonra yaygın eğitim ile bu bilinci almaları gerekiyor. Halkımızın yaygın eğitime ihtiyacı var. Her şeyi belediye veya resmi kurumlardan beklemeyelim. Bu görünenler insan kaynaklı bir kirlilik. Kaçak döküm yapılan bölgede aynı zamanda tarlalar var ve besicilik yapılıyor. Bölgede hayvanları otlatan besiciler için büyük sorun teşkil eden kaçak yığıntılar, aynı zamanda tarlalarını eken çiftçinin de alacağı mahsulün sağlık açısından ne kadar uygun olduğu düşündürücü. Bunu bilmelerine rağmen kaçak atıklarını buraya döken sorumsuz kişiler insan sağlığını tehdit ediyor.
KİLİMCİGÖLDELİOĞLU,” DUYARSIZ BAZI İNSANLARIN BU HAREKETİ BİZİ ŞOKE ETTİ”
Gema Vakfı olarak biz Nehir ve dere kenarlarına, kara ve köy yolları kenarlarına inşaat atıkları, moloz, çöp atıklarının dökülerek kirletilmesine karşıyız. DSİ ve Büyükşehir Belediyesi bu konuda hassasiyet göstererek uyarıcı levhalar koymalıdır. Moloz dökenler uyarıcı levhaların olmadığını öne sürüyorlar. Muhtarlarımızda bölge sınırları içersinde kalan yol ve dere kenarlarına atıkların dökülmemesi konusunda takipçi olsunlar, İlgili kurumlara uyarıda bulunsunlar. Bize telefon edilmesi halinde konunun takipçisi oluruz”dedi.