SOFRALIK ÜZÜM HASADINA SAYILI GÜNLER KALDI
Sarıgöl ve Alaşehir’de sofralık üzüm olarak tabir edilen Trakya ilk eren ve Süperior cinsi üzümün hasadına sayılı günler kaldı. Bayramdan sonra kesilmesi gündemde olan sofralık üzüm çeşitleri için ihracatçı firmalar üzüm üreticileri ile görüşmelere başladıkları belirtildi. Üzüm üreticileri olumsuz hava koşulları nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçerek hasat sezonuna geldiklerini belirterek,”Rekolte düşük, erkenci tabir edilen Trakya ilk eren ve Süperior cinsi sofralık üzümlerin kesimine bayramdan sonra başlayacağız. Kilogram olarak 3.00 ile 4.00TL arasında fiyat bekliyoruz”dediler.
Sarıgöl-MANİSA
10 Haziran 2018 // Haber // Süleyman Arasan // 1458
Press Foto: Mustafa Toga
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, sebze ve meyve üreticilerini her yıl hasat sezonunda mantar gibi türeyen ''Tokatçılara'' karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Sarıgöl ve yöresinin en önemli geçim kaynağı olan çekirdeksiz Sultaniye üzümleri salkım, salkım yurt içi ve yurt dışı ihracatına hazırlanırken, Sofralık üzüm olarak tabir edilen Trakya ilk eren ve Süperior cinsi üzümün hasadına ise sayılı günler kaldı. Ramazan Bayramı sonrası kesilmesi gündemde olan sofralık üzüm çeşitleri için ihracatçı firmalar üzüm üreticileri ile görüşmelere başladıkları belirtildi.
“Kilogram olarak 3.00 ile 4.00 TL arasında fiyat bekliyoruz”
Üzüm üreticisi Serhat Akkaya olumsuz hava koşulları nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçerek hasat sezonuna geldiklerini belirterek, “Sarıgöl ve yöresinin en önemli geçim kaynağı olan çekirdeksiz Sultaniye üzümleri salkım, salkım yurt içi ve yurt dışı ihracatına hazırlanıyor. Rekolte düşük, erkenci tabir edilen Trakya ilk eren ve Süperior cinsi sofralık üzümlerin kesimine bayramdan sonra başlayacağız. Kilogram olarak 3.00 ile 4.00TL arasında fiyat bekliyoruz”dedi.
“Bağ yaprağının kilosu 1.75 ile 2.00 TL arasında işlem görüyor”
Bölgede taze bağ yaprağı alımlarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Üzüm üreticisi Serhat Akkaya”Bir taraftan erkenci tabir edilen Trakya ilk eren ve Süperior cinsi sofralık üzümlerin hasadına hazırlanırken diğer taraftan da bağ yaprağı alımları yoğun bir şekilde devam ediyor. Kadınlar tarafından toplanan bağ yaprağının kilosu 1.75 ile 2.00 TL arasında işlem görüyor. Sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarından toplaman taze bağ yaprakları alıcı firma yetkililerine teslim edilerek, salamura yapılmak üzere işletmelere gönderiliyor ”dedi.
“Üzüm, diğer meyveler gibi değil çok hassastır”
Üzüm yetiştiriciliğinin çok hassas olduğunu dile getiren üzüm üreticisi Serhat Akkaya , "Üzüm, diğer meyveler gibi değildir. Yaz ve kış demeden bağlarda sürekli çalışma içerisindeyiz. Atalarımız, haklı olarak bağlar için, bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur, demişler ’’ dedi.
“Yetiştirilen üzümlerin yüzde 65’i yaş olarak yurt içi ve yurt dışına ihracat edilmektedir”
Sarıgöl ve yöresinin en önemli geçim kaynaklarından birisi yurt içi ve yurt dışına ihracat edilen çekirdeksiz Sultaniye üzümlerinin, hasat sezonuna hazırlandığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl ve yöresinde 85 bin dekar alan üzerinde yetiştirilen çekirdeksiz sultaniye üzümü Avrupa ülkelerinde tanınan kaliteli bir üzüm türüdür. Yetiştirilen üzümlerin yüzde 65’i yaş olarak yurt içi ve yurt dışında tüketilmektedir. Geriye kalan yüzde 35’lik kısmı ise kurutmalık ve şaraplık olarak değerlenmektedir. Üzümlerin yaş olarak satmak isteyen üreticilerimiz, şimdiden salkım, salkım mücadele ederek sezona kaliteli üzüm yetiştirmek için çalışma içerisine girdiler. Buradaki çalışmalarla salkımların kurşuni küf (balgam) hastalığının yakalanmamasını sağlamaktır. Salkım, salkım yapılan mücadele üzüm sezonu bitene kadar yapılarak, ihraçlık kaliteli üzüm alınabilmektedir’’ dedi.
“Üreticilerimize bu kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz”
Hasat sezonuna sayılı günler kala sebze ve meyve üreticilerini her yıl hasat sezonunda mantar gibi türeyen ''Tokatçılara'' karşı dikkatli olmaları konusunda uyaran Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ,”Sebze ve meyvede hasat sezonuna sayılı günler kaldı. Her yıl hasat sezonunda ürünlerin toptan pazarlanması noktasında kendilerine tüccar görüntüsü veren ve halk arasında tokatçı olarak tabir edilen dolandırıcılar ortaya çıkmaktadır. Üreticilerimize bu kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz” dedi.